Kefir napojem sportowców?
Kefir jest najstarszym z fermentowanych produktów mlecznych. Ma wysoką wartość odżywczą, a zawdzięcza to obecności probiotyków o udowodnionym korzystnym działaniu na organizm człowieka. Często stosowany jest przez osoby z nietolerancją laktozy, które często lepiej tolerują ten produkt w porównaniu do mleka. Kefir powstaje w wyniku fermentacji mlekowo-alkoholowej, prowadzonej przez grzybki kefirowe. Jest pomocny w leczeniu nadciśnienia, chorób żołądkowo-jelitowych i chorób niedokrwiennych serca. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antymutagenne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i immunostymulujące.
Wpływ kefiru na funkcjonowanie osób aktywnych fizycznie
Przeprowadzono badanie na grupie sportowców, w celu sprawdzenia wpływu kefiru na funkcjonowanie organizmu osób aktywnych fizycznie. W badaniach wykazano, że picie kefiru przyspiesza regenerację, zmniejsza zmęczenie oraz poprawia wyniki w sportach wytrzymałościowych. Dodatkowo spożywanie kefiru wpływa na wyższy poziom glikogenu mięśniowego i wątrobowego, co jest niezwykle istotne dla sportowców, gdyż zwiększa możliwości treningowe organizmu.
Kefir ma także pozytywny wpływ na wskaźniki biochemiczne. Spożywanie tego fermentowanego napoju mlecznego powoduje spadek ilości CK, czyli kinazy keratynowej, która jest markerem uszkodzenia mięśni. Jej poziom wzrasta w surowicy podczas długotrwałego, intensywnego wysiłku fizycznego. Wykazano hamujący wpływ kefiru na procesy kataboliczne.
W grupie spożywającej kefir było znacznie niższe stężenie mleczanu i amoniaku we krwi niż w grupie kontrolnej. Amoniak, który gromadzi się w trakcie wysiłku fizycznego, przyspiesza uczucie zmęczenia.
Ale jak to się dzieje, że stężenie mleczanu maleje po wypiciu kefiru?
Bakterie występujące w kefirze wykorzystują powstający mleczan do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFAs), które pozytywnie wpływają na metabolizm lipidów, glukozy i cholesterolu, utrzymują integralność jelitową oraz zmniejszają uczucie zmęczenia.
Kefir a mikrobom
Zbadano także stan jelit i znajdujących się w nich mikroorganizmów. W grupie badanej doszło do wzrostu bakterii z rodzaju Bacteroides, a zmniejszyła się liczba bakterii z rodzaju Firmicutes. Bakterie, których wzrost zaobserwowano, zmniejszają stan zapalny, zwiększają uczucie sytości i pozytywnie wpływają na metabolizm gospodarza. Struktura mikrobiomu, gdzie przeważają Bacteroides nad Firmicutes, zwiększa wydolność podczas wysiłku fizycznego oraz zmniejsza zmęczenie.
Bibliografia:
- Yi-Ju Hsu, Wen-Ching Huang, Jin-Seng Lin, Yi-Ming Chen , Shang-Tse Ho, Chi-Chang Huang and Yu-Tang Tung, Kefir Supplementation Modifies Gut Microbiota Composition, Reduces Physical Fatigue, and Improves Exercise Performance in Mice, 2018 Jul 4;10(7)
- Mojka Katarzyna, Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4)
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Kefir napojem sportowców?
Studentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Miłośnik biegania, od tego roku maratończyk. Moim największym zainteresowaniem jest dietetyka sportowa i literatura związana ze zdrowym trybem życia. Ponadto lubię gotować, w szczególności tworzyć słodkie desery, którymi dziele się z przyjaciółmi.