Czarny Pieprz w walce z tłuszczem i odchudzaniu

Pieprz czarnyCzarny pieprz stanowi skuteczny środek na walkę z tłuszczem. Kolejne badania starały się wyjaśnić ten fenomen czarnego pieprzu. Jak się okazuje swój sekret czarny pieprz zawdzięcza temu samemu związkowi, który nadaje mu charakterystyczny smak – piperynie.

Sekret Czarnego Pieprzu

Piperyna – to alkaloid występujący powszechnie w czarnym pieprzu, pochodna piperydyny. Posiada silny smak, który kojarzymy z czarnym pieprzem – ostry, gorzki. Badacze już jakiś czas temu zauważyli, że czarny pieprz posiada właściwości, które mogą wspomagać walkę z tłuszczem. Cały ten efekt może wynikać z działania piperyny. To ten właśnie związek wzmaga wydzielanie soków trawiennych – w tym kwasu żołądkowego, polepsza trawienie, wzmaga również wchłanianie witamin.

Idąc dalej posiada ten związek szereg innych, ciekawych właściwości jak wzmaganie metabolizmu oraz lipolizy. Nic więc dziwnego, że piperyna znalazła się na liście popularnych składników suplementów dietetycznych mających służyć odchudzaniu oraz spalaniu tłuszczu.

Pieprz jako spalacz tłuszczu

Pozytywny wpływ czarnego pieprzu na zdrowie zauważyli już dawno nasi przodkowie – medycy Wschodu używali go do wspomagania walki z szeregiem chorób, nie tylko układu pokarmowego. Według najnowszych badań umieszczonych w Journal of Agricultural and Food Chemistry działanie piperyny polega na jej wpływie w procesy tworzenia się nowych komórek tłuszczowych. Co za tym idzie pozytywne działanie ekstraktów z czarnego pieprzu w odchudzaniu zyskało kolejną silną podstawę w postaci wyników naukowych badań.



1 komentarz

Dodaj komentarz