Mango – na zdrowie!

Avatar photo
mango

Mango to popularny owoc ceniony za swój słodki, niepowtarzalny smak. Często wykorzystywany jest również do pysznych koktajli i napojów oraz jako dodatek do różnorodnych dań. Jak każdy owoc zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze. Jednak jak wskazują świeżo opublikowane wstępne badania – włączenie mango do diety może również przyczynić się do walki z innymi problemami zdrowotnymi współczesnej cywilizacji – takimi jak niewłaściwy poziom cukru we krwi.

Na tropie zdrowotnych właściwości mango

Wyniki z najnowszych badań nad owocem mango zostały kilka dni temu zaprezentowane podczas konferencji Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) w Bostonie. Przebadane w ramach badań Oklahoma State University otyłe osoby dostawały suplementację liofilizowanego mango przez dwanaście tygodni.

Wyniki były zachęcające – zauważono zarówno u kobiet jak i u mężczyzn poprawę wskaźników cukru we krwi. Prowadzący badania dr Edralin Lucas wskazuje, że podobne wyniki otrzymano podczas badań na zwierzętach, niemniej dla pewności mechanizmu działania oraz potwierdzenia tych wstępnych wyników należy badania kontynuować.

Zawartość w mango polifenoli przyczyniać się może również do innych pozytywnych jego właściwości – także do zaobserwowanego działania przeciwzapalnego w czasie prowadzonego przez Susanne Mertens-Talcott  badania in vitro wpływu mango na komórki rakowe oraz komórki zdrowe. W obu przypadkach rezultaty wskazywały na to, że mango może ograniczać działanie zapalne.

Źródło: sciencenewsline.com