Makrela
Makrela jest dość popularną rybą morską, dostępną najczęściej na polskim rynku w postaci wędzonej. Trzeba jednak pamiętać, że w tej postaci powinna być spożywana sporadycznie z uwagi na obecność toksycznych związków powstałych w procesie wędzenia jak nitrozoaminy czy dioksyny.
Spotkać można także w ofercie tuszki lub filety. Makrela obejmuje kilka gatunków w tym atlantycką, hiszpańską i królewską. Mięso charakteryzuje się kremową barwą z fragmentami mięśni o ciemnym, brunatnym zabarwieniu, niezbyt silnym rybnym aromatem oraz znaczną zawartością tłuszczu przede wszystkim frakcji kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Artykuł z cyklu Tydzień rybny dietetycy.org.pl
Wartości odżywcze makreli
Zawarte w mięsie witaminy w tym B12, A, D3 a także składniki mineralne jak wapń, fosfor i żelazo czynią je godnym uwagi elementem diety. Wysokowartościowe białka i sprzyjające funkcjonowaniu układu nerwowego tłuszcze z rodziny omega 3 przynoszą wiele korzyści dla zdrowia.
Odpowiednio przyrządzona makrela z zaniechaniem długotrwałej obróbki termicznej, smażenia czy wędzenia makrela może stanowić zarówno danie główne jak wartościowy składnik sałatek i past do kanapek.
Makrela nie dla każdego
Jednym z głównych zastrzeżeń co do spożycia makreli jest tendencja do akumulowania związków rtęci. Dotyczy to w głównej mierze makreli królewskiej, której spożycie jest odradzane kobietom w ciąży i małym dzieciom. Zawarta w mięsie metylortęć może być bardzo szkodliwa dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, przede wszystkim dzieci. Kobiety w ciąży powinny wybierać ryby morskie, które wykazują minimalną zawartość związków rtęci w swoim mięsie – przykładem są śledzie czy szprotki a z ryb rzecznych pstrągi. Zalecenie to dotyczy także dzieci. Te grupy konsumentów nie powinny wybierać również makreli w formie wędzonej czy konserwowanej (przetwory rybne w puszkach) z uwagi na wysokie przetworzenie takiej żywności.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Ryby i owoce morza » Makrela
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl