Niskie spożycie soli groźne dla zdrowia
Zbyt niskie spożycie soli (sodu) może prowadzić do zwiększonego ryzyka zawału, udaru mózgu w porównaniu do spożycia na poziomie przeciętnym. O tym fakcie donoszą badacze w artykule opublikowanym niedawno w The Lancet.
Badanie zostało przeprowadzone poprzez analizę 130 000 osób z 49 krajów świata – związku między spożyciem soli a problemami zdrowotnymi układu krwionośnego.
Według badaczy jedyną grupą, która powinna ograniczać spożycie soli, są osoby ze stwierdzonymi problemami układu krwionośnego oraz spożywające jej zbyt dużo. Ponadto sugerują, że obecne zalecane poziomy spożycia sodu mogą być zbyt niskie (aktualnie 2300 mg w USA – czyli jedna łyżeczka).
Z drugiej strony warto pamiętać o tym, że według ostatnich analiz – prawie 90% Amerykanów spożywa za dużo soli, o czym pisaliśmy > tutaj <. W Polsce sytuacja też nie odbiega od tego obrazu -> czytaj więcej.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Niskie spożycie soli groźne dla zdrowia