Rola błonnika w przypadku zaparć

Avatar photo
Dieta na zaparcia

Zaparcia to nic innego jak utrudnione oddawanie suchego, zbitego stolca; występujące rzadziej niż raz na 3 dni.

Najczęstszym powodem występowania zaparć jest dieta uboga w błonnik, który znajdziemy w produktach roślinnych (warzywa, owoce, produkty zbożowe nieoczyszczone).

Błonnik pokarmowy to substancja roślinna, która nie ulega trawieniu, ale mimo to reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Dieta na zaparcia
Kirill Ryzhov / 123RF

Zaparcia – zalecenia żywieniowe

Wyróżniamy błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy – rozpuszczalny, nie podrażnia ścian przewodu pokarmowego tylko gładko przesuwa niewchłonięte resztki pokarmu. Natomiast błonnik nierozpuszczalny w wodzie, pęcznieje w niej i zwiększa swoją objętość – dzięki temu pobudza przesuwanie się treści pokarmowej i reguluje wypróżnianie.

Dzienna podaż błonnika u dorosłej osoby (19-65 lat) wynosi 25g; taką ilość możemy zapewnić sobie sięgając po: 2 bułki grahamki (6,7g błonnika) i pół papryki czerwonej do śniadania (1,0g błonnika); duży banan do II śniadania (2,6g błonnika); 100g kaszy gryczanej (5,9g błonnika) i 100g kalafioru do obiadu (2,4g błonnika); sałatkę z marchwi i jabłka (6,0g błonnika).

Przy już występujących zaparciach należy przede wszystkim zwiększyć podaż błonnika (ok. 40g/dobę) i płynów (2 litry/ dobę). Istotne są też produkty, których powinniśmy unikać.

Oto skompensowane zalecenia żywieniowe w zaparciach atonicznych:

  • Zwiększona podaż błonnika – w codziennej diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe z pełnego przemiału (grube kasze, razowy makaron, razowe pieczywo, graham, płatki owsiane i otręby), warzywa (brokuły, buraki, marchew, pietruszka, papryka) oraz owoce świeże (awokado, banan, czarne jagody, maliny) i suszone (figi, jabłka, śliwki, morele).
  • Zwiększona podaż płynów – aby błonnik mógł „działać” w jelitach niezbędna jest woda (błonnik wiąże ją i dzięki temu wpływa na odruchy defekacyjne). Należy wypijać co najmniej 2 litry płynów na dobę, najlepiej pod postacią wody mineralnej.

Ponadto, korzystny wpływ na perystaltykę przewodu pokarmowego ma:

  • Przegotowana chłodna woda z miodem lub namoczone śliwki na czczo
  • Łyżeczka masła lub oliwy na czczo
  • Przetwory mleczne fermentowane: jogurty, kefiry, mleko zsiadłe w codziennej diecie
  • Kawa prawdziwa, wody gazowane w celu stymulacji perystaltyki
  • Siemię lniane

Ograniczyć należy produkty i potrawy zmniejszające perystaltykę jelit:

  • Ryż biały, białe pieczywo, mąkę ziemniaczaną
  • Mocną herbatę, wino czerwone wytrawne
  • Pokarmy powodujące wzdęcia (groch, fasola, bób, warzywa kapustne)

Przeczytaj również: dieta przy biegunce