Jak unikać sodu w diecie?
Sód w diecie posiada funkcję nie do przecenienia regulując bilans wodny w organizmie, chroniąc przed nadmierną utratą wody. Jego niedobór w diecie może prowadzić do szybszego odwadniania organizmu, co może się zdarzyć szczególnie w stanach chorobowych, jednak o wiele częściej spotykanym przypadkiem jest , gdy dostarczana ilość sodu jest zbyt wysoka.
Nadmiar sodu może wyrządzić sporo szkód w organizmie, ponieważ prowadzi do często spotykanych w Polsce problemów z nadciśnieniem, chorób serca oraz innych. Dieta Polaków bardzo często sprawia, że właśnie sód jest dostarczany w ilościach zdecydowanie przekraczających to, ile naprawdę jest potrzebne dla zdrowego funkcjonowania organizmu.
Co zatem należy zrobić, żeby zredukować ilość sodu w diecie?
Czego unikać ?
Aby zmniejszyć ilość sodu w diecie codziennej należy zminimalizować produkty takie jak:
- Sól – na pierwszym miejscu. Jeśli to tylko możliwe zastępujmy sól przez inne przyprawy.
- Produkty przetworzone – warto czytać etykiety, bo może się okazać, że w wielu przypadkach producenci przesadzają z soleniem jedzenia. Samemu tworząc potrawy mamy zawsze większą kontrolę nad tym co jemy i jak jemy.
- Gotowe mięsa, frytki – to prawdziwe bomby z sodem – jeśli sami ich nie przygotujemy, zawierają najczęściej bardzo dużą ilość soli, choć może tego nie być widać na pierwszy rzut oka.
Oczywiście w usuwaniu nadmiaru sodu z menu nie można popadać w przesadę i warto dostarczyć optimum minerałów. Jeśli masz wątpliwości czy spożywasz odpowiednią ilość tego związku wybierz się na konsultacje z dietetykiem bądź pójdź do lekarza.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » Jak unikać sodu w diecie?