Nowe nordyckie zalecenia żywieniowe NNR 2023

Avatar photo

Na stronach Nordic Council of Ministers pojawiły się nowe zalecenia żywieniowe. Warto przyjrzeć się temu, w jakim kierunku ewoluują. Pamiętajmy, że to właśnie w Skandynawii narodziły się współczesne zalecenia dietetyczne. Tak było między innymi z pierwszą piramidą żywienia. Ta edycja zaleceń jest szóstą, jednak jest od długiego czasu największą i najdalej idącą aktualizacją.

Najważniejsze zmiany

  • Po raz pierwszy rekomendacje zawierają nie tylko to, co dobre dla ludzi – ale również dla planety (kluczowa kwestia podkreślona już na samej okładce publikacji „integrating environmental aspects„)
  • Rekomendacja spożycia mniejszej ilości czerwonego mięsa
  • Zalecenia zwiększenia spożycia ryb oraz produktów roślinnych
  • Podstawą diety powinny być warzywa, owoce, owoce jagodowe (razem 500-800 gramów na dzień), rośliny strączkowe (korzystne dla klimatu), produkty pełnoziarniste (powyżej 90g / dzień) oraz ziemniaki
  • Powinny je uzupełniać w dużej ilości ryby (300-450 gramów na tydzień, około połowa tłustych) oraz orzechy
  • Należy sporadycznie spożywać czerwone mięso (nie więcej niż 350 g na tydzień) i drób
  • Minimalizować należy mięso przetworzone, alkohol (brak możliwości wyznaczenia „bezpiecznego” poziomu spożycia), słodycze i fast food
  • Nabiał niskotłuszczowy powinien być spożywany w umiarkowanej ilości
  • Uszczegółowienie rekomendacji poszczególnych składników odżywczych
  • Zmiany norm dotyczyły witaminy E, B6, folianów, witaminy C, tiaminy, wapnia, cynku i selenu)

Przeczytaj całość, klikając w obrazek (plik PDF):

Na podstawie:

Blomhoff, R., Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldorsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H.M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Thorsdottir, I. and Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023