
W unoszącym się w powietrzu rześkim chłodzie jesieni oraz nadchodzącym szaleństwie związanym z Halloween można poczuć wyraźny zapach dyni. Tworząc dyniowe rzeźby lub po prostu przygotowując z niej zupę nie wolno zapomnieć o ukrytych w niej skarbach – pestkach.
Pestki dyni – kilka faktów
Pestki dyni mogą nadawać bogaty smak i zmieniać konsystencję do wielu potraw. Nasiona mają włóknistą białą skorupkę pod którą kryje się zielone wnętrze. Aby pestki łatwiej odchodziły od skorupek można je zanurzyć na krótko we wrzątku lub uprażyć. Gdy jednak zdecydujemy się na zakup obranych i paczkowanych można wybierać między wersją prażoną, surową, soloną lub bez dodatków.
Wartości odżywcze
Jedna porcja całych prażonych nasion dyni (ok. 85 sztuk) zawiera 126 kalorii, 5 g tłuszczu i 5 gramów białka. Nasiona te są również dobrym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i cynk, jedna porcja dostarcza 19% dziennej dawki obu tych minerałów. W pestkach dyni można znaleźć również sporo miedzi, potasu, żelaza innych składników odżywczych.
Właściwości prozdrowotne
🔎 Suplementacja surowymi lub prażonymi pestkami dyni łagodzi uszkodzenia serca wywołane cisplatyną, poprawiając strukturę serca i poziom przeciwutleniaczy. Zawarte w nich związki, jak kwas chlorogenowy i beta-sitosterol wykazują potencjał ochrony serca przed stresem oksydacyjnym [1].
Pomysły na wykorzystanie pestek dyni
Nie ważne czy użyjemy samodzielnie wyłuskanych pestek czy skorzystamy z łatwiejszej wersji – zakupionych podpowiadamy w jaki sposób można ich użyć:
- Upraż pestki świeżo wyjęte z dyni
- Wyczaruj chrupiącą dekorację do naleśników
- Dodaj je do sałatek, cukinii na ciepło czy zupy dyniowej .
- Stwórz zdrową mieszankę przekąsek z pestek dyni i suszonych owoców – pestki dyni dobrze komponują się z suszoną żurawiną lub wiśniami.
Babeczki dyniowe świetnie wyglądają a przede wszystkim wyśmienicie smakują z dodatkiem tych nasion.
Bibliografia:
- Akomolafe SF, Akinjiyan MO, Asogwa NT, Elekofehinti OO. Evaluation of the protective effects of raw and roasted pumpkin (Cucurbita pepo L.) seed-supplemented diets on cisplatin-induced cardiotoxicity in rats. J Mol Histol. 2025 May 19;56(3):157. doi: 10.1007/s10735-025-10432-4. PMID: 40387995.
- Data pierwotnej publikacji: 24.10.2012
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 30.05.2025
