Hiperkaliemia, czyli nadmiar potasu — przyczyny, objawy i zalecenia żywieniowe
W Internecie i mediach dużo mówi się o skutkach niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie. Zainteresowanie to wynika głównie ze znacznie częściej występujących objawów niż w przypadku nadmiaru tych związków. Lekceważenie nadmiaru witamin i składników mineralnych może, jednak doprowadzić do zagrażających życiu zaburzeń. Jednym z nich jest hiperkaliemia.
Czym jest hiperkaliemia?
Hiperkaliemia jest zaburzeniem elektrolitowym, gdzie stężenie potasu w surowicy przekracza 5,5 mmol/l. Norma potasu w surowicy krwi wynosi zaś 3,5-5mmol/l. Można ją zdiagnozować na podstawie badania.
Hiperkaliemie dzielimy na: [1]
- Łagodną 5,6-6,5 mmol/l
- Umiarkowaną 6,6-7,5 mmol/l
- Ciężką >7,5 mmol/l
Łagodna hiperkaliemia jest zwykle bezobjawowa. Wyższe poziomy potasu w organizmie mogą powodować zagrażające życiu niemiarowość rytmu serca, osłabienie lub skurcze mięśni. Najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowe wydalanie nerkowe potasu, które może wynikać z ostrej przewlekłej niewydolności nerek. [1,2]
Jakie mogą być przyczyny nadmiaru potasu we krwi?
Nadmiar potasu we krwi występuje najczęściej, gdy organizm nie może wydalić go z moczem. Może to wynikać z zaburzeń czynnościowych nerek. Dotyka więc głównie osoby z przewlekłą chorobą nerek. [6,7,8]
Występują jednak przyczyny hiperkaliemii, przez które organizm nie może wydalić nadmiaru potasu:
- Stosowanie suplementów diety bez nadzoru lekarza bądź dietetyka. W tej grupie zagrożone są osoby, które przyjmują leki hamujące wydalanie potasu z moczem lub osoby z zaburzonymi czynnościami nerek.
- Choroby i zaburzenia, które powodują zmniejszenie wydalania potasu przez nerki:
- Choroba Adisona – niedoczynność kory nadnerczy, która charakteryzuje się zwiększonym stężeniem potasu we krwi [9]
- Ostra i przewlekła niewydolność nerek [13]
- Hipoaldosteronizm – niedobór lub niedostateczne działanie aldosteronu [10]
- Cukrzyca – niedobór insuliny może powodować hiperkaliemie, ponieważ hormon insulina zwiększa wychwyt potasu do komórek [11,13]
- Kwasica metaboliczna – wewnątrzkomórkowy potas jest wypierany przez jony sodu i wodoru do przestrzeni zewnątrzkomórkowej. Kwasica przyczynia się do upośledzenia wydalania jonów potasu do światła kanalików nerkowych
- Stosowanie leków, zmniejszające wydalanie potasu: inhibitory konwertazy angiotensyny, blokery receptora angiotensynowego, diuretyki oszczędzające potas, niesteroidowe leki przeciwzapalne, leki immunosupresyjne oraz leki przeciwdrobnoustrojowe (sulfametoksazol+trimetoprim, ketokonazol) [12]
Stosowanie tych leków jest szczególnie niebezpieczne u osób z niewydolnością nerek.
Objawy nadmiaru potasu we krwi
Hiperkaliemia objawia się głównie zaburzeniami czynności mięśnia sercowego, mięśni szkieletowych oraz obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego. Gdy stężenie potasu zwiększa się powoli, to objawy mogą być początkowo niezauważalne. Występują częściej, gdy jego stężenie szybko wzrasta. Można wtedy odczuć ogólne osłabienie mięśni i duszność. Prowadzi do szybkiego męczenia, które jest spowodowane osłabieniem przepony i mięśni międzyżebrowych.
Dodatkowo można zaobserwować:
- bradykardię (spowolnienie rytmu serca <60 uderzeń/minutę)
- splątanie
- apatię (zmniejszona zdolność odczuwania emocji i bodźców fizycznych)
- drgawki
W przypadku wystąpienia powyższych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Szczególe narażone są osoby z niewydolnością nerek, cukrzycą lub w trakcie przyjmowania leków obniżających wydalanie potasu. Stan ciężkiej hiperkaliemii stwarza ryzyko zatrzymania krążenia i śmierci. [14]
Czy spożywanie dużej ilości produktów bogatych w potas może prowadzić do hiperkaliemii?
Zdrowe osoby nie są narażone na wystąpienie hiperkaliemii. Nadmiar potasu z diety zostaje wydalony wraz z moczem. Zmniejszenie jego podaży wraz z pożywieniem powinny ograniczyć przede wszystkim osoby z zaburzeniami czynnościowymi nerek. [6]
Dieta. Zalecenia żywieniowe dla osób zagrożonych hiperkaliemią
- Ogranicz produkty bogate w potas [13]
- owoce – banany, morele, kiwi, śliwki, brzoskwinie i w szczegółności suszone owoce
- warzywa- ziemniaki, pomidor, awokado, bataty, szpinak
- produkty mleczne – mleko, jogurt
- orzechy, masło orzechowe
- ryby – łosoś, dorsz, flądra, sardynki
- konserwy rybne
- mięso – wieprzowina, baranina, kaczka, gęś
- produkty zbożowe – żytnie, chrupkie, pumpernikiel, pieczywo z ziarnami, kasza gryczana, kasza jęczmienna, otręby pszenne
- ziemniaki – chipsy, frytki, ziemniaki pieczone i smażone
- sosy – sosy pomidorowe, ketchup, musztarda
- suche nasiona roślin strączkowych- groch, fasola, soja, soczewica
- słodycze-kakao, czekolada
- Ogranicz picie soków owocowych i warzywnych do jednej małej szklanki na dzień (150ml)
- Obieraj owoce i warzywa przed spożyciem, aby zmniejszyć ilość potasu zawartego w skórce.
- Stosuj metodę „podwójnego gotowania” przed spożyciem warzyw. Metoda ta polega na zalaniu wrzątkiem obranych warzyw. Po pół godzinie wodę tę odlewa się a warzywa zalewa się jeszcze raz wodą i gotuje. Gotowanie warzyw powoduje utratę potasu do 60%
- Owoce w puszcze spożywaj bez syropu
- Nie używaj substytutów tradycyjnej soli- mają one znacznie większą ilość potasu
- Nie stosuj suplementów diety zawierających potas
- Przestrzegaj zasad racjonalnego żywienia
Leczenie hiperkaliemii
Hiperkaliemia w granicach 5,5-6,5 mmol/l może być leczona farmakologicznie. Jeśli jednak jej wartość są większe niż 6,5 mmol/l, zachodzi konieczność zastosowania dializy.[6]
Jest to najskuteczniejsza i najszybsza metoda usunięcia nadmiaru potasu z organizmu. Zazwyczaj u pacjentów stosuje się hemodializę. Polega on na usunięciu produktów przemiany materii, leków oraz toksyn z krwi. Odbywa się to w specjalnym filtrze, nazywanym dializatorem. Potocznie nazywany jest sztuczną nerką.
Zalecenia dla pacjentów hemodializowanych obejmują spożycie potasu w ilości ok. 2g/dzień. [15] Obiad składający się z ziemniaków (210g ), piersi z indyka (100g) i porcji z surówki z jabłka i marchewki zawiera ok. 1,9g potasu. Ograniczenie potasu jest bardzo trudne, ponieważ wiele podstawowych produktów spożywczych zawiera wysokie ilości tego składnika mineralnego. Należy jednak ograniczyć produkty z jego wysoką zawartością i stosować techniki kulinarne zmniejszające jego ilość.
Postępowanie lecznicze w hiperkalemii [14,16]
- dożylne podanie wapnia – podanie następuje w przypadku stwierdzenia zmian odpowiadających hiperkaliemii w EKG. Leczenie to nie obniża stężenia potasu, a jedynie zabezpiecza układ krążenia przed jego negatywnym działaniem. Efekt utrzymuje się około 30-60 min.
- Dożylne podanie glukozy z insuliną – spowoduje wpływ jonów potasu do wnętrza komórek, redukując jego stężenie we krwi (transmineralizacja). Obniżenie potasu we krwi nastąpi w ciągu 30-60 min
- Leki beta-agonistyczne (albuterol, sulbutamol)- zwiększają stężenie insuliny, dodatkowo indukują transmineralizację (wpływ jonów potasu do wnętrza komórek). Działanie rozpoczyna się około 30 minut po podaniu. Efekt trwa około 2-3 godziny.
- Żywice jonowymienne – wiążą potas w świetle jelita grubego, obniżając ogólnoustrojowy ładunek potasu. Działanie tych leków rozpoczyna się po upływie 2-10 godzin i trwa przez 4-6 godzin. Stężenie potasu po pojedynczym podaniu leku obniża się o około 0,5mmol/l. Stosowanie tego sposobu leczenia może prowadzić do zaparć.
- Diuretyki pętlowe (furosemid, torasemid) – leki moczopędne obniżają stężenie potasu po 1-2 godzinach po podaniu dożylnym.
Jaką rolę odgrywa potas w organizmie?
U osoby dorosłej najwięcej potasu znajduje się w mięśniach szkieletowych (2700 mmol). Znacznie mniej jest go (300 mmol) w kościach, wątrobie (350 mmol) i krwinkach czerwonych (250 mmol). Wydalaniu przez nerki ulega 90% spożytego potasu. U chorych z upośledzoną czynnością nerek 30-40% ulega usunięciu przez przewód pokarmowy. [6]
Aldosteron odpowiada za wydalanie odpowiednich ilości potasu z moczem i wchłanianie zwrotne jonów sodu w nerkach. Zapobiega odwodnieniu i spadku ciśnienia tętniczego krwi. [3]
Potas jest głównym kationem wewnątrzkomórkowym. Jego znaczącą rolą jest regulacja gospodarki wodnej. Wpływa na objętość komórek i ciśnienie osmotyczne. Pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie między wnętrzem komórki a jej zewnętrznym środowiskiem. Dzięki temu utrzymane jest odpowiednie napięcie błony komórkowej.
Dodatkowe funkcje potasu w organizmie to:
- Utrzymuje prawidłową kurczliwość mięśni
- Odpowiada za przekazywanie impulsów elektrycznych między komórkami (tzw. potencjał czynnościowy)
- Odpowiada za utrzymywanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych (tzw. potencjał spoczynkowy)
- Buduje struktury aminokwasów i białek
- Pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową [5]
Podsumowanie
Potas jest wydalany z organizmu głównie przez nerki. Przy zaburzonej pracy nerek może wzrosnąć niebezpiecznie wysoki poziom potasu. Nie są one w stanie wydalić nadmiaru tego pierwiastka z krwi. W tym przypadku wdraża się leczenie, które ma uchronić przed zaburzeniami rytmu serca. Jednym ze sposobów leczenie jest farmakoterapia.
Do leków stosowanych w tej terapii zalicza się między innymi: salbutamol, furosemid, glukoza z insuliną, wodorowęglan sodu, żywice jonowymienne oraz chlorek wapnia. Kiedy powyższe leki okażą się mało skuteczne jedynym rozwiązaniem zostaje dializoterapia.
Spożycie nadmiaru potasu z diety nie jest zagrożeniem dla osób zdrowych. Należy pamiętać, że potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy wykluczać z diety produktów bogatych w potas, jeśli nie występuje zagrożenie hiperkaliemii.
Bibliografia:
- Choroby nerek. Kompendium. Red. Nieszporek, Teresa; Więcek, Andrzej. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019, 840 s
- Jacek Manitius (2011) , Hiperkaliemia i hipokaliemia. Forum Nefrologiczne, 4(4), 367-372
- Ciborowska, Helena; Rudnicka, Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2014, 660 s.
- Orywal, Karolina; Ostrowska, Lucyna; Stefańska, Ewa. Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018, 344 s
- Connie M. Weaver, Potassium and Health, Advances in Nutrition, 4(3), May 2013, pp. 368S–377S
- Franek, Edward; Kokot, Franciszek. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, (2013), 290 s
- Myśliwiec M „Choroby nerek” , Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008 r. str. 28-32
- Caquet R „250 badań laboratoryjnych” , PZWL , Warszawa 2008 r., Potas w osoczu str. 395-398
- dr n. med. Urszula Ambroziak, dr hab. n. med. Tomasz Bednarczuk, prof. WUM, Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych i Endokrynologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Niedoczynność kory nadnerczy, (2017) https://www.mp.pl/pacjent/endokrynologia/choroby/79807,niedoczynnosc-kory-nadnerczy
- Jadwiga Słowińska-Srzednicka, Ewa Płaczkiewicz-Jankowska, Hipoaldosteronizm (2018) https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.11.4.
- Aiberk E. Mirrakhimov, Managment of Hyperkalemia: Put It into Context, The American Jouranl od Medicine, 129(7) (2016) pp.91-92
- dr n. med. Robert Drabczyk, Hiperkaliemia, (2017) https://www.mp.pl/pacjent/objawy/175883,hiperkaliemia
- dr hab. n. med. Piotr Kukla, Oddział Internistyczno-Kardiologiczny, Szpital Specjalistyczny im. H. Klimontowicza, Gorlice, XXXVIII Zjazd Towarzystwa Internistów Polskich, XV Krajowa Konferencja Szkoleniowa TIP Postępy w chorobach wewnętrznych INTERNA 2016, Kraków https://lekarz.mp.pl/ekg/warsztaty-ekg/159644,zaburzenia-elektrolitowe-hiperkaliemia-cz-2, Szpital Uniwersytecki w Krakowie, Dieta Ubogopotasowa, Dietetyczna plan na zdrowie https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/68-ds-10-dieta-ubogopotasowa/file
- Batra V, Villgran V. Hyperkalemia from Dietary Supplements, (2016) 8(11)
- Adamski, Z., Andrzejewska, M., Bogdański, P., Cugini, K., Cybulska, B. i Dutkiewicz, A. (2019). Dietetyka Kliniczna (red. Marian Grzymisławski). Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
- Marek Zaremba, Edward Franek, Andrzej Rydzewski, Hiperkaliemia, Choroby serica i naczyń, (2016), 3(1) s. 36-40
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Hiperkaliemia, czyli nadmiar potasu — przyczyny, objawy i zalecenia żywieniowe
Jestem studentką dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Interesuję się dietetyką sportową, suplementami diety oraz wegetarianizmem. Moją największą pasją jest pływanie, w którym spełniam się zawodowo jako ratownik wodny.