Kolor owoców w pielęgnacji ma znaczenie!

O tym, że owoce są pyszne i zdrowe, wie każdy. Chętnie sięgamy po nie jako przekąski w ciągu dnia oraz dodatki do potraw. Ogromną popularnością cieszą się kolorowe i dietetyczne smoothie, czyli prawdziwe bomby witaminowe. A czy masz świadomość tego, które z nich warto uwzględnić w codziennej pielęgnacji ciała i włosów?

W zdrowej diecie opartej na zbilansowanych posiłkach nie ma miejsca na nudę. Wystarczy tak skomponować potrawy, by na talerzu znalazły się różne kolory: żółty, czerwony, fioletowy czy zielony. Tęcza barw od razu działa na zmysł wzroku (a prawdą jest, że jemy także oczami) i z większą chęcią zabieramy się do jedzenia. Mamy więc do czynienia z korzyścią podwójną: my czerpiemy satysfakcję ze spożywania estetycznie wyglądających dań, a nasz organizm pozyskuje składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Warto wiedzieć, że owoce mają także dobroczynny wpływ na stan naszej skóry i włosów. Producenci chętnie dodają je więc do składów np. peelingów, balsamów, szamponów. Otrzymują w ten sposób nawilżające i odżywcze formuły. Zawarte w nich antyoksydanty czy naturalne filtry przeciwsłoneczne dbają o naszą urodę, a także pozwalają dłużej cieszyć się młodym wyglądem. Przekonaj się, jaka siła tkwi w poszczególnych barwach.

Owoce zielone

Ten kolor świadczy o obecności barwnika – chlorofilu. Owoce takie jak awokado, kiwi, jabłka mają moc oczyszczania z toksyn, bakterii oraz nagromadzonych zanieczyszczeń w skórze, a także neutralizowania wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia. Ponadto przeciwdziałają stanom zapalnym i podrażnieniom na ciele. Dzięki kosmetykom z dodatkiem tych składników odżywczych przyspieszysz procesy odnowy komórkowej. W rezultacie zarówno Twoja sylwetka, jak i pasma będą mocne, pełne blasku i energii.

Owoce czerwone

Ta grupa jest bogata we flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych (antocyjany i likopen), które opóźniają procesy starzenia się skóry. Lista zalet jest długa: działanie przeciwzapalne, wzmocnienie skóry, neutralizowanie wolnych rodników. Dodatkowo owoce wpływają pozytywnie na krążenie i dzięki temu redukują zaczerwienienia i obrzęki na ciele. Największą moc znajdziesz w malinach, truskawkach, granatach, wiśniach i żurawinie pełnych witamin A, C, K, kwasu foliowego i potasu. Kosmetyki na bazie tych owoców są polecane m.in. do pielęgnacji cery dojrzałej. Bogaty wybór asortymentu w swojej ofercie ma polska marka Farmona.

Owoce fioletowe

W śliwkach, czerwonych winogronach, jagodach, borówkach amerykańskich, czarnej porzeczce i aronii tkwi ogromna siła przeciwstarzeniowa. Bierze się ona z antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy nadających roślinom siną barwę. Składniki poprawiają stan skóry, zapobiegają przedwczesnemu wiotczeniu ciała i pokrywaniu go zmarszczkami. Są polecane do pielęgnacji cery zmęczonej, zniszczonej i przesuszonej, potrzebującej solidnej porcji wzmocnienia oraz odbudowy.

Owoce żółte i pomarańczowe

Słoneczna barwa skórki świadczy o wysokiej zawartości karotenoidów, czyli grupy związków takich jak likopen, luteina i beta-karoten, które nadają roślinom żółty i pomarańczowy kolor. Pomarańcze, banany, cytryna, morele, ananasy, grejpfrut i mango, dostarczają skórze m.in. kwasu foliowego, potasu, żelaza, cynku, magnezu, miedzi, fosforu, witamin A, B, D, E, K, a zwłaszcza witaminy C – silnego antyoksydantu. Beta-karoten odpowiada za ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym i utratą elastyczności ciała. Obecność tych składników w kosmetykach gwarantuje działanie nawilżające, rozświetlające (zwłaszcza cytrusy), energetyzujące, detoksykacyjne oraz przyspieszające gojenie ran.

Zaproś owoce do swojego jadłospisu oraz pielęgnacji. Szybko przekonasz się o ich pozytywnym wpływie na zdrowie i urodę.