Pieprz czarny a biały… i zielony, czerwony, różowy !
Czarny pieprz to przyprawa, która króluje niemal w każdej kuchni i to zarówno w Polsce jak i wielu różnych kuchniach świata. Zazwyczaj do potraw stosujemy ten najpopularniejszy – czarny pieprz. Czasem jednak – czy to na półce w supermarkecie, czy też w nieco bardziej wyrafinowanych przepisach kulinarnych można natrafić się na pieprz biały, pieprz czerwony. Co za tym idzie – musi mieć inne właściwości kulinarne. Jakie są jeszcze między nimi różnice i który jest lepszy oraz jak powstają?
Pieprz czarny
Pieprz przez długi czas był w Europie towarem luksusowym, który przywożono za astronomiczne ceny dla możnych, których było na niego stać. Przyprawę – pieprz uzyskuje się z owoców rośliny o tej nazwie (łac. piper nigrum). Pieprz zawiera charakterystyczny składnik, który nadaje mu unikalny smak – piperynę. To zawartość tego składnika jest często wskazywana jako wytłumaczenie stwierdzanego w badaniach efektu odchudzającego czarnego pieprzu.
Czym się różni pieprz czarny od białego? Czym od zielonego?
To co znamy pod nazwą białego pieprzu to owoc rośliny o tej nazwie. O ile czarny pieprz uzyskuje się poddając procesowi przetwórstwa owoce niedojrzałe i suszone (wtedy dopiero otrzymują swój finalny kolor pod działaniem suszenia i enzymów) – to pieprz biały uzyskuje się z nasion owoców już dojrzałych. Pieprz zielony wykorzystuje niedojrzałe owoce, które jednak w przeciwieństwie do pieprzu czarnego są poddawane konserwacji – sama technologia może się tutaj różnić, niemniej nie pozwala się im na wysuszenie – stąd też ich barwa nie osiąga czerni.
A od czerwonego, pomarańczowego i różowego oraz pieprzu cayenne?
Do tego spotkać można również pieprz czerwony albo pomarańczowy. Ten rodzaj pieprzu jest rzadszy, pozyskuje się go już z mocno dojrzałych owoców pieprzu. Chociaż czasami również na rynku są produkty z innych roślin o tej nazwie – odnosi się to szczególnie do tzw. pieprzu różowego. Niespodzianka natomiast może spotkać tych, którzy myśleliby, że popularny pieprz cayenne to bliski krewniak powyższych – poprawniej by było powiedzieć o papryce cayenne, ponieważ właśnie z takiej ostrej papryki jest on wytwarzany.
Który rodzaj pieprzu cenicie najbardziej?
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » Pieprz czarny a biały… i zielony, czerwony, różowy !