Dieta w chorobach nerek przed dializą – dr Barbara Pyszczuk [Recenzja]
Choroby nerek są znacznie bardziej powszechne, niż mogłoby się wydawać. Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje właśnie tę przypadłość jako jeden z głównych powodów przedwczesnych zgonów na świecie. Krajowe statystyki też nie są optymistyczne. Szacuje się, że w Polsce choroby nerek dotyczą od 4 do 5 milionów osób, z których znacząca część o nich nie wie. Jak to możliwe? Odpowiedź jest jedna – chore nerki nie bolą. Dolegliwości pojawiają się dopiero w momencie, gdy postęp choroby jest już zaawansowany. Dlatego profilaktyka i wczesne wykrywanie chorób nerek są tak ważne dla dalszego rokowania.
Tytuł: Dieta w chorobach nerek przed dializą. Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy |
Autor: dr Barbara Pyszczuk |
Wydawnictwo: PZWL |
Rok wydania: 2021 |
Ilość stron: 200 |
Prawidłowa dieta przy chorobach nerek
Do działań profilaktycznych należy przede wszystkim zaliczyć prawidłową dietę, która powinna zostać odpowiednio zmodyfikowana, gdy pojawią się symptomy choroby. Autorka książki Dieta w chorobach nerek przed dializą wytłumaczyła cele leczenia żywieniowego pacjentów z chorobami nefrologicznymi. Wskazała na konieczność modyfikacji makroskładników, płynów sodu, potasu i fosforu w zależności od stopnia zaawansowania choroby nerek.
Dieta w chorobach nerek przed dializą to opracowanie pomocne zarówno pacjentom i ich rodzinom, jak i prowadzącym ich dietetykom. Barbara Pyszczuk w obrazowy sposób przedstawiła założenia talerza żywieniowego pacjentów nefrologicznych. Podpowiedziała, w jaki sposób dobierać produkty spożywcze i jak je zamieniać by odpowiadały potrzebom wynikającym z aktualnego stanu zdrowia.
Jednym z wyzwań stojących przed dietetykiem prowadzącym pacjenta nefrologicznego jest przygotowanie prawidłowego planu żywieniowego. W Dieta w chorobach nerek przed dializą autorka bardzo szczegółowo omówiła, jak powinno wyglądać układanie jadłospisu. Wskazała, gdzie szukać znaczących ilości białka fosforu, potasu i sodu oraz jak ustalić zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. To, co będzie bardzo pomocne dla dietetyków, jak i przede wszystkim pacjentów, jest załączony schemat posiłków dla przykładowej pacjentki.
Jadłospis ten można także modyfikować z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb osoby chorej. Do wykorzystania są liczne przepisy zebrane w niniejszej książce. Autorka zaproponowała przepisy na śniadania, zupy, dania główne, pasty, słodkości, a także napoje i sosy.
Pod koniec książki znalazły się rozważania dotyczące diety fleksitariańskiej oraz jej przykładowy tygodniowy jadłospis. To, co jest niezwykle przydatne dla pacjentów to praktyczne porady, jakie znalazły się w tym opracowaniu. Autorka omówiła jednostki miar kuchennych oraz załączyła graficzne wskazówki do kontroli wielkości porcji.
Podsumowanie
Prawidłowo skomponowana dieta pacjentów z chorobami nerek jest jednym z najważniejszych elementów profilaktyki i wsparcia terapii. Nie każdy jest zaznajomiony z zasadami żywienia pacjentów nefrologicznych. Dlatego warto posłużyć się fachową literaturą, która wskaże zasady i plan działania.
Dieta w chorobach nerek przed dializą jest pełnym opracowaniem, w którym zarówno pacjent, jak i dietetyk znajdzie przystępnie przedstawioną część teoretyczną. To, co jednak najważniejsze, to porady praktyczne w postaci przepisów, przykładów prawidłowo skomponowanych jadłospisów gotowych do wdrożenia na co dzień.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Dieta w chorobach nerek przed dializą – dr Barbara Pyszczuk [Recenzja]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl