Jak przechowywać marchew, byś mógł cieszyć się jej smakiem przez 365 dni w roku. Zrób to sam!

Avatar photo
jak przechowywać marchew

Marchewka to jedno z najbardziej popularnych warzyw wykorzystywanych w kuchniach praktycznie całego świata. Można z niej przyrządzić zupy, surówki, soki, a nawet ciasto. Czy wiesz, że w Portugalii z marchewki robiony jest nawet dżem? Warzywo to zawiera w sobie duże ilości witamin np. A, C, E, K i PP.

Aby zachować jej świeżość, chrupkość i smak na dłuższy czas należy przechowywać ją w odpowiedni sposób. W tym artykule pokażę Ci jak to zrobić

Sposoby na przechowywanie marchewki

Posiadacze ogrodów, działek, lub osoby, które lubią mieć zapas warzyw zawsze pod ręką, mogą mieć dylemat co zrobić z nadmiarem marchwi. Mam na to kilka patentów. Pierwszym z nich jest:

Przechowywanie marchewki w lodówce

Najbardziej popularną metodą przechowywania marchwi jest trzymanie jej w lodówce. Należy robić to w odpowiedni sposób [1]. 

  • Wybierz warzywa nieuszkodzone;
  • Usuń zieloną natkę marchewki;
  • Nie obieraj;
  • Marchewki umieść w pojemniku;
  • Optymalna temperatura w lodówce to 0-4 stopni Celsjusza;

Warzywa przechowywane w taki sposób, zachowają swoją chrupkość i świeżość nawet kilkanaście dni.

Przechowywanie w piwnicy

Odpowiednim miejscem do przechowywania marchwi jest też piwnica. Warzywa umieszcza się w skrzynkach i zasypuje warstwą piasku. Możemy spryskać go wodą dla odpowiedniego utrzymania wilgotności. Ta metoda pozwala na zachowanie świeżości marchwi do 3-4 miesięcy. Jeżeli pomieszczenie jest dobrze wentylowane, to okres przechowywania może się wydłużyć nawet do 5 miesięcy.

Kopcowanie

Kolejnym sposobem na przedłużenie świeżości marchwi jest kopcowanie [2]. To jedna z najstarszych i naturalnych metod. Najbardziej popularna wśród osób posiadających działki lub ogrody przydomowe. Kopcować można warzywa korzeniowe (marchew, buraki, pietruszkę, seler) i kapustę

Kopcowanie to przechowywanie warzyw pod warstwą dobrze przepuszczalnej ziemi.

Jak zrobić to prawidłowo?

  • Warzywa do kopcowania nie mogą być uszkodzone;
  • Zbiór marchwi najlepiej robić w bezdeszczowy, pochmurny dzień;
  • Warzywa należy oberwać z naci;
  • Miejsce kopca powinno być bezwietrzne i niepodmokłe;
  • Szerokość kopca dla marchwi wynosi około 40-50 cm i głębokość 50-60 cm.

Soki z marchwi

Doskonałym sposobem na przedłużenie żywotności marchwi jest zrobienie z niej soku. Obraną marchew należy wtedy przepuścić przez sokowirówkę. Taki świeżo wyciśnięty sok najlepiej wypić natychmiast lub do 24 godzin przechowując w lodówce. Jeżeli chcemy przedłużyć trwałość soku, to należy przelać go do świeżo wyparzonych butelek. Następnie kilka minut pasteryzować w garnku z wrzącą wodą. Trwałość tak przygotowanego soku wydłuża się nawet do kilku miesięcy. 

Mrożenie marchwi

Doskonałym patentem na marchew na zimę jest jej mrożenie. To bardzo proste.

  1. Umytą i obraną marchew pokrój w kostkę, talarki lub słupki.
  2. Osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Rozłóż na tacy.
  4. Umieść w zamrażarce na 3 godziny.
  5. Wyjmij i podziel na porcje.
  6. Marchew przełóż do pojemników lub woreczków do mrożenia.
  7. Gotowe!

Suszona marchewka

Ciekawym sposobem na dłuższe przechowywanie marchwi jest jej suszenie [3]. Można to zrobić na różne sposoby:

  • na słońcu;
  • w suszarce;
  • w kuchence mikrofalowej;
  • w piekarniku;

Jakąkolwiek metodę wybierzesz, musisz pamiętać, że najlepiej suszyć marchew ze zbioru letniego. Nie czekaj więc do jesieni tak jak przy kopcowaniu. Suszoną marchewkę wykorzystać możesz do sosów, gulaszy, zapiekanek lub zup.

Jak wysuszyć marchewkę, wykorzystując piekarnik?

Marchew po oczyszczeniu i obraniu rozdrabniamy. Możemy to zrobić na krajalnicy lub nożem. Najlepiej w plastry. Następnie krótko blanszujemy (2 minuty). Osuszamy marchewkę ręcznikiem papierowym i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie blachę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni Celsjusza. Po godzinie temperaturę można zwiększyć do 70 stopni. Czas suszenia marchwi powinien wynosić około 4-5 godzin. Gotowy susz możemy przechowywać przez długi czas w szczelnie zamkniętym pojemniku na przyprawy. Z 1,5 kilograma marchwi otrzymamy około 100 g suszu.

Kiszona marchewka

Czy wiesz, że marchew tak jak inne warzywa można też kisić? Zyskuje dzięki temu przyjazne jelitom bakterie [4]. Kiszonki to źródło dobrze przyswajalnych witamin i składników mineralnych. Włączenie ich do diety zapobiega zaparciom, wzmacnia odporność. Kiszona marchew chętnie spożywana jest przez dzieci. Jest słodsza niż np. kiszone ogórki czy kapusta. Ogromnym plusem jest też to, że nie wzdyma tak jak kapusta.

Kiszona marchew polecana jest dla dzieci. Skorzystać z niej mogą też osoby z chorobami autoimmunologicznymi, przyjmujące antybiotyki lub z przewlekłymi zaparciami [4].

Zobacz również
witamina b6 wzór

Każdy, kto lubi wzbogacać swoją dietę o zdrowe przekąski, powinien jej spróbować.

Przepis na kiszoną marchew

Składniki:

  • 1 kg marchwi;
  • 3 ząbki czosnku;
  • Po jednym liściu laurowym na każdy słoik; 
  • Korzeń chrzanu;
  • 1 duża cebula;
  • Koper;
  • Zalewa: 2 łyżki soli na 2 litry wody;

Przygotowanie:

  1. Marchew oczyszczamy i obieramy.
  2. Kroimy w plasterki podobnej wielkości.
  3. Czosnek obieramy.
  4. Korzeń chrzanu oczyszczamy i kroimy w słupki.
  5. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  6. Do wyparzonych słoików wkładamy marchewkę i kilka plastrów cebuli.
  7. Do każdego słoika wkładamy 1 liść laurowy, słupek chrzanu, ząbek czosnku, koper.
  8. Przygotowujemy zalewę: wodę z solą zagotować.
  9. Ostudzoną zalewą zalać słoiki, tak aby marchew była przykryta w całości. 
  10. Kiszonka jest gotowa po około 5 dniach. Można ją przechowywać do kilku miesięcy np. w piwnicy lub spiżarce. 

Kiedy zbierać marchew, żeby zwiększyć jej trwałość?

Powodzenie każdego z wyżej wymienionych sposobów na przechowywanie marchwi uzależnione jest od kilku warunków [5]. Najlepsze do długotrwałego przechowywania są korzenie dojrzałe, ale nie zbyt stare. Można to w łatwy sposób rozpoznać. Nać marchewki zaczyna lekko brązowieć. Najczęściej przypada to na pierwszą połowę października. Bardzo ważna przy zbiorach jest też pogoda. Najlepszy jest pochmurny dzień, bez deszczu. Słońce nadmiernie wysusza zebrane korzenie, a opady sprawiają, że wyjęte z ziemi marchewki są ubłocone. Przez to narażone są na pleśń i gnicie. 

jak przechowywać marchew
123RF

Pamiętaj, żeby zebrane warzywa niezwłocznie przenieść do miejsca, w którym chcemy je dłużej przechowywać.

Czy wyschniętą marchew można uratować [6]?

Na pewno każdemu z nas przytrafiło się, że kupione marchewki zwiędły, stały się miękkie i wiotkie. Na to również jest sposób.

  1. Przygotuj miskę lub pojemnik.
  2. Wypełnij go wodą.
  3. Umieść zwiędłe marchewki w wodzie.
  4. Pojemnik wstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie marchewki powinny wrócić do pierwotnego wyglądu i chrupkości.

Podsumowanie

Odpowiednie przechowywanie marchwi znacznie wydłuża jej świeżość i zachowuje chrupkość. Warzywa możemy przechowywać w lodówce, mrozić, suszyć w piekarniku, kisić, przerabiać na soki, przechowywać w piwnicy lub kopcować. Każdy z tych sposobów odbywa się bez znacznych strat witamin i innych wartości odżywczych. Warto to robić, aby zimą cieszyć się swoimi, zdrowymi przetworami. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z nich. 

Bibliografia:

  1. Jak przechowywać marchew? Wskazówki i porady (technologzywnosciradzi.pl)
  2. Kopcowanie Warzyw – Ogarnij Ogród (ogarnijogrod.pl)
  3. Jak suszyć marchewki na zimę w domu: jak suszyć w piekarniku, suszarce elektrycznej i innych urządzeniach, jak przechowywać suszoną marchewkę (desigusxpro.com)
  4. O.Smile Kiszona marchew przepis Olga Smile
  5. Jak przechowywać marchew na zimę. W domu czy w piwnicy? (poradnikogrodniczy.pl)
  6. A. Stawska-Ostaszewska Marchew: jak kupować, przechowywać i gotować wybitnie pyszną marchewkę – Beszamel.pl (se.pl) 2021