Orzechy włoskie a cukrzyca
Późne lato to okres zwiastujący rozpoczęcie długo wyczekiwanego przez niektórych sezonu na świeże orzechy włoskie. Oprócz smaku warto zwrócić uwagę na ich specjalne właściwości prozdrowotne. O ogólnych korzyściach przeczytacie tutaj – dzisiaj zajmę się jednym szczególnym schorzeniem przy którym mogą okazać się one pomocne.
Jest grupa konsumentów, która powinna w szczególności orzechy jeść – to cukrzycy. Połączenie błonnika, białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych stanowi znakomitą alternatywę dla popularnych przekąsek węglowodanowych.
Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach włoskich podnoszą poziom dobrego cholesterolu, obniżając frakcję LDL – to zaś korzystnie wpływa na kondycję układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca. Diabetycy są grupą podwyższonego ryzyka wystąpienia tego schorzenia, więc powinni dbać o stan naczyń krwionośnych. Wykazano, że osoby których dieta bogata jest w orzechy wolniej przybierają na masie w porównaniu do osób unikających orzechów (American Journal of Clinical Nutrition), mniejsza masa ciała sprzyja regulowaniu poziomu cukru we krwi.
Dlatego warto jeść orzechy w ramach przekąski, jak również jako wartościowy dodatek do jogurtów, produktów zbożowych czy sałatek.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Orzechy włoskie a cukrzyca
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl