Rola E476 na rynku spożywczych sprowadza siÄ™ do funkcji stabilizatora oraz emulgatora. Najczęściej spotkamy go w skÅ‚adzie czekolad oraz wyrobów czekoladopodobnych, także lodów czekoladowych – dzieje siÄ™ tak dlatego, ponieważ uÅ‚atwia on mieszanie poszczególnych skÅ‚adników w trakcie produkcji, dziÄ™ki niemu czÄ™sto możliwe jest efektywne wykonywanie cieÅ„szych polew. Umożliwia także redukcjÄ™ iloÅ›ci potrzebnego masÅ‚a kakaowego (co obniża koszty produkcji). Jest czÄ™sto wykorzystywany równolegle z lecytynÄ… sojowÄ…. Jest to Å›rodek uzyskiwany z poliglicerolu oraz olejku rycynowego.
Czy E476 jest szkodliwy?
W przypadku polirycynooleinianu poliglicerolu mamy ustalone dopuszczalne dawki do stosowania (dyrektywa 95/2/EC) i wynoszą one dla wyrobów czekoladowych 5g/kg (nieco mniej 4g/kg w przypadku produktów do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu oraz sosów sałatkowych, do których czasami się go również stosuje).
Do tej pory badania tego półsyntetycznego środka nie wskazały jego szkodliwości dla ludzi, jednak w przypadku zwierząt zauważono do tej pory powiększenie wątroby i nerek dla stosowania dużych dawek tego środka. Stąd też rozsądnym jest ograniczenie spożycie tego środka.