Dieta śródziemnomorska u osób starszych – wyniki badań
Dieta śródziemnomorska a osłabienie organizmu u osób starszych
Analiza opublikowanych badań wskazuje, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może zmniejszyć ryzyko osłabienia u osób starszych. Odkrycia opublikowane w „Journal of American Geriatrics Society” sugerują, że dieta kładąca nacisk przede wszystkim na żywność pochodzenia roślinnego – np. owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych i orzechy – może pomóc starszym osobom zachować zdrowie i niezależność.
Osłabienie osób starszych:
Starsze osoby mogą często odczuwać spadek energii, obserwować u siebie utratę masy ciała i słabszą siłę mięśni. Są bardziej narażani na wiele problemów zdrowotnych, w tym upadki, złamania, hospitalizacje, umieszczenie w ośrodkach pomocy społecznej, niepełnosprawność, demencję i przedwczesną śmierć. Osłabienia organizmu wiąże się również z niższą jakością życia.
Jak dotąd nie powstała definicja „osłabienia organizmu”, ale naukowcy i klinicyści rozpoznają ten stan, jeśli zostaną spełnione trzy z pięciu następujących kryteriów:
– niska aktywność fizyczna,
– słaba siła chwytu,
– niski poziom energii,
– powolna prędkość chodzenia,
– niezamierzona utrata masy ciała.
Charakterystyka badania:
Zespół badawczy z University College w Londynie, w Wielkiej Brytanii, zbadał wpływ zdrowej diety na osłabienie u osób starszych. Naukowcy przeanalizowali dowody ze wszystkich publikacji badających związek między przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej a rozwojem osłabienia u osób starszych. Ich analiza obejmowała dane 5789 osób z badań przeprowadzonych we Francji, Hiszpanii, Włoszech i Chinach. Średni czas trwania badania to 3,9 roku. We wszystkich czterech badaniach dokonano podziału uczestników na 3 grupy w zależności od stopnia przestrzegania diety śródziemnomorskiej.
Stwierdzono, że u starszych osób stosujących dietę śródziemnomorską występuje niższe ryzyko osłabienia organizmu. Badacze zauważyli, że dieta śródziemnomorska może pomóc starszym osobom zachować siłę mięśni, aktywność fizyczną na optymalnym poziomie, masę ciała w granicach normy i poziom energii.
Chociaż starsze osoby, które stosowały dietę śródziemnomorską, miały mniejsze ryzyko osłabienia organizmu, nie jest jasna całość tego mechanizmu. Istnieje potrzeba dalszych badań w tym kierunku, uwzględniających w analizie czynniki takie jak: np. wiek, płeć, sytuacja finansowa, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu czy stopień aktywności fizycznej.
Dieta śródziemnomorska
Kluczowe składniki obejmujące dietę śródziemnomorską to:
- wysokie spożycie żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak warzywa (w tym warzywa liściaste), owoce, orzechy, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe pełnoziarniste i oliwa z oliwek,
- umiarkowane spożycie ryb, przetworów mlecznych, mięsa i czerwonego wina oraz
- niskie spożycie słodyczy i jaj.
Źródło: Gotaro Kojima, Christina Avgerinou, Steve Iliffe, Kate Walters. Adherence to Mediterranean Diet Reduces Incident Frailty Risk: Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of the American Geriatrics Society, 2018.
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Dieta śródziemnomorska u osób starszych – wyniki badań
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl