Dieta długowieczności – Valter Longo [RECENZJA]

4.86/5 (7)
Tytuł: Dieta długowieczności
Autor: Valter Longo
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Bukowy Las
Ilość stron: 288

 

Książka „Dieta długowieczności” została napisana przez profesora gerontologii i biochemika Valtera Longo, który od wielu lat zajmuje się badaniami nad procesami starzenia się ludzkiego organizmu. W swojej pracy prof. Longo  bada szczególnie wpływ diety na ten proces. Czy odpowiedni sposób odżywiania pozwala zachować nam zdrowie i młodość na dłużej? Autor na podstawie własnych obserwacji i wieloletnich badań odpowiada na to pytanie w swojej książce.

Starzenie się a młodologia

Starzenie się jest procesem postępującym i polega na zmianie struktury i funkcji komórek, tkanek i narządów. Wpływa na sprawność całego organizmu. Jest również nieuniknione. Wielu naukowców bada mechanizmy starzenia się, ale Profesor Longo poszedł o krok dalej i zaczął pracować nad tym, w jaki sposób pozostać młodym. Nazwał tą naukę „młodologią” czyli  „badaniem młodości”.  Dlatego w książce przedstawione są strategie żywieniowe, które wspomagają ochronę, odnowę oraz odmładzają. Autor kładzie duży nacisk na odkrycie związku między składnikami odżywczymi a genami długowieczności.

Pięć filarów zdrowej długowieczności

W swojej teorii długowieczności prof. Longo opiera się na metodzie 5 filarów, która wykorzystuje pięć dziedzin badań, aby określić jak dany składnik odżywczy wpływa na zdrowie oraz stworzyć jadłospis, który będzie idealny dla zdrowej długowieczności. Filarami tymi są:

  1. badania podstawowe i młodologia/biogerontologia (bada wpływ różnych składników odżywczych na działanie najprostszych jednostek, czyli komórek, np. u drożdży)
  2. epidemiologia ( dziedzina nauki, która bada przyczyny chorób poszczególnych populacji)
  3. badania kliniczne (sprawdzają hipotezy postawione podczas badań podstawowych)
  4. badania stulatków (przeprowadzone na różnych populacjach stulatków na całym świecie pozwalają nam uzyskać dodatkowe dane o konkretnej strategii odżywiania)
  5. badania systemów złożonych (łączy cztery pozostałe filary oraz bada wpływ wzajemnych odziaływań składników pokarmowych na proces starzenia się komórek)

Dieta w długowieczności

Po pierwsze musimy pamiętać, że dieta powinna być zbilansowana pod względem wartości energetycznej. Przejadanie się szczególnie cukrami i białkami może przyczyniać się do szybszego starzenia naszych komórek. Białka i niektóre  aminokwasy, m.in. leucyna, mogą aktywować geny Tor-S6K, które przyspieszają starzenie. Z kolei gen PKA, aktywowany (u myszy) cukrami może przyczynić się do większej zachorowalności na choroby związane ze starzeniem się.

Kolejną sprawą jest ilość posiłków. Profesor w swoich zaleceniach proponuje spożywanie 2-3 posiłków dziennie, aby kontrolować spożywaną ilość kalorii  (spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia prawie zawsze będzie się kończyć nadwyżką energetyczną, ponieważ nie potrafimy realnie oszacować zjadanych kalorii). Nasza dieta powinna być oparta głównie na produktach roślinnych z małą ilością ryb. Należy unikać cukrów oraz tłuszczów nasyconych na rzecz węglowodanów złożonych oraz tłuszczów wielonienasyconych (zawarte w rybach morskich). Dodatkowo autor poświęca cały rozdział tematowi okresowej diety naśladującej post (FMD). Nie jest to typowa głodówka, lecz dieta niskoenergetyczna dostarczająca niezbędnej energii raz składników pokarmowych. W rozdziale poświęconym FMD prof. Longo tłumaczy krok po kroku słuszność swojej teorii oraz przedstawia konkretne badania. Oprócz tego należy podkreślić znaczenie wysiłku fizycznego w prewencji szybkiego starzenia się komórek. W ostatnim rozdziale mamy podane na talerzu dwutygodniowy program żywieniowy, opracowany wspólnie z ekspertką do spraw żywienia.

Dla kogo książka:

Książkę skierowałabym do wszystkich zainteresowanych tematem zdrowego i racjonalnego odżywiania. To co mi się spodobało to zdrowy rozsądek autora. Nie namawia nas do zjadania suplementów diety  garściami – a w swoich zaleceniach przedstawia po prostu racjonalną dietę popartą dowodami. Język jest przystępny dla każdego czytelnika, więc lektura jest przyjemna w odbiorze.  Myślę, że nadeszła nowa era dietetyki – odpowiednie jedzenie i styl życia są w stanie zatrzymać naszą młodość o wiele skuteczniej niż drogie kremy przeciwzmarszczkowe.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Izabela Florczak

Studentka kierunku dietetyka na UWM w Olsztynie. Główne zainteresowania: dietetyka sportowa, dietetyka leczenia otyłości, psychodietetyka oraz sport. Prowadzi własny profil „Zdrowiem Opętana”, na którym promuje zdrowe odżywianie i pomaga innym.