Mleko krowie czy mleko sojowe?

Avatar photo
mleko krowie czy sojowe

Mleko sojowe stanowi kolejną alternatywę dla starego, dobrego mleka krowiego. Które z nich jest lepsze dla naszego zdrowia? Podajemy kilka podstawowych faktów.

Pochodzenie mleka to podstawa

Zdecydowanie największą różnicą jaka różni oba mleka to oczywiście pochodzenie. O ile mleko krowie, kozie, owcze jest jak wiadomo pochodzenia zwierzęcego, to mleko sojowe jest alternatywą roślinną – w praktyce nie jest do końca mlekiem lecz napojem roślinnym.

Idzie za tym szereg konsekwencji. Niewątpliwą zaletą mleka krowiego jest bogactwo składników odżywczych – jedna szklanka takiego mleka pokrywa 30% zapotrzebowania na wapń, 50% na witaminę B12, daje również 12 gramów węglowodanów i 8 gramów białka. Jeśli chodzi o tłuszcz – tutaj jest różnie, ponieważ dostępna jest szeroka gama mleka krowiego o różnej zawartości tłuszczu. Mleko to jest również dodatkowo wzbogacane w inne witaminy (szczególnie w witaminę D).

Mleko sojowe właściwości

Jak wspomnieliśmy mleko sojowe to bardziej napój roślinny niż mleko jako takie. Również ono może być źródłem składników odżywczych. To co wyróżnia mleko sojowe to przede wszystkim brak laktozy, której nietolerancja może powodować, że część osób może nie móc normalnie spożywać mleka krowiego. Jedna szklanka takiego mleka zawiera niewiele mniej białka niż mleko krowie (ok. 7 gram), węglowodany i tłuszcze (4-4,5 g.).

Zobacz również
zaburzenia lipidowe

To czym góruje nad nim mleko krowie to wapń i witamina B – mleko sojowe nie dostarcza tak dużej ich ilości jak mleko tradycyjne. Natomiast – aby to wyrównać, część produktów się odpowiednio wzbogaca o te właśnie brakujące składniki. Warto czytać etykiety – niekiedy dodaje się do nich również cukier, aby poprawić smak. Dla części osób istotną informacją może być fakt, że produkty sojowe są często modyfikowane genetycznie.

Podsumowanie – które mleko lepsze?

Niewątpliwie zainteresowane mlekiem sojowym mogą być osoby będące na diecie wegańskiej oraz z nietolerancją laktozy, problemami z cholesterolem. Natomiast mleko krowie pozostaje w swojej naturalnej formie lepszym źródłem wapnia i witaminy B12.