
Miód pszczeli jest produktem bardzo wartościowym. Jak wszyscy wiemy, produkowany jest z nektaru , spadzi lub nektaru i spadzi. W poniższym tekście chciałabym zwrócić uwagę w jakim okresie roku wybierać te miody, które są najświeższe, w zależności od czasu zbioru produktów przez pszczoły.
- Rzepak – siany jesienią – zakwita z początkiem maja i kwitnienie trwa około 3 tygodnie,- siany wiosną -zakwita na przełomie czerwca i lipca.
- Robinia akacjowa – kwitnienie trwa około 10 dni i występuje ono na przełomie maja i czerwca,
- Lipa – kwitnienie rozpoczyna na początku czerwca i może trwać przez okres pięciu tygodni ze względu na to, że poszczególne odmiany kwitną w różnym czasie. Najwięcej spadzi produkowanej jest w lipcu.
- Gryka zwyczajna – kwitnie w lipcu przez okres 3-4 tygodni,
- Wrzos zwyczajny – kwitnie przez około 3-4 tygodnie od pierwszej dekady sierpnia.
Należy pamiętać, że miód pszczeli jest produktem bardzo trwałym, przechowywany w odpowiednich warunkach może zachować swoje lecznicze właściwości przez kilka lat. Jednak jak każdy produkt spożywczy – im wcześniej go spożyjemy od momentu, w którym w pełni dojrzeje, tym nasz organizm odniesie więcej korzyści.
