5/5 (3)

Dieta przyjazna planecie – naukowe rozwiązanie, które może istotnie wpłynąć na stan środowiska naturalnego Ziemi.

Dieta przyjazna planecie (Planetary health diet) to rozwiązanie zaproponowane przez naukowców wchodzących w skład komisji The EAT -Lancet Commission on Food, Planet, Health.

Dieta dla zdrowej planety

Naukowcy w swoim opracowaniu starali się zebrać najważniejsze wytyczne dotyczące komponowania pełnowartościowej diety dla rozrastającej się globalnej populacji ludzi.

Jednocześnie mieli na uwadze szybko postępujące zmiany klimatyczne na ziemi na które ma wpływ gospodarka człowieka, w tym rolnictwo. Celem nadrzędnym tego opracowania była próba pogodzenia potrzeb żywieniowych ludzkości przy jednoczesnym minimalizowaniu niekorzystnych działań antropopresji związanej z produkcją żywności.

Jakich zmian potrzebuje Ziemia?

Naukowcy jednoznacznie stwierdzili, że jedynie radykalne zmniejszenie konsumpcji czerwonego mięsa przez cywilizacje zachodnie może przynieść korzyści zarówno zdrowotne dla tych populacji, jak i znacząco zmniejszyć negatywne działanie na środowisko naturalne.

Mniej mięsa, cukru. Więcej warzyw, owoców, strączkowych

Planetary health diet zakłada redukcję konsumpcji zarówno czerwonego mięsa jak i cukru o połowę w stosunku do teraźniejszego. Co więcej, spożycie warzyw, owoców oraz nasion roślin strączkowych oraz orzechów powinno wzrosnąć o połowę w porównaniu od aktualnego.

USA

W niektórych rejonach świata zmiany te powinny być jednak znacznie bardziej radykalne. Naukowycy wskazują tu na Stany Zjednoczone, gdzie ograniczenie spożycia mięsa powinno spaść o 84% a spożycie strączkowych wzrosnąć sześciokrotnie w stosunku do aktualnego.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Dna moczanowa

Europa

Europejczycy zaś powinni spożywać o 7% mniej czerwonego mięsa i 15 razy więcej orzechów i nasion, by spełnić zalecenia zawarte w Planetary health diet.

Jak twierdzą naukowcy z The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health globalne wdrożenie diety Planetary health diet przyniosłoby korzyści zarówno dla populacji ludzi, jak i dla samej planety.

dieta przyjazna planecie
© Robert Kneschke / Shutterstock

11 milionów ocalonych przed przedwczesną śmiercią

Szacują oni, że taki model żywienia uchroniłby 11 milionów osób przed przedwczesną śmiercią spowodowaną nieprawidłowym żywieniem, jak również korzystnie wpłynął na prewencję niekorzystnych zmian klimatycznych.

Niewydolny system żywienia

Według naukowców obecnie panujący system żywienia zaczął być niewydolny, o czym świadczą statystyki dotyczące niedożywienia (dotyczącego 2 miliardów ludzi) i otyłości, z którą boryka się także około 2 miliardy osób.

Marnotrawstwo żywności

Alarmujące są także statystyki dotyczące marnotrawstwa żywności, która musi zostać ograniczona do maksymalnego poziomu 15%.

W założeniach diety przyjaznej planecie jest rozplanowanie jadłospisu opartego o produkty roślinne, zaś średnia kaloryczność takiej diety ma wynosić około 2500 kcal. Nie oznacza to wcale przejścia na wegetarianizm!

Co z mięsem?

Dozwolone jest spożycie jednego burgera wołowego i dwóch porcji ryb tygodniowo jednak przeważające źródła białka mają pochodzić z nasion roślin strączkowych i orzechów.

Miejsce nabiału w Planetary Health Diet

Dla osób lubiących nabiał jest też dobra wiadomość – mogą pozwolić sobie na szklankę mleka dziennie, kawałek sera czy masła. Co do spożycia jajek, dieta przyjazna planecie zakłada ich spożycie w ilości jednego lub dwóch tygodniowo.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Wywiad z: Agnieszka Momora

Typowe danie diety przyjaznej planecie

Dla lepszego zobrazowania tej diety można przyjąć, że połowę każdego talerza będą stanowiły warzywa i owoce, a jedną trzecią produkty z pełnego ziarna.

Jak podkreślają naukowcy dieta ta ma nie być czymś przykrym dla konsumenta – ma być smaczna, urozmaicona i zwyczajnie dawać przyjemność z jedzenia. Pozbawiona natomiast czynników nie sprzyjających zdrowiu jak nasycone kwasy tłuszczowe, cukry proste i czerwone mięso.

Śródziemnomorskie i japońskie inspiracje

Jej twórcy wzorowali się na założeniach modeli żywieniowych powszechnie uznanych za prozdrowotne takich jak dieta śródziemnomorska – uznana za jedną z najzdrowszych na świecie oraz dietę okinawską, także o bardzo dobrej prasie.

Podsumowanie

Naukowcy upowszechniając dietę przyjazną planecie mają na celu przeprowadzenie swego rodzaju światowej transformacji żywieniowej, która korzystnie wpłynie zarówno na planetę, jak i zdrowie jej mieszkańców.

Znakiem zapytania pozostaje czy i jak wiele osób jest gotowych podjąć to wyzwanie.

Czas pokaże.

Źródła:

The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health

https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/16/new-plant-focused-diet-would-transform-planets-future-say-scientists

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No