Mięso drobiowe i niebezpieczne bakterie

bakterie w mięsie drobiowym

Bakteria Campylobacter sp., na którÄ… możemy natknąć siÄ™ jedzÄ…c np. niedogotowane miÄ™so drobiowe, jest nieszkodliwa dla drobiu, ale u czÅ‚owieka może być poważnym problemem zdrowotnym. Badania dr Anny Woźniak wykazaÅ‚y, że w ostatnich latach staÅ‚a siÄ™ oporna na wiele różnych antybiotyków. Dr Woźniak z WydziaÅ‚u Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we WrocÅ‚awiu w ramach swojej pracy doktorskiej badaÅ‚a wrażliwość bakterii izolowanych z przewodu pokarmowego ptaków na chemioterapeutyki. „BadaÅ‚am Campylobacter sp., bo wÅ‚aÅ›nie ona jest najczęściej izolowanÄ… bakteriÄ… w przypadku zakażeÅ„ pokarmowych u ludzi” – powiedziaÅ‚a PAP badaczka.

bakterie w mięsie drobiowym
nitr / 123RF

Mięso drobiowe ze względu na jego walory smakowe, zdrowotne oraz stosunkowo niską cenę jest towarem cieszącym się dużym popytem, a jego spożycie stale wzrasta. Rocznie zjadamy go około 25 kilogramów. Jeśli tendencja wzrostowa się utrzyma, w roku 2020 będzie to 30 kilogramów.

Korzystny skÅ‚ad aminokwasowy Å‚atwostrawnego biaÅ‚ka oraz stosunkowo niska kaloryczność sprawiajÄ…, że miÄ™so drobiowe jest czÄ™sto stosowane w diecie niemowlÄ…t, osób starszych czy rekonwalescentów” – mówi dr Woźniak.

Jak dodaje, ze względu na znaczną zawartość białka oraz obecność związków chemicznych łatwo przyswajalnych dla drobnoustrojów, mięso drobiowe może być dobrym środowiskiem do rozwoju bakterii stanowiących zagrożenie dla zdrowia.

Szczepami najbardziej opornymi na antybiotyki byÅ‚y te wyizolowane z indyków. OkazaÅ‚y siÄ™ oporne nie tylko na jeden antybiotyk, ale równoczeÅ›nie na dwa. Odsetek tej odpornoÅ›ci mógÅ‚ siÄ™gać nawet 90 proc.” – wyjaÅ›niÅ‚a dr Woźniak.

Wyizolowane indycze szczepy z lat 2005-2008 dr Woźniak porównaÅ‚a ze szczepami zgromadzonymi w Muzeum ZakÅ‚adu Chorób Ptaków Uniwersytetu Przyrodniczego w latach 1994-1996. „WÅ›ród nich nie stwierdziÅ‚am szczepów, które wykazywaÅ‚yby wielooporność” – podkreÅ›la badaczka.

Przeprowadzone badania pokazują więc, że w ostatnich latach oporność poszczególnych szczepów bakterii na grupy antybiotyków stale wzrasta.

Jak wyjaśniła uczona, bakteria z rodzaju Campylobacter jest pałeczką, która u drobiu nie powoduje szczególnych objawów klinicznych, ale może powodować zatrucia i zakażenia pokarmowe u ludzi. Na gramie skóry na tuszce po uboju może znajdować się do 100 tys. tych niebezpiecznych dla zdrowia człowieka drobnoustrojów.

Nie chciaÅ‚abym demonizować, że spożywajÄ…c miÄ™so drobiowe wszyscy siÄ™ zakazimy bakteriami” – uspokaja rozmówczyni PAP.

Jak tłumaczy, czasami w procesie uboju dochodzi do skażenia tuszki bakteriami z przewodu pokarmowego. Wtedy człowiek spożywając niedogotowane mięso drobiowe, którego nie poddano właściwej obróbce cieplnej może ulec zakażeniu. U ludzi objawy kampylobakteriozy są już odczuwalne. Towarzyszą im silne biegunki, bóle głowy, wymioty, bóle brzucha, gorączka.

Zobacz również
baobab

„W punktach, które nie cieszÄ… siÄ™ zbyt dobrÄ… opiniÄ…, gdzie miÄ™so przygotowuje siÄ™ szybko, odpowiednie warunki mogÄ… nie być zachowane. StÄ…d kampylobakterioza nazywana bywa biegunkÄ… podróżnych. JeÅ›li gdzieÅ› wyjeżdżamy i jemy w przypadkowych miejscach możemy mieć takie problemy” – wyjaÅ›nia dr Woźniak.

Dodaje, że na Uniwersytecie Warszawskim są prowadzone badania nad wprowadzeniem szczepionki przeciwko Campylobacter sp. u drobiu, by ten poziom kolonizacji obniżyć. A jeśli nie będzie Campylobacter sp. u drobiu, to będzie też mniejsze zagrożenie dla człowieka.

Za swoje badania dr Anna Woźniak otrzymaÅ‚a I nagrodÄ™ w konkursie im. Profesora Jana Karola Kostrzewskiego na najlepszÄ… pracÄ™ doktorskÄ… z zakresu epidemiologii. Konkurs zorganizowaÅ‚a Fundacja „Zdrowie i Åšrodowisko”.

PAP – Nauka w Polsce, Ewelina KrajczyÅ„ska

naukawpolsce.pap.pl