Fioletowe ziemniaki a rak jelita grubego

Czy spożywanie fioletowych ziemniaków może pomóc w prewencji raka jelita grubego?

Zgodnie z wynikami nowego badania uważa się, że zwiększenie spożycia fioletowych ziemniaków oraz innych barwnych owoców i warzyw może zmniejszyć ryzyko występowania raka jelita grubego i wielu innych chorób. W badaniach dotyczących świń naukowcy stwierdzili, że podawanie  diety wysokokalorycznej z uwzględnieniem fioletowych ziemniaków doprowadziło do zmniejszenia poziomu interleukiny-6 (IL-6) – białka prozapalnego, który może sprzyjać rozwojowi nowotworu okrężnicy. Naukowcy niedawno zgłosili swoje odkrycia w „Journal of Nutritional Biochemistry”.

Fioletowe ziemniaki a rak jelita grubego

Zespół badawczy twierdzi, że wyniki potwierdzają wcześniejsze badania, które sugerują, że diety roślinne są związane z niższym ryzykiem występowania nowotworów jelita grubego. Przy wczesnym wykryciu raka jelita grubego rokowania na przeżycie następnych 5 lat wynoszą 92%. U pacjentów, u których doszło do przerzutów szansa na przeżycie następnych 5 lat wynosi zaledwie 11%.

Badania sugerują również, że zmiany w diecie – takie jak zmniejszenie spożycia mięsa przy jednoczesnym zwiększeniu konsumpcji produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw – mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka występowania nowotworu jelita grubego. Zespół badawczy z Pennsylvania State University rozwija te odkrycia, starając wyjaśnić jak kolorowe owoce i warzywa przyczyniają się do poprawy stanu jelit. Podobnie jak w przypadku wielu kolorowych owoców i warzyw, purpurowe ziemniaki zawierają korzystne składniki odżywcze na znacznie wyższym poziomie niż ich odpowiedniki o barwie białej. Fioletowe ziemniaki są bogate w kwasy fenolowe i antocyjany. Związki antyoksydacyjne mają właściwości przeciwrakowe.

Charakterystyka i wyniki badania

Do badania wykorzystano świnie, które karmiono trzema rodzajami diet: wysokokaloryczną (HCD), wysokokaloryczną z uwzględnieniem fioletowych ziemniaków (w formie surowej lub pieczonej) oraz kontrolną (standardową). Po 13-tygodniowych interwencjach dietetycznych zespół przeprowadził badanie tkanki okrężnicy zwierząt w celu określenia, w jaki sposób każda dieta miała wpływ na ekspresję genów i poziom markerów prozapalnych. Analiza wykazała, że ​​w porównaniu do świń karmionych dietą kontrolną, świnie karmione tylko HCD wykazały wzrost poziomu IL-6, co mogłoby zwiększyć ryzyko raka okrężnicy i innych chorób. Jednak u świń karmionych HCD z uwzględnieniem purpurowych ziemniaków występował poziom IL-6 sześciokrotnie niższy niż w grupie kontrolnej.

Na podstawie tych wyników zespół sugeruje, że popularyzacja spożycia purpurowych ziemniaków i innych kolorowych owoców i warzyw o wysokiej zawartości związków przeciwzapalnych może być realnym sposobem prewencji raka jelita grubego oraz innym schorzeniom.  Występowanie przewlekłych chorób na tle stanów zapalnych wzrasta, dlatego też kluczowe znaczenie ma opracowanie bezpiecznych, skutecznych i tanich interwencji żywieniowych lub strategii zapobiegających wystąpieniu schorzeń.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319520.php

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia