Dieta MIND

Czym jest dieta MIND?

  • Jak pomaga ona w prewencji choroby Alzheimera i jak jej przestrzegać? 
  • Czy szklanka wina dziennie sprawi, że dieta będzie łatwiejsza do przestrzegania? 

Dieta, którą uważa się za skuteczną w obniżeniu ryzyka choroby Alzheimera nawet o 53%, została oceniona za najłatwiejszą do przestrzegania w kilku corocznych sprawozdaniach z US News & World Report. Dieta ta jest połączeniem diety śródziemnomorskiej z dietą DASH, przeciwdziałającą zmianom neurodegeneracyjnym. Obydwie z powyższych zostały uznane za zmniejszające ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, jak zawał i udar oraz chroniące przed przedwczesną demencją. Połączenie diet pozwoliło zredukować ryzyko choroby Alzheimera o ponad 50%, wśród uczestników, którzy przestrzegali diety dokładnie. Wśród uczestników, którzy miernie przestrzegali diety obniżenie ryzyka choroby występowało na poziomie 35%! Obydwie diety przyczyniają się do obniżenia ryzyka schorzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał czy udar oraz chronią przed przedwczesną dementią. 

Dieta MIND została stworzona przez Martha Clare Morris, epidemiologa zajmującego się badaniem wpływu składników odżywczych na ludzki organizm. Założenia jadłospisu oparte są o wieloletnie badania na temat wpływu pożywienia i składników odżywczych na kondycję mózgu. Składniki diety zostały podzielone na 15 grup. Dziesięć z nich zalicza się do pożywienia pozytywnie wpływającego na funkcje kognitywne mózgu. Natomiast pozostałe pięć nie charakteryzują się, aż takimi właściwościami, a możemy zaliczyć tutaj produkty „mniej zdrowe”  takie jak – masło, ser żółty, wypieki i słodycze, czerwone mięso i dania typu fast food!

Założenia diety MIND

W założeniach jadłospisu należy jeść przynajmniej 3 porcje pełnowartościowych produktów zbożowych, zielonych warzyw, w tym zielonolistnych oraz jedną porcję innych warzyw dziennie. Ponadto zaleca się picie szklanki wina dziennie. Orzechy powinny być stosowane bardziej jako przekąska, podczas gdy nasiona roślin strączkowych (tj: fasola, cieciorka, soczewica, groch) należy spożywać codziennie. Drób i jagody powinny pojawiać się dwa razy w tygodniu, a ryby raz na tydzień.

Do uzyskania prozdrowotnych efektów muszą zostać ograniczone produkty z grupy “niezdrowych” do przynajmniej trzech porcji na tydzień. Bardzo ciekawy w diecie MIND jest fakt, że nawet osoby, które nie stosowały rygorystycznie diety, doznały pozytywnych efektów w postaci obniżenia ryzyka choroby Alzheimera.

Działanie diety

Modyfikacja diety DASH i diety śródziemnomorskiej ma naukowe poparcie w badaniach i publikacjach na prewencję demencji starczej. Mimo wszystko istnieje jeszcze duży obszar wiedzy do zgłębienia. Na pewno z czasem będą pojawiać się nowe naukowe odkrycia odnośnie wpływu diety na kondycję psychofizyczną pacjenta.

Mimo wszystko, jak zaznacza autorka, jeszcze wiele zagadnień wymaga naukowego potwierdzenia o pozytywnych efektach diety na chorobę Alzheimera. Niemniej grupa naukowców z Uniwersytetu w Chicago nieustannie nad tym pracuje, przeprowadzając randomizowane próby na różnych grupach społecznych, w celu uwierzytelnienia swoich przypuszczeń.

Raport Best Diets uznał dietę MIND za łatwą do przestrzegania oraz jako jedną z najlepszych diet wśród ocenianych. Jej efekty wykraczają poza choroby neurologiczne. Dieta cechuje się pozytywnym wpływem na cały organizm, jest zalecana diabetykom oraz została uznana za najlepszą do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Nawet jeżeli przestrzegamy odpowiedniej diety, nie powinniśmy zapomnieć także o regularnej aktywności fizycznej. Ponieważ wpływ codziennego menu jest tylko jednym z aspektów występowania choroby. Regularne ćwiczenia pozwalają radzić sobie ze stresem, co przekłada się na niższe ryzyko zachorowań.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk do zadań specjalnych!

Ekspert z zakresu psychodietetyki oraz pierwszy w Polsce Gastrocoach – bdieta.pl

Loading...
Udostępnienia