Pasty kanapkowe. Jak je włączyć do diety – gotowe pomysły

pasty kanapkowe

Pasty kanapkowe są proste do wykonania i niezwykle smaczne. Mogą one urozmaicić nie tylko poranki, ale także zastąpić sklepowe dipy na imprezach. Jeśli zamiast chleba zjemy je z warzywami takimi jak: surowa marchewka, seler naciowy czy papryka będą jeszcze zdrowsze. Pasty mogą być stosowane jako nadzienie do naleśników, pierogów czy warzyw, a także jako element dekoracyjny do potraw. Są one zwykle bardziej lekkostrawne, zdrowsze i tańsze od tradycyjnych kanapkowych produktów, takich jak np. masło, wędliny lub ser. Ich zaletą jest łatwość przygotowania, atrakcyjny wygląd, urozmaicenie pod względem zapachowym i smakowym oraz uniwersalność wykorzystania nie tylko w codziennym żywieniu, lecz także w menu przygotowywanym na specjalne okazje, np. bankiety, pikniki czy inne spotkania towarzyskie[1].

Pasty nie tylko do chleba

Pasty można stosować jako alternatywę dla masła, jako przystawkę, dodawać do pity, burgerów, sałatek, jako nadzienie do naleśników czy pierogów. Dipy występują także z wieloma innymi dodatkami, np. kolendrą, suszonymi pomidorami czy pieczoną papryką. Mnogość smaków i potraw, do których dodaje się pasty, sprawiają, że są uwielbiane na całym świecie[2]

Zdrowe pasty dla dzieci – co powinny zawierać?

Jednym z warunków racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym jest prawidłowo zaplanowany jadłospis uwzględniający zarówno odpowiednią ilość, jak i jakość posiłków. Zaleca się spożywanie 4–5 posiłków, spośród których szczególne znaczenie mają pierwsze i drugie śniadanie.

Pierwsze śniadanie musi być posiłkiem pełnowartościowym. Podstawę śniadania powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, np. w postaci pieczywa lub płatków śniadaniowych. Jako dodatek do pieczywa zaleca się podawanie chudej wędliny, sera twarogowego lub pasty: jajecznej, rybnej lub warzywnej. Pasty przygotowane samodzielnie, aby dostarczyć dzieciom odpowiednich składników, powinny zawierać przede wszystkim warzywa, chude mięso. Tak przygotowane śniadanie pobudzi metabolizm i przygotuje organizm do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Zabezpieczy też przed wahaniami stężenia glukozy we krwi. Pasty przeznaczone dla dzieci powinny być poranną dawką witamin i cennych składników mineralnych [3].

Z czego można zrobić pasty kanapkowe?

Pomysłów, jak i przepisów na przygotowanie past jest wiele. Zaczynając od past warzywnych bogatych w witaminy, są one świetną alternatywą dla wegan jako zamiennik masła podczas przygotowania kanapek.

Do ich przygotowania można użyć: papryka, pomidor, bakłażan, awokado, czarne oliwki, ciecierzyca. Znajdzie się coś także dla osób preferujących mięsne propozycje np. pasta z indyka z suszonymi pomidorami, z makreli i zielonego groszku, z tuńczyka i jajek. Surowce do przygotowania past trzeba wcześniej poddać obróbce termicznej (jeśli tego wymagają) poprzez np. gotowanie lub blanszowanie a następnie zblendować i przyprawić [4].

Hummus – jak go przygotować?

Hummus staje się coraz popularniejszy. Wiele różnych firm oferuje szeroką gamę hummusu, jednak zdecydowanie najzdrowszy będzie ten zrobiony samodzielnie. Przygotowanie go jest dość czasochłonne, ale warto poświęcić czas, by zjeść jak najbardziej bogatą w składniki pastę z ciecierzycy.

Najlepiej już dzień przed ugotowaniem namoczyć nasiona ciecierzycy, by wchłonęły wodę. Najlepiej jednak zostawić ją na noc, w garnku pełnym wody. Następnie należy ją ugotować. Jednak i do tego trzeba ją odpowiednio przygotować. Najpierw odlewamy pozostałą w naczyniu wodę i przemywamy nasiona. Do gotowania używamy świeżej wody.

By hummus był gładki, możemy dodać do garnka łyżeczkę lub dwie sody oczyszczonej. Przyspieszy to także czas gotowania ciecierzycy, który wynosi około 40 minut. Jest ona gotowa, gdy jej konsystencja przypomina masło. Wtedy przystępujemy do blendowania lub przecierania. Możemy zostawić około 1 szklanki wywaru z gotowanej ciecierzycy i dodać do powstałej pasty. Do przetartej cieciorki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę tahini [2]

Pasta czosnkowa na odporność

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Ząbek czosnku jest bogaty w: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP,  witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy tj. kobalt czy chrom. Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o charakterystycznym ostrym zapachu.

Najzdrowszy jest czosnek surowy, lecz ze względu właśnie na jego specyficzny zapach, rzadko jadamy go w tej postaci [5]. Dlatego warto wykorzystać go do przyrządzenia pasty, którą możemy posmarować kanapki lub grzanki. Przygotowując je samemu, możemy dopasować stopień ostrości do naszych upodobań smakowych.

pasty
foodandcook / 123RF

Przepisy na pasty do kanapek

Istnieje wiele pomysłów na pasty do kanapek: pasty jajeczne, pasty kanapkowe z warzyw: bakłażana, z buraczków, z awokado lub z soczewicy, pasta z makreli, tuńczyka, łososia pieczonego i wędzonego. Poniżej kilka z nich:

Pasta jajeczna z fetą

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g sera typu feta (z krowiego mleka)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 filiżanka rzeżuchy lub 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo: włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 6 minut licząc od momentu zagotowania wody. Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do miseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać, dodać majonez, rzeżuchę lub szczypiorek (trochę zachować do dekoracji), doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, włożyć do miseczki i udekorować [6]

Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 małe cebule szalotki
  • 1⁄2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.

Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.

Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków[7]

Podsumowanie

Pasta warzywna to idealny dodatek do kanapek. Lubią ją i dzieci, i dorośli. Jest zdrowa, bardzo dobra i dostarczy naszemu organizmowi wielu wartości odżywczych. W sklepach dostępne jest bardzo dużo przeróżnych past, jednak kupując je, musimy zwracać uwagę na ich skład.

Przygotowując pasty samodzielnie mamy pewność jakości produktów, z jakich zastały one przygotowane. W przypadku kupionych jej nie mamy. Często zdarza się, że do produkcji past rybnych wykorzystuje się mięso ryb mrożonych, które nie nadaje się do sprzedaży detalicznej w formie filetów ze względu np. na uszkodzenie skóry lub mięśni [8]. Pasty charakteryzują się też krótkim terminem ważności, dlatego pasty pozbawione konserwantów są droższe od tych, w których użyte one zostały.

Bibliografia:

  1. Małgorzata Kulczak, Iwona Błasińska, Hanna Łuczak. JAKOŚĆ ŻYWIENIOWA, SENSORYCZNA I MIKROBIOLOGICZNA KONCENTRATÓW I OTRZYMANYCH Z NICH PAST Z UDZIAŁEM PREPAROWANEJ FASOLI KOLOROWEJ RED KIDNEY(2015). Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 70 nr 3 str. 86
  2. Zygmunt Zdrojewicz , Jacek Majewski , Justyna Pająk , Maciej Majewski. Hummus – trochę egzotyki na talerzu(2017). Med Rodz 20(3) str.233-236
  3. Beata Sińska, Alicja Kucharska, Ewa Michota-Katulska, Magdalena Zegan. ŚNIADANIA UCZNIÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH – OCENA JAKOŚCIOWA(2015). PIELĘGNIARSTWO POLSKIE NR 3 (57) str.273
  4. Mikser kulinarny – Pasty do chleba i nie tylko(2018). Pobrano z http://nutriplan-dietetyk.pl/pasty-do-chleba-i-nie-tylko/
  5. Matysiak M. , Gawel-Beben K. , Rybczynska K. , Gminski J. , Surma S. Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku (Allium sativum L.) pochodzącego z Polski i Chin(2015). Żywność Nauka Technologia Jakość 22  | 2 |
  6. Kwestia smaku- Pasty kanapkowe. Pobrano z https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/pasta_jajeczna_z_feta/przepis.html
  7. Pasty kanapkowe- Pasta z pieczonego bakłażana(2019). Pobrano z https://ncez.pl/przepisy/pasty-kanapkowe/pasta-z-pieczonego-baklazana
  8. ADAM MALICKI, ZDZISŁAW SYSAK , SZYMON BRUŻEWICZ, JOLANTA ŹRÓDŁOWSKA-DANEK, MACIEJ SZPAK. Zastosowanie wysokiego ciśnienia hydrostatycznego w celu przedłużenia trwałości past rybnych (2010). Medycyna Wet. 66 (10)