Zalecenia dietetyczne zawarte w dokumencie Dietary Guidelines for Americans stanowi jeden z ważniejszych punktów oparcia dla rekomendacji żywieniowych, które pojawiajÄ… siÄ™ później w Å›rodkach masowego przekazu oraz informacjach rzÄ…dowych nie tylko Stanów Zjednoczonych – lecz później także innych paÅ„stw. Niedawno pojawiÅ‚a siÄ™ już ósma, szeroko komentowana, nowa wersja raportu, jest ona wydawana raz na pięć lat. Nic dziwnego, że byÅ‚a dietetycznym newsem numer jeden ostatnich dni. W dokumencie jest kilka kluczowych zmian, o których warto wiedzieć:
Najważniejsze zalecenia
Najważniejsze zalecenia – dużo warzyw, owoców (różnych rodzajów i kolorów), produktów peÅ‚noziarnistych jest bez zmian. Produkty mleczne to przede wszystkich te z obniżonÄ… zawartoÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu lub bez tÅ‚uszczu. Należy zwracać uwagÄ™ na zróżnicowanÄ… dietÄ™, iloÅ›ci spożywanego jedzenia. Także biaÅ‚ko powinno być dostarczane z różnych źródeÅ‚. Jest jednak kilka interesujÄ…cych modyfikacji oraz najczęściej komentowanych w mediach kwestii.
Kluczowe zmiany w zaleceniach dietetycznych:
- Zniesienie ograniczeÅ„ w zaleceniach spożycia cholesterolu – co może mieć kluczowe znaczenie przy spożyciu np. jajek. To potwierdzenie badaÅ„, które rozgraniczajÄ… cholesterol w żywnoÅ›ci, od tego we krwi.
- Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych utrzymane na poziomie maksimum 10% kaloryczności dziennie
- Zalecenie dotyczące obniżenia spożycia cukrów dodanych, do poziomu poniżej 10% kaloryczności dziennych dań
- Spożycie sodu zostało utrzymane na poziomie maksymalnego 2300 mg dziennie.
- Mięso, szczególnie to chude, zostało uznane za dobre źródło białka.
- Spożycie alkoholu tylko przez osoby dorosłe i ograniczone do maksymalnie jednego drinka dziennie dla kobiet i dwóch dla mężczyzn.
- Spożycie kawy dopuszczanej dziennie znalazło się na wysokim poziomie 5 filiżanek dziennie
Pełna treść raportu dostępna na stronie rządowej: http://health.gov/dietaryguidelines/2015/