Długość życia może być związana z określonymi produktami wchodzącymi w skład modelu diety śródziemnomorskiej

Według przeprowadzonych badań opublikowanych na stronie British Medical Journal niektóre grupy produktów spożywczych wyróżniające model diety śródziemnomorskiej mają istotny pozytywny wpływ na zachowanie zdrowia i długowieczność.

MorzeSpożywanie znacznych ilości warzyw, owoców, orzechów, drobiu oraz oliwy z oliwek a także picie umiarkowanych ilości alkoholu przy ograniczeniu podaży czerwonego mięsa i nadmiernej ilości alkoholu jest modelem żywienia obserwowanym u osób długowiecznych.

Nie wykryto jednak dodatniej korelacji pomiędzy spożywanymi produktami diety śródziemnomrskiej  (takimi jak ryby, owoce morza, produkty zbożowe oraz ograniczone ilości produktów mlecznych) a długością życia.

W świetle licznych badań potwierdzono, że dieta śródziemnomorska zwiększa szanse na dłuższe życie, niniejsze badanie jest jednym z pierwszych które bada znaczeniecposzczególnych składników tej diety.

Profesor Dimitrios Trichopoulos z  Harvard School of Public Health przedstawił badanie obejmujące grupę 23000 obywaleti Grecji biorących udział w projekcie  European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).

Osoby zakwalifikowane do badania wypełniły kwestionariusze ankiet dotyczące sposobu żywienia i stylu życia. Przez 8,5 roku badani regularnie wypełniali kwestionariusze opracowane przez badaczy, którzy oceniali sposób odżywiania respondentów w skali od 0 do 10 pod kątem adekwatności ich jadłospisu do modelu diety śródziemnomorskiej

Podczas procesu rekrutacyjnego do badania uczestnicy zadeklarowali swój poziom aktywności umysłowej i fizycznej, palenie lub niepalenie papierosów oraz stan zdrowia pod kątem zdiagnozowanej choroby nowotworowej, cukrzycy czy chorób serca.

Autorzy wykluczyli z punktacji czynniki takie jak wysoka podaż warzyw, niewielkie spożycie czerwonego mięsa i umiarkowane spożycie alkoholu przez co korzyści związane z prowadzeniem modelu diety śródziemnomorskiej zostały znacząco ograniczone. Naukowcy odnotowali natomiast widoczne korzyści dla zdrowia płynące z łączenia określonych składników diety jak warzyw i oliwy z oliwek.

Profesor Trichopoulou, koordynator projektu, podsumowując zwraca uwagę na wpływ diety śródziemnomorskiej na długowieczność przez  umiarkowane spożycie etanolu (pochodzącego przede wszystkim z wina pitego do posiłków będącego również istotnym elementem kultury krajów baseny Morza Śródziemnego), niską podaż mięsa i jego przetworów a także znaczne spożycie produktów takich jak warzywa, owoce, orzechy oliwy oraz produktów bogatych w skrobię.

Źródło: BMJ-British Medical Journal. “Longer Life Linked To Specific Foods In Mediterranean Diet.” ScienceDaily, 24 Jun. 2009. Web. 18 Jul. 2012.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Udostępnienia