Dania z owadów zyskują na popularności

Avatar photo
owady na talerzu

Robak na widelcu

Jeśli taki widok przyprawia Cię o zawrót głowy, czas zmienić podejście. Jak się okazuje dania z owadów zyskują bardzo szybko na popularności i to już nie tylko w Ameryce czy biednych krajach Afryki. Już teraz tereny na których spożywa się owady obejmują 2 miliardy populacji na Świecie.

Wkrótce może się okazać, że owady właśnie będzie można znaleźć bez problemu również na półce w każdym supermarkecie. Skąd takie wnioski? Jak donosi huffingtonpost, w USA produkty kierowane do masowego odbiorcy, takie jak batony energetyczne z mączki ze świerszczy, jak i ciasteczka oraz krakersy z tych owadów, sushi z gąsienic, robaki w czekoladzie i cukierki z robakami, tofu z mączników znajdują swoich odbiorców.

owady-najczesciej-spozywane

Trend ten zyskał na znaczeniu od roku 2013 kiedy to FAO wskazało właśnie owady jako znakomite źródło korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych, szansę na dodatkowe źródło pożywienia w różnych regionach świata – również jeden z pomysłów na rozwiązanie problemów z głodem w trzecim świecie (treść raportu dostępna online > tutaj <). Entomofagia, czyli zwyczaj jedzenia owadów jest od wieków rozpowszechniony w wielu kulturach świata i chociaż w Europie nie przyjął się na większą skalę do tej pory, to ma wiele zalet – o których poniżej.

Dlaczego warto jeść owady?

To wie każdy, kto oglądał choć jeden odcinek przygód Beara Gryllsa – owady to znakomite źródło pożywnego białka (w zależności od gatunku od 13-77%). Lecz nie tylko – to także źródło błonnika, minerałów, witamin oraz zdrowych tłuszczów (tu owady górują nad mięsem). Co warte zauważenia – w przeciwieństwie do mięsa – zmniejszamy ryzyko zachorowania na różne choroby, które pożywienie to może przenosić, a które wiele osób zniechęca do jedzenia niektórych typów mięsa. Nie eliminujemy – lecz jak wskazują dotychczasowe badania – owady pod tym względem są bezpieczniejszym rozwiązaniem. Ponadto sam proces pozyskania owadów do konsumpcji jest zwykle również bardziej ekologiczny oraz ekonomiczny.

Zobacz również
kobieta w ciąży jedzenie

Dlaczego jest to ważne? Ta żywność może być zwyczajnie tańsza i wciąż pożywna, co szczególnie ważne dla osób z mniejszymi dochodami.