Jak poznać czy owoc jest robaczywy?

Sezon na owoce w pełni. Stoły targowisk uginają się pod ciężarem czereśni, wiśni, śliwek, wczesnych odmian jabłek i świeżych malin. Dokonanie wyboru co do odmiany, dojrzałości i świeżości owocu to jedno – a rozpoznanie czy jest robaczywy to drugie.

W jaki sposób najłatwiej poznać, że owoc może być robaczywy?

6sposobow

Zdjęcie – prawo autorskie: fotola / 123RF Zdjęcie Seryjne

1. Punktowa plamka z zaschniętego soku – istnieje duże prawdopodobieństwo, że właśnie tędy dostał się do środka owad

2. Mała ciemna plamka na powierzchni owocu – najczęściej czereśni, świadczyć może o nieproszonym gościu

3. Miękkie zagłębienie – może być to zwyczajne obicie owocu lub jeśli miąższ zapada się pod uciskiem, a fragment owocu jest zbrązowiały, z dużą dozą pewności skrywa w sobie małego mieszkańca

4. Czarna plamka wielkości główki od szpilki, prowadząca do wnętrza (najczęściej jabłka) – to ewidentny znak jego zamieszkania

5. Natomiast jeśli zobaczymy białą plamkę na malinach lub jeżynach to znak, że niszczy je kostnik malinowiec i te owoce lepiej odrzucić

6. We wnętrzach śliwek czasami można natrafić na przypominające ziarna maku drobne punkciki – to oznaki żerowania larwy owocówki śliwkóweczki

Najefektywniejszym sposobem na unikanie zjedzenia robaczywych owoców jest ich rozkrajanie, dla odważnych nogą stanowić oczywiście dodatkowe źródło białka (przeczytaj o tym > tutaj < )

Jak pozbyć się robaków z owoców?

Innym ze sposobów na wygonienie intruzów ze śliwek czy czereśni jest namoczenie owoców w chłodnej wodzie na około kwadrans – spowoduje to że larwy wyjdą na zewnątrz i utoną.

Przeczytaj także:

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Udostępnienia