Dieta Nordycka

Przez kilka ostatnich dekad niezmiennie dużym zainteresowaniem cieszy się dieta śródziemnomorska. Przeprowadzone dziesiątki badań potwierdzają jej pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Czy istnieją jednak także inne diety lokalne, które można by stosować z korzyścią dla naszego zdrowia? Okazuje się, że tak. Obiecująca w tym względzie wydaje się Dieta Nordycka (NND- New Nordic Diet).

Co składa się na dietę nordycką?

Dieta nordycka odwołuje się do 3 głównych zasad:

– więcej kalorii w diecie z roślin niż z mięsa

– więcej ryb i owoców morza w diecie

– więcej w jadłospisie produktów lokalnych

W diecie nordyckiej ilość energii pochodzącej z tłuszczów powinna wynosić około 30%, z węglowodanów 55%, a z białka 15%. Dieta nordycka pokrywa zapotrzebowanie na prawie wszystkie mikroskładniki. Szczególną uwagę należy zwrócić na spożycie wit.D (średnio w NND 5µg/d)- warto rozważyć suplementację, oraz u kobiet na spożycie żelaza (średnio w NND 14mg/d)- można zwiększyć spożycie mięsa do 100g/d. Dieta nordycka zaleca także spożycie soli na poziomie nie większym niż 5-6g/dzień.

Tab. Charakterystyka diety nordyckiej (dieta 2400 kcal/d).

KOMPONENT ŚREDNIA ZAWARTOŚĆ W NND (g/dzień)
OWOCE

(w tym) owoce jagodowe

>300

50-100

WARZYWA

(w tym) kapusta

korzeniowe

strączkowe

>400

>29

>150

>30

ZIEMNIAKI >140
ŚWIEŻE ZIOŁA tak dużo ile to możliwe
GRZYBY 5
PRODUKTY Z PEŁNEGO ZIARNA >75
ORZECHY >30
RYBY I OWOCE MORZA >43
ALGI/WODOROSTY 5
MIĘSO zwierząt hodowlanych (w tym drób) 85-100
DZICZYZNA >4


Co zyskujemy stosując taką dietę?

Badania pokazują, że dieta nordycka zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, pozwala na zmniejszenie masy ciała i obniża ciśnienie krwi. Połączona z aktywnością fizyczną korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jednak o ile w badaniach wykazano, że cieszy się dużą akceptowalnością ze strony konsumentów, to była przez nich oceniana jako dość pracochłonna w przygotowaniu.

Co najważniejsze?

Dieta nordycka, podobnie jak dieta śródziemnomorska opiera się na zwiększonym spożyciu niektórych grup produktów w porównaniu do tzw. diety zachodniej. Potwierdza, więc zatem zależności, które już od dłuższego czasu dostrzegane są w różnych badaniach naukowych: w naszej diecie nie powinno zabraknąć warzyw, owoców oraz ryb.

Bibliografia:

  1. Mithril C. i wsp.: Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutrition 2012, 16(5): 777–785.
  2. Poulsen K. i wsp.:  Long-term adherence to the New Nordic Diet and the effects on body weight, anthropometry and blood pressure: a 12-month follow-up study. European Journal of Nutrition 2015, 54, 1: 67-76.
  3. Micheelsen A. i wsp.: The acceptability of the New Nordic Diet by participants in a controlled six-month dietary intervention. Food Quality and Preference 2014, 36: 20-26.
  4. Kanerva N. i wsp.: The healthy Nordic diet and incidence of Type 2 Diabetes —10-year follow-up. Diabetes Research and Clinical Practice 2014, 106: 34-37.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. W wolnym czasie chętnie zgłębia kulturę Włoch i trenuje pilates.

Loading...
Udostępnienia