Dieta przy przeziębieniu i grypie. Co jeść, żeby wzmocnić odporność?

dieta przy przeziębieniu

Przeziębienie i grypa jako choroby wirusowe nie poddają się leczeniu antybiotykami. Organizm samodzielnie musi więc zwalczyć chorobę. Odpowiednio dobrana dieta może wspomóc szybsze wyzdrowienie, a także złagodzić nieprzyjemne objawy choroby. Co jeść, żeby wzmocnić odporność i szybciej pokonać infekcję?

Dlaczego podczas choroby potrzebujesz więcej pożywienia i płynów?

Prawidłowe żywienie sprzyja szybszemu wyzdrowieniu i wspiera organizm, żeby jak najlepiej poradził sobie z patogenami. Choć w trakcie przeziębienia czy grypy tracisz apetyt i najchętniej nie jadłbyś przez kilka dni, Twój organizm potrzebuje więcej kalorii i składników odżywczych, żeby zwalczyć chorobę. Jeśli trawi Cię gorączka, wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne Twojego organizmu.

Każdy jeden stopień gorączki w górę to 13% większe zapotrzebowanie na kalorie. Dlatego po przebytym przeziębieniu czy grypie ważysz mniej. Nie masz ochoty na jedzenie, ale Twój organizm ma większy wydatek energetyczny. Jeśli ograniczysz jedzenie, zwiększysz podatność organizmu na grypę i przedłużysz czas trwania infekcji oraz spowodujesz nasilenie objawów.

Choroba odbiera apetyt, ale możesz spróbować jeść częściej mniejsze porcje, żeby zapewnić organizmowi stały dopływ energii. Pożywienie w trakcie choroby powinno dostarczać dodatkowych kalorii i mikro- oraz makroskładników.

Dlaczego przy przeziębieniu i grypie potrzebujesz większych ilości płynów?

Przez katar i nadmierne pocenie się spowodowane gorączką, tracisz więcej płynów niż zazwyczaj. Żeby nie doprowadzić do odwodnienia i rozrzedzić wydzielinę zalegającą w nosie, wypijaj przynajmniej 8 szklanek płynów. Pij wtedy, kiedy odczuwasz pragnienie.

Zbyt duże ilości wody czy innych zdrowych napojów również mogą zaszkodzić Twojemu organizmowi. Chore dzieci powyżej roku potrzebują na godzinę ok. 90-120 ml płynów, niemowlaki do roku – 30-60 ml/h, a kobiety w ciąży ok. 10 szklanek na dzień.

Jak odróżnić przeziębienie i grypę: Przeziębienie czy grypa? Jak rozpoznać?

Co jeść, żeby wzmocnić odporność?

Podczas przeziębienia i grypy zdecyduj się na wartościowe pokarmy, które wspomogą układ odpornościowy i złagodzą objawy choroby. Wśród wybieranych produktów powinny znaleźć się takie, które sprzyjają rozrzedzaniu zalegającej wydzieliny i które łatwo skonsumować, nawet przy bólu gardła.

Do pożywienia wspierającego układ immunologiczny należą tłuste ryby bogate w kwasy omega 3, czyli łosoś i tuńczyk, jogurt i kefir zawierające bakterie probiotyczne, siemię lniane i orzechy włoskie oraz oliwa z oliwek, olej rzepakowy i olej z orzechów włoskich.

W trakcie przeziębienia dostarczaj organizmowi selen – pierwiastek wspomagający prawidłowe działanie układu odpornościowego i chroniący przed przeziębieniami i grypą. Pierwiastek znajdziesz w orzechach brazylijskich (wystarczy 1-2 orzechy, żeby zapewnić sobie dobowe zapotrzebowanie na ten mikroelement), krewetkach, jagnięcinie, indyku, kurczaku i jajkach.

Żeby wzmocnić układ odpornościowy i skrócić czas trwania choroby, spożywaj również pokarmy bogate w cynk. Zapobiega różnym infekcjom i wzmacnia układ immunologiczny. Wykazuje również działanie przeciwutleniające, co w trakcie choroby jest bardzo istotne (antyoksydanty likwidują wolne rodniki, które w większych ilościach powstają podczas choroby).

Do dobrych źródeł cynku zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątróbka cielęca czy wieprzowa, sardynki, małże i ostrygi oraz tłusty ser. Spore ilości pierwiastka znajdują się też w nasionach fasoli, kaszy gryczanej, migdałach, płatkach owsianych, chlebie razowym żytnim, gorzkiej czekoladzie i zielonym groszku.

Przy pierwszych objawach choroby poleca się przyjmowanie tabletek z cynkiem, żeby jak najszybciej wzmocnić funkcje obronne organizmu.

Dieta przy przeziębieniu i grypie: rosół, gorąca herbata i owoce bogate w witaminę C

Tzw. babciny sposób na lepsze samopoczucie przy przeziębieniu i grypie, czyli gorący rosół, rzeczywiście pomaga złagodzić objawy infekcji. Kurczak zawiera aminokwas – cysteinę, który rozrzedza wydzielinę zalegającą w płucach. Ciepła zupa nawilża górne drogi oddechowe, zapobiega odwodnieniu i zwalcza zapalenie gardła.

W herbacie znajdują się naturalne substancje przeciwbakteryjne, a ciepły napój łagodzi ból gardła i upłynnia wydzielinę w nosie. Pijąc ciepłą herbatę, rosół i wodę z cytryną, nawadniasz organizm i udrażniasz drogi oddechowe.

Choć witamina C zawarta np. w owocach cytrusowych nie pokona infekcji, ochroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który może złagodzić przebieg choroby, jeśli przyjmowana jest regularnie przez dłuższy czas.

Zobacz również
poranne bóle brzucha

Dobrym środkiem na przeziębienie jest również napój przygotowany z imbiru (wykazuje właściwości przeciwwirusowe), miodu i cytryny.

Przy przeziębieniu i grypie dostarczaj organizmowi jak najwięcej witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw i owoców. Zadbaj o to, żeby pożywienie dawało Ci dodatkową energię, nie obciążając jednocześnie układu trawiennego. W trakcie choroby zrezygnuj z fast foodów, bardzo tłustych dań i alkoholu.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła:

http://aspirin.pl/

https://www.huffingtonpost.com/entry/best-foods-fight-cold-and-flu_us_58e7be79e4b00de14103055b?guccounter=1

https://www.myvmc.com/treatments/cold-and-flu-what-to-eat-and-drink-to-get-better-faster/

https://greatist.com/health/bes