Teraz czytasz
Jak sprawdzić czy kurczak się dopiekł?

Jak sprawdzić czy kurczak się dopiekł?

Redakcja Dietetycy.org.pl
jak sprawdzić czy kurczak się upiekł

Sztuka pieczenia kurczaka polega przede wszystkim na dobrym wyczuciu momentu, w którym należy go wyjąć z piekarnika. Jeden piekarnik nie równa się drugiemu, tak samo jedna sztuka mięsa – drugiej, stąd instrukcje z przepisów kulinarnych mogą być mylące. Czy możemy polegać jedynie na szóstym zmyśle, który jeden ma – drugi nie? Skądże – oto proste metody jak sprawdzić czy kurczak jest już gotowy do jedzenia.

jak sprawdzić czy kurczak się upiekł
Andriy Popov / 123RF

Niedopieczony kurczak? Już nigdy więcej!

Profesjonalnie – czyli termometrem

Najprostszą metodą jest wykorzystanie specjalnego termometru, który pozwoli sprawdzić, czy mięso jest gotowe. W przypadku każdego rodzaju mięsa może być to różna temperatura – zaś jeśli chodzi o kurczaka to najlepiej jeśli osiągnie temperaturę 74 st. C (foodsafety.gov). Wygodnie jest mierzyć w najgrubszym miejscu, z dala od kości, która jest bardziej gorąca od reszty – to mogłoby zaburzyć pomiar. To najbardziej niezawodna metoda – ale co zrobić jeśli nie mamy pod ręką takiego przyrządu?

Ostro – przez nakłucie

Gdy nakłujesz powierzchnię kurczaka (np. udo), to wypływająca z niego ciecz powinna być przezroczysta. Jeśli jest inaczej, jest ona różowa – oznacza to, że kurczak nie jest jeszcze gotowy do spożycia – kolor to wynik obecności krwi.

Dlaczego to ważne?

Należy pamiętać, że odpowiednie upieczenie mięsa jest nie tylko ważne ze względów kulinarnych – mięso, które jest niedopieczone może zawierać groźne bakterie. Z drugiej strony także mocno przypalony kurczak nie jest obojętny dla zdrowia.

Zobacz również
gęsina

4.67/5 (3)

Proszę oceń