Makrela

Avatar photo
makrela
makrela
Alexander Raths / 123RF

Makrela jest dość popularną rybą morską, dostępną najczęściej na polskim rynku w postaci wędzonej. Trzeba jednak pamiętać, że w tej postaci powinna być spożywana sporadycznie z uwagi na obecność toksycznych związków powstałych w procesie wędzenia jak nitrozoaminy czy dioksyny.

Spotkać można także w ofercie tuszki lub filety. Makrela obejmuje kilka gatunków w tym atlantycką, hiszpańską i królewską. Mięso charakteryzuje się kremową barwą z fragmentami mięśni o ciemnym, brunatnym zabarwieniu, niezbyt silnym rybnym aromatem oraz znaczną zawartością tłuszczu przede wszystkim frakcji kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Artykuł z cyklu Tydzień rybny dietetycy.org.pl

Wartości odżywcze makreli

Zawarte w mięsie witaminy w tym B12, A, D3 a także składniki mineralne jak wapń, fosfor i żelazo czynią je godnym uwagi elementem diety. Wysokowartościowe białka i sprzyjające funkcjonowaniu układu nerwowego tłuszcze z rodziny omega 3 przynoszą wiele korzyści dla zdrowia.

ryby wartości odżywcze

Odpowiednio przyrządzona makrela z zaniechaniem długotrwałej obróbki termicznej, smażenia czy wędzenia makrela może stanowić zarówno danie główne jak  wartościowy składnik sałatek i past do kanapek.

Makrela nie dla każdego

Jednym z głównych zastrzeżeń co do spożycia makreli jest tendencja do akumulowania związków rtęci. Dotyczy to w głównej mierze makreli królewskiej, której spożycie jest odradzane kobietom w ciąży i małym dzieciom. Zawarta w mięsie metylortęć może być bardzo szkodliwa dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, przede wszystkim dzieci. Kobiety w ciąży powinny wybierać ryby morskie, które wykazują minimalną zawartość związków rtęci w swoim mięsie – przykładem są śledzie czy szprotki a z ryb rzecznych pstrągi. Zalecenie to dotyczy także dzieci. Te grupy konsumentów nie powinny wybierać również makreli w formie wędzonej czy konserwowanej (przetwory rybne w puszkach) z uwagi na wysokie przetworzenie takiej żywności.