Olejek z drzewa herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego (TTO – ang. Tea Tree Oil ) pozyskiwany jest z australijskiej rośliny Melaleuca alternifolia. Nazwa olejku pochodzi od słów greckich melas – czarny, oraz leucon – biały. Można by się domyślić, że nazwa odnosi się do jasnych gałęzi i ciemnego pnia drzewa. Zazwyczaj drzewo to rośnie wzdłuż strumieni i na bagnach.
Olejek z drzewa herbacianego należy do najsilniejszych antyseptyków.
Otrzymywanie i skład olejku z drzewa herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest najczęściej z liści, niekiedy z małych gałązek. Na chwilę obecną odkryto w olejku ponad 100 różnych składników. Należą do nich: terpinen-4-ol, cyneol, terpiny, terpineole, pinen itd. Swoje unikatowe działanie olejek z drzewa herbacianego zawdzięcza dwóm składnikom: terpinen-4-ol i cyneol. Według Australijskiego Związku Producentów Olejku z Drzewa Herbacianego udział związków w/w w olejku powinien wynosić odpowiednio: więcej niż 30% dla terpinen-4-olu, a mniej niż 15% dla cyneolu.
Właściwości olejku z drzewa herbacianego
W walce z bakteriami
Olejek z drzewa herbacianego ma działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Substancje zawarte w olejku mają dużą lipofilność, więc łatwo przenikają przez ścianę komórkową oraz błonę komórkową różnorodnych drobnoustrojów, przy czym powodują zaburzenie integralności tych struktur. Ostatecznie, substancje zawarte w olejku eterycznym prowadzą do lizy komórki bakterii. Badania potwierdzają, że TTO działa cytotoksycznie, przede wszystkim na bakterie Gram- dodatnie w porównaniu do bakterii Gram-ujemnych, ponieważ wiążę się to prawdopodobnie z różnicami w budowie ich ściany komórkowej. Badania wykazują, że olejek z drzewa herbacianego hamuje wzrost wielu szczepów bakterii z rodzajów: Micrococcus, Corynebacterium oraz Staphylococcus, które wchodzą w skład prawidłowej jak i patogennej mikroflory ludzkiej skóry.
Działanie przeciwgrzybiczne
TTO ma również działanie przeciwgrzybiczne oraz grzybostatyczne względem dermatofitów np. Microsporum gypseum. Dodatkowo olejek eteryczny jest inhibitorem wzrostu grzybów pleśniowych, które mogą być patogenne dla ludzi np. Aspergillus flavus. Badania wykazują, że oleje z drzewa herbacianego hamuje wzrost drożdżaków z rodzaju Candida – zapobiegają, wspomagają leczenie i łagodzą symptomy przede wszystkim grzybicy stóp i infekcji.
Immunostymulant
Składniki zawarte w olejku z drzewa herbacianego mają działanie również immunostymulujące. Oznacza to, że TTO hamuje wytwarzanie przeciwciał, nasila proces tworzenia naczyń włosowatych przez śledzionę oraz zwiększa ilość i aktywność granulocytów we krwi – czyli wzmacnia odporność organizmu. Badania potwierdzają, że osoby które stosowały inhalacje z wykorzystaniem olejku herbacianego, były mniej podatne na infekcje bakteryjne górnych dróg oddechowych.
W domu
Dodatkowo olejek z drzewa herbacianego skutecznie działa w gospodarstwie domowym np. jako środek ochronny dla roślin lub jako odświeżacz powietrza.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Olejek z drzewa herbacianego
mgr inż. IZABELA BARAN - absolwentka dietetyki klinicznej oraz technologii żywności i żywienia człowieka na Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia oraz Uniwersytecie Rzeszowskim. Interesuje się ekologiczną żywnością, suplementacją oraz ziołolecznictwem. Jest zwolenniczką holistycznego podejścia do życia. Cel jaki sobie stawia to edukowanie pacjentów w zakresie prawidłowego żywienia oraz przekonanie, że odpowiednio dobrana dieta niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie, uwzględnia jego stan zdrowia w oparciu o wyniki badań oraz zwraca uwagę na preferencje smakowe i styl życia.