Moc zielonych warzyw
W ciągu ostatnich lat wrosła popularność niektórych suplementów z roślin zielonych. Wszystkie łączy jedna cecha: zawartość barwnika – chlorofilu, który sprawia, że rośliny mają piękną i zieloną barwę.
Mówi się często, że zielony jest „królem kolorów”, który pomaga na wszelkie dolegliwości. Zieleń kojarzy się z przede wszystkim z życiem, harmonią, naturą i bliskim kontaktem z nią. Stanowi kolor uzdrowienia, nadziei i wolności. Barwa ta usuwa z organizmu nadmiar, jak i dobrze uspokaja oraz wzmacnia. Ponadto działa leczniczo na wątrobę, a obecność produktów zielonych w posiłkach ożywia je, odświeża i działa relaksująco.
Właściwości i działanie chlorofilu:
Przeciwzapalne:
- zapalenie dziąseł
- zapalenie i owrzodzenie
- zapalenie stawów
- zapalenie trzustki
Odnawiające:
- buduje krew – zwiększa ilość krwi, leczy anemię
- wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit
- poprawia funkcjonowanie wątroby
- odnawia tkanki
Oczyszczające:
- powstrzymuje rozwój bakterii w ranach oraz beztlenowych drożdży i grzybów w układzie pokarmowym
- usuwa nieprzyjemny oddech i przykry zapach z ciała
- usuwa pozostałości po lekach i przeciwdziała wszelkim toksynom
- leczy próchnicę zębów i infekcje dziąseł
Ponadto:
- leczy żylaki
- zwiększa przepływ krwi
- poprawia wzrok
- utrzymuje zasadowe pH organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu
- reguluje ciśnienie tętnicze -obniża zapotrzebowanie na insulinę
Liczne badania naukowe wskazują, że jest on w stanie przyczynić się do złagodzenia objawów niemal każdej choroby, a w tym raka!
Należy unikać produktów uzyskiwanych drogą syntezy chemicznej.
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Składniki odżywcze » Moc zielonych warzyw
Dietetyk z zawodu i zamiłowania, absolwentka studium medycznego. Autorka książek "Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie" oraz "Zdrowo, słodko z miłością. Pokochaj siebie i odzyskaj radość życia" oraz twórczyni strony internetowej www.aktywnezywienie.pl