Dlaczego dzieci nienawidzą warzyw?

Avatar photo
dlaczego dzieci nie lubią warzyw

Badania opublikowana w  2005 roku przez badaczy z  Monell Chemical Senses Center w Filadelfii dowodzą, że gen zwany TAS2R38 może być odpowiedzialny za dziecięcą awersję do smaku gorzkiego.  Gen ten występuje w dwóch odmianach: jeden jest odpowiedzialny za wrażliwość na smak gorzki, a drugi za jej brak. Każdy z nas posiada dwa takie geny zapisane w swoim DNA. Jeśli jeden lub oba z tych genów odpowiadają za wrażliwość na smak gorzki jesteśmy bardziej skłonni nie lubić gorzkich smaków.

W badaniu filadelfijskim przebadanych zostało 143 dzieci i ich matek, i ponad  79 procent z dzieci miało jedną lub dwie kopie genu wrażliwości na smak gorzki. Co ciekawe obecność genu wrażliwości na smak gorzki miała dużo większy wpływ na preferencje smakowe badanych dzieci niż ich matek. Smaki matek wydawały się być bardziej kształtowane przez rasę i pochodzenie etniczne niż profil genetyczny. W pewnym sensie wyrosły z awersji do smaku gorzkiego. Produkty żywnościowe charakterystyczne dla kuchni narodowościowych miały mniejszy wpływ na preferencje dzieci wrażliwych na smak gorzki.

Jeśli badania zostaną potwierdzone szacuje się, że  80 procent dzieci nie będzie zachwycona jedzeniem brokułów i kalafiorów ponieważ warzywa te mają lekką goryczkę.  Dlatego też może być trudno przekonać dzieci do jedzenia większej ilości warzyw, jeśli są zbyt wrażliwe na gorzki smak.

Nie warto wypatrywać z utęsknieniem tych 20% dzieci które lubią warzywa ale należałoby się odnieść do własnych doświadczeń z dzieciństwa.  Można ukryć gorzki smak przez dodatek sosów i dodatków, można też wybrać warzywa skrobiowe lub słodsze warzywa takie jak ziemniaki, kukurydza i słodkie ziemniaki. Mamy nadzieję, że jak Twoje dzieci dorastają, ich niechęć do gorzkich smaków minie i chętniej sięgną po dzienną porcję warzyw

Zobacz również
redukcja

Ale zanim dorosną można spróbować podawać :

  • Słodką zeszkloną na maśle marchewkę
  • Dodawać sos słodko-kwaśny do gotowanych brokułów
  • Do zielonego groszku dodać starty ser lub sos serowy.

Przedstawione badanie może pomóc nam zrozumieć dlaczego dzieci nie lubią warzyw ale należy pamiętać, że warzywa są ważną częścią prawidłowo zbilansowanej diety. Podawaj warzywa niejadkowi ale pamiętaj że wymaga to dużej dozy cierpliwości.