Dieta na trądzik

Avatar photo
dieta na trądzik

Chociaż dermatolodzy zaprzeczają – większość osób cierpiących z powodu pryszczy przyznaje, że wierzy w to, iż dieta wpływa negatywnie na cerę. Czy jest to jedynie mit? O tym, że może być inaczej przekonują badacze prowadzący analizę kwestionariuszy żywienia i występowania trądziku wśród 248 młodych mieszkańców Nowego Jorku (115 mężczyzn i 133 kobiety w wieku od 18 do 25 lat).

Jakie produkty mogą wzmagać trądzik?

Produktami, które były częściej spożywane przez osoby mające większy niż przeciętna problem z pryszczami były produkty zawierające cukier, mleko, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Z drugiej strony grupa ta charakteryzowała się niskim spożyciem ryb. Te związki tłumaczy się tym, że produkty te powodują stany zapalne i podwyższenie poziomu insuliny – co ma mieć przełożenie na występowanie wyprysków skórnych.

Co jeść żeby nie mieć pryszczy?

Odpowiedź nie jest prosta, bo pojedynczne badania nie dają gwarancji, że zmiana diety od razu pomoże z trądzikiem. Wierzyć czy nie – obcięcie niezdrowych tłuszczów nasyconych  i cukru w diecie nikomu nie powinno zaszkodzić.

Aby zminimalizować kwestię niezdrowej diety na występowanie trądziku warto wprowadzać możliwie dużo owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych – czyli tego, co jest obecnie wyznacznikiem zdrowego odżywiania. Warto w miejsce cukrów i tłuszczów nasyconych zrobić miejsce w swoim menu dla ryb i owoców morza.

Zobacz również
reumatoidalne zapalenie stawów

Źródło badania: ncbi.nlm.nih.gov