Nawyki żywieniowe a ryzyko ponownego zawału serca
Żywienie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób układu krążenia. Osoby po zawale serca, które opuszczają śniadania i jedzą na krótki czas przed snem, mają gorsze prognozy zdrowotne. Takie są wyniki badań opublikowanych w „European Journal of Preventive Cardiology”, czasopiśmie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) .
Błędne nawyki żywieniowe
Badanie wykazało, że osoby z dwoma błędnymi nawykami żywieniowymi miały od czterech do pięciu razy większe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci, kolejnego zawału serca lub dławicy piersiowej w ciągu 30 dni po hospitalizacji z powodu zawału serca. Było to pierwsze badanie oceniające te niezdrowe zachowania u pacjentów z ostrymi zespołami wieńcowymi. Pomijanie śniadania zaobserwowano w 58% przypadków, jedzenie późnym wieczorem w 51%, a oba wyżej wymienione nieprawidłowe nawyki żywieniowe jednocześnie w 41% przypadków.
Do badania włączono pacjentów ze szczególnie poważną postacią zawału serca, zwaną zawałem mięśnia sercowego z uniesieniem odcinka ST (STEMI). „Co dziesiąty pacjent ze STEMI umiera w ciągu roku, a stosowanie odpowiedniej diety jest stosunkowo tanim i łatwym sposobem na poprawę rokowania” – powiedział autor badań dr Marcos Minicucci z Uniwersytetu Stanowego w Sao Paulo w Brazylii.
Jedz śniadanie, nie jedz tuż przed snem
Autorzy rekomendują najmniej dwugodzinną przerwę między konsumpcją a snem. „Mówi się, że najlepszym sposobem na życie jest śniadanie jak król” – dodał. „Dobre śniadanie składa się zwykle z produktów mlecznych (beztłuszczowe lub niskotłuszczowe mleko, jogurty i sery), węglowodanów (pieczywo pełnoziarniste, bułeczki, płatki zbożowe) i owoców. Śniadanie powinno stanowić 15-35% dziennego zapotrzebowania energetycznego”.
O badaniu
Badanie objęło 113 pacjentów w średnią wieku 60 lat, a 73% z nich stanowili mężczyźni. Pacjentów pytano o zachowania żywieniowe przy przyjęciu na oddział intensywnej terapii wieńcowej. Podczas pobytu na OIOM przeprowadzono badanie echokardiograficzne. Wszyscy pacjenci byli obserwowani podczas pobytu w szpitalu i przez 30 dni po wypisaniu ze szpitala. Pomijanie śniadania definiowano jako niejedzenie aż do obiadu, z wyjątkiem napojów, takich jak kawa i woda, co najmniej trzy razy w tygodniu. Jedzenie na krótko przed snem definiowano jako posiłek w ciągu dwóch godzin przed snem, co najmniej trzy razy w tygodniu.
Podsumowanie
Wcześniejsze badania wykazały, że osoby, którzy nie spożywają śniadań i jedzą późno kolację częściej mają inne niezdrowe nawyki, takie jak palenie i niski poziom aktywności fizycznej.
„Uważamy również, że reakcja zapalna, stres oksydacyjny i funkcja śródbłonka mogą być zaangażowane w związek między niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi a wynikami sercowo-naczyniowymi” – dodał.
W tym badaniu stosowanie statyn przed przyjęciem do szpitala było wyższe w grupie z niezdrowymi nawykami żywieniowymi i gorszymi wynikami. Dr Minicucci powiedział: „Istnieją pewne kontrowersje dotyczące nawyków żywieniowych pacjentów stosujących statyny. Nasze badanie sugeruje, że pacjenci ze STEMI postrzegają statyny jako alternatywną drogę do korzyści zdrowotnych. Ale leki te powinny być dodatkiem do zdrowych nawyków żywieniowych, a nie zastępstwem”.
Źródło: Guilherme Neif Vieira Musse, Tayná Moreira, Maisa Ayumi Kimura, Filipe Welson Leal Pereira, Katashi Okoshi, Silmeia Garcia Zanati, Paula Schmidt Azevedo, Bertha Furlan Polegato, Sergio Alberto Rupp de Paiva, Leonardo Antonio Mamede Zornoff, Marcos Ferreira Minicucci. Skipping breakfast concomitant with late-night dinner eating is associated with worse outcomes following ST-segment elevation myocardial infarction. European Journal of Preventive Cardiology, 2019;
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Nawyki żywieniowe a ryzyko ponownego zawału serca
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl