E476 – polirycynooleinian poliglicerolu

alexanderstein, pixabay,cc0

Rola E476 na rynku spożywczych sprowadza się do funkcji stabilizatora oraz emulgatora. Najczęściej spotkamy go w składzie czekolad oraz wyrobów czekoladopodobnych, także lodów czekoladowych – dzieje się tak dlatego, ponieważ ułatwia on mieszanie poszczególnych składników w trakcie produkcji, dzięki niemu często możliwe jest efektywne wykonywanie cieńszych polew. Umożliwia także redukcję ilości potrzebnego masła kakaowego (co obniża koszty produkcji). Jest często wykorzystywany równolegle z lecytyną sojową. Jest to środek uzyskiwany z poliglicerolu oraz olejku rycynowego.

Czy E476 jest szkodliwy?

W przypadku polirycynooleinianu poliglicerolu mamy ustalone dopuszczalne dawki do stosowania (dyrektywa 95/2/EC) i wynoszą one dla wyrobów czekoladowych 5g/kg (nieco mniej 4g/kg w przypadku produktów do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu oraz sosów sałatkowych, do których czasami się go również stosuje).

Do tej pory badania tego półsyntetycznego środka nie wskazały jego szkodliwości dla ludzi, jednak w przypadku zwierząt zauważono do tej pory powiększenie wątroby i nerek dla stosowania dużych dawek tego środka. Stąd też rozsądnym jest ograniczenie spożycie tego środka.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia