Olej z oregano
Domowa apteczka – Olej z oregano
Oregano inaczej lebiodka pospolita – zaliczana jest do bylin, występujących na terenie Azji Mniejszej, Syberii, a także Europie. Potoczna i przez wszystkich używana nazwa pochodzi od greckich słów: oros – czyli góra i ganos – radość. Jak łatwo się zapewne domyślić, w czasach starożytnych uważana była za symbol radości i szczęścia.
W dzisiejszych czasach zioło to jest powszechnie dostępną i używaną przyprawą z powodzeniem stosowaną do przyprawiania dań mięsnych, zup, czy makaronów. Niewielu natomiast wie, że jest ono jednym z najsilniejszych środków antyseptycznych, bogatym źródłem antyoksydantów, środkiem przeciwzapalnym czy przeciwbólowym.
Zbawienne właściwości oleju z oregano:
- Bogata zawartość fenoli (m.in. tymol oraz terpeny) sprawia, że olej z oregano jest idealnym środkiem antypasożytniczym, przeciwwirusowym czy grzybobójczym.
- Skutecznie przeciwdziała dysbiozie bakteryjnej – liczne badania wykazały destrukcyjny wpływ oleju na patogeny bakteryjne (min. H. Pylori). Zawarte w nim fenole zmieniają integralność błon i ścian komórkowych bakterii, doprowadzając do ich zniszczenia.
- Bogate źródło przeciwutleniaczy – witaminy ( A,E,K, C), flawonoidy – niszczących wolne rodniki
- Działanie rozkurczowe – olejki eteryczne zawarte w oregano poprzez hamowanie fosfodiesterazy cAMP, powodują rozkurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych oraz przewodu pokarmowego. Ma to szczególne znaczenie przy wzdęciach, nerwicach żołądka, czy zespole jelita nadwrażliwego (ZJN)
- Źródło minerałów : Zn, Mg, Fe, K, Ca, Cu
Domowy olej z oregano:
Choć gotowe oleje są powszechnie dostępne w sklepach internetowych, nic nie stoi nam na przeszkodzie byśmy takowy wykonali samemu. Jedyne co będzie nam potrzebne to :
- Świeże liście oregano wraz z łodygami
- Olej, który będzie stanowił bazę (nośnik) – pamiętaj, by był on nierafinowany. Doskonale sprawdza się nierafinowany olej słonecznikowy, ale równie dobrze jako bazy można użyć oliwy.
- Czysty słoik – wyparzony, wolny od bakterii.
- Odrobina czasu i cierpliwości
Liście wraz z łodygami umieszczamy do wyparzonego słoika i zalewamy wybranym olejem. Całość szczelnie zakręcamy, umieszczamy w garnku z wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Gdy to już nastąpi, wyłączamy źródło ciepła i pozostawiamy słoik w gorącej wodzie przez okres 10-15 min, po czym osuszamy słoik i pozostawiamy go w spiżarni na okres ok. 2 tygodni. Po upływie czasu wyciągamy liście ze słoika, a gotowy olej przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Źródła:
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1317381/
- pl.wikipedia.org/wiki/Flawonoidy
- Chevallier Andrew „Encyclopedia of Medicinal Plants”, DK Publishing, London 1996
- Phytoterapy December 2005 „Wild oregano oil In naturopathic practise” David Potterton, ND
- nierafinowane.pl
Dietetycy.org.pl » Żywność » Tłuszcze » Olej z oregano
Student ostatniego roku dietetyki Wydziału Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Trener personalny, kulturystyki i fitness. Członek zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.