Kasztany jadalne
Kasztan jadalny (Castanea sativa) występuje głównie w południowej Europie, północnej Afryce oraz Azji Mniejszej. Kasztan jadalny nie jest tym samym, co kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum). Owoce z drzew (kasztanowców) rosnących w polskich parkach nie nadają się do spożycia. Wyciąg z kasztanowca zwyczajnego zawiera escynę – związek chemiczny, mający właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, chroniący przed żylakami. Substancja ta ma też działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i przeciwkrzepliwe. Cechy te wykorzystuje się zarówno w medycynie jak i kosmetologii.
Wartości odżywcze kasztanów
Kasztany jadalne są pożywne i lekkostrawne. 100 g obranych i surowych kasztanów zawiera 196 kcal, nie są zatem tak kaloryczne jak zwykłe orzechy (mają znacznie mniejszą zawartość tłuszczu a większą węglowodanów) – z tego powodu nadają się dla urozmaicenia jadłospisu osób na diecie redukcyjnej (o obniżonej wartości kalorycznej). 100 g maronów (inna nazwa kasztanów jadalnych) pokrywa 67% dziennego zapotrzebowania na wit. C dla osoby dorosłej, zawierają też dużą ilość wit. B6 oraz kwasu foliowego. Kasztany są także źródłem magnezu i potasu, są zaś ubogie w nasycone kwasy tłuszczowe i sód. Warto je zatem spożywać w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz przy podwyższonym ciśnieniu krwi tętniczej.
Gdzie je można dostać?
Kasztany możemy kupić na wagę w okresie jesienno-zimowym w sklepach i na targach. Należy pamiętać, aby wybierać te o gładkiej, błyszczącej skórce bez przebarwień i dziurek. Przez cały rok są też dostępne ugotowane (w próżniowych opakowaniach), w formie mąki kasztanowej a także przetworów (należy zwrócić uwagę na ilość cukru dodanego).
Co z nich można zrobić?
Kasztany można jeść na surowo, najlepiej jednak ugotować lub upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – do czasu, aż skorupka pęknie (można też naciąć je wcześniej i piec ok. 20 minut).
Ciekawy smak, nieco przypominający orzech, sprawia, że stanowią doskonały dodatek do dań zarówno mięsnych jak i wegetariańskich oraz zup (np. zupy krem z dyni). Można zrobić z nich także puree, sos kasztanowy lub zupę krem. Ponadto mają słodkawy posmak, dzięki czemu mąka z kasztanów bardzo dobrze nadaje się do aromatycznych wypieków, naleśników czy placków o mniejszej zawartości cukru dodanego. Jednocześnie może służyć jako zamiennik zwykłej mąki dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Na co należy uważać?
Przy spożywaniu kasztanów należy zachować ostrożność u osób z alergią lub/ i nietolerancją pokarmową. Kasztany mogą bowiem wywołać reakcję krzyżową. Wówczas u alergika pojawią się równie dokuczliwe objawy, co po spożyciu orzechów.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Kasztany jadalne
Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Obecnie pracuje jako dietetyk w Centrum Zdrowia Mazowsza Zachodniego.