Teraz czytasz
Natka pietruszki – właściwości

Natka pietruszki – właściwości

natka pietruszki

Natka pietruszki jest wykorzystywana powszechnie w kuchni do dań różnego rodzaju. Zarówno do wywarów, mięs, kanapek, koktajli, dressingów i dipów. Pięknie pachnie, poprawia smak potraw i wpływa pozytywnie na ich wygląd.

natka pietruszki
Inacio Pires / 123RF

Wartości odżywcze

Poza powyższymi zaletami natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera też prowitaminę A, kwas foliowy, magnez, potas, wapń, żelazo i błonnik.

Natka pietruszki a zdrowie

Nać pietruszki oczyszcza drogi moczowe, działa moczopędnie, a jej działanie antyseptyczne pomaga w leczeniu zapalenia pęcherza. Warto włączyć ją do diet redukcyjnych, gdyż poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, a także usuwa nadmiar wody z organizmu.

To zioło ma także działanie rozkurczowe, dzięki czemu może łagodzić bóle miesiączkowe. Należy zwrócić na nie uwagę również w przypadku spadku odporności, ponieważ jest cennym źródłem witamin wzmacniających organizm.

Po nać pietruszki powinny sięgać również osoby z niskim poziomem żelaza czy nawet anemią, ponieważ zawiera mieszankę witaminy C, żelaza i kwasu foliowego.

Oprócz tego ma pozytywny wpływ na wzrok, poprawia wygląd cery, włosów i paznokci oraz odświeża oddech. Jest często stosowana w kuracjach oczyszczających, gdyż pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, a sok z niej wyciśnięty pomaga goić rany i zmniejsza opuchliznę, nawet tę po ukąszeniach owadów.

Zobacz również
apigenina

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do zjadania dużej ilości naci pietruszki są choroby nerek, gdyż zawiera ona kwas szczawiowy, który może powodować powstawanie kamieni w nerkach.

Przeczytaj także:

4.5/5 (2)

Proszę oceń

Scroll To Top