Rola błonnika w przypadku zaparć
Zaparcia to nic innego jak utrudnione oddawanie suchego, zbitego stolca; występujące rzadziej niż raz na 3 dni.
Najczęstszym powodem występowania zaparć jest dieta uboga w błonnik, który znajdziemy w produktach roślinnych (warzywa, owoce, produkty zbożowe nieoczyszczone).
Błonnik pokarmowy to substancja roślinna, która nie ulega trawieniu, ale mimo to reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Zaparcia – zalecenia żywieniowe
Wyróżniamy błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy – rozpuszczalny, nie podrażnia ścian przewodu pokarmowego tylko gładko przesuwa niewchłonięte resztki pokarmu. Natomiast błonnik nierozpuszczalny w wodzie, pęcznieje w niej i zwiększa swoją objętość – dzięki temu pobudza przesuwanie się treści pokarmowej i reguluje wypróżnianie.
Dzienna podaż błonnika u dorosłej osoby (19-65 lat) wynosi 25g; taką ilość możemy zapewnić sobie sięgając po: 2 bułki grahamki (6,7g błonnika) i pół papryki czerwonej do śniadania (1,0g błonnika); duży banan do II śniadania (2,6g błonnika); 100g kaszy gryczanej (5,9g błonnika) i 100g kalafioru do obiadu (2,4g błonnika); sałatkę z marchwi i jabłka (6,0g błonnika).
Przy już występujących zaparciach należy przede wszystkim zwiększyć podaż błonnika (ok. 40g/dobę) i płynów (2 litry/ dobę). Istotne są też produkty, których powinniśmy unikać.
Oto skompensowane zalecenia żywieniowe w zaparciach atonicznych:
- Zwiększona podaż błonnika – w codziennej diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe z pełnego przemiału (grube kasze, razowy makaron, razowe pieczywo, graham, płatki owsiane i otręby), warzywa (brokuły, buraki, marchew, pietruszka, papryka) oraz owoce świeże (awokado, banan, czarne jagody, maliny) i suszone (figi, jabłka, śliwki, morele).
- Zwiększona podaż płynów – aby błonnik mógł „działać” w jelitach niezbędna jest woda (błonnik wiąże ją i dzięki temu wpływa na odruchy defekacyjne). Należy wypijać co najmniej 2 litry płynów na dobę, najlepiej pod postacią wody mineralnej.
Ponadto, korzystny wpływ na perystaltykę przewodu pokarmowego ma:
- Przegotowana chłodna woda z miodem lub namoczone śliwki na czczo
- Łyżeczka masła lub oliwy na czczo
- Przetwory mleczne fermentowane: jogurty, kefiry, mleko zsiadłe w codziennej diecie
- Kawa prawdziwa, wody gazowane w celu stymulacji perystaltyki
- Siemię lniane
Ograniczyć należy produkty i potrawy zmniejszające perystaltykę jelit:
- Ryż biały, białe pieczywo, mąkę ziemniaczaną
- Mocną herbatę, wino czerwone wytrawne
- Pokarmy powodujące wzdęcia (groch, fasola, bób, warzywa kapustne)
Przeczytaj również: dieta przy biegunce
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Rola błonnika w przypadku zaparć
Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym