Wino bezalkoholowe. Czy ma właściwości prozdrowotne? Na co uważać?

Avatar photo
wino bezalkoholowe

Wiele badań wskazuje, że wino, zwłaszcza czerwone, może działać korzystnie na organizm dopóki spożywane jest z umiarem (jedna porcja dziennie nie przekraczająca 1 lampki). Przeciwutleniacze zawarte w winie są głównym sprawcą prozdrowotnego działania wina. Alkohol jednak jest na oficjalnej liście znanych substancji rakotwórczych American Cancer Society [1]. Czy zatem usunięcie z wina alkoholu sprawia, że jest ono zdrowsze?

Wino bezalkoholowe a działanie prozdrowotne

Co się dzieje w przypadku kiedy chcemy pozyskać przeciwutleniacze, ale alkoholu już nie? Najlepiej sięgnąć oczywiście po warzywa, owoce, orzechy, jagody, herbaty. Pewną alternatywą staje się właśnie kieliszek wina bezalkoholowego.

Wnioski te potwierdzają badania. Wino bezalkoholowe swoje właściwości zawdzięcza licznym antyoksydantom, w tym resweratrolowi. Dzięki temu zwalczają stres oksydacyjny – chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, przed chorobami układu sercowo-naczyniowego [3], [4], [5].

Należy mieć jednak na uwadze, że wino bezalkoholowe nie jest w 100% pozbawione alkoholu, co sprawia, że również należy pić je z umiarem. Szczególnie dotyczy to kobiet w ciąży.

Czym jest wino bezalkoholowe?

Wino bezalkoholowe to nie jest sok winogronowy. Jest to prawdziwe wino z którego usunięto alkohol. Co więcej istnieje szereg regulacji związany z tym, co powinno, a czego nie powinno być w takim trunku [2].

Zobacz również
różaniec górski

Wino bezalkoholowe zdaniem organów Unii Europejskiej musi odpowiadać organoleptycznie prawdziwemu winu. W efekcie nie można zwiększać zawartości cukru w moszczu winogronowym. Należy również pamiętać, że wino bezalkoholowe z uwagi na proces powstawania może zawierać do 0,5% alkoholu (dla win objętych nazwą pochodzenia lub oznaczeniem geograficznym to 0,8%). Wino powyżej tej wartości to wino częściowo odakoholizowane.

Podsumowanie

Próbowaliście już wina bezalkoholowego?  Smakowało wam? Jego smak różni się nieco od tradycyjnego, ale na pewno można wypić go więcej bez poważnej szkody dla zdrowia. Jak widać niesie za sobą również sporo walorów zdrowotnych. Jest też znacznie mniej kaloryczne w porównaniu do wina z procentami.

Bibliografia:

  1. American Cancer Society, https://www.cancer.org/cancer/risk-prevention/understanding-cancer-risk/known-and-probable-human-carcinogens.html, dostęp: 18.02.2024
  2. ZAWIADOMIENIE KOMISJI. Pytania i odpowiedzi dotyczące wdrażania przepisów UE dotyczących dealkoholizacji win, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ%3AC_202400694&fbclid=IwAR02WMH7iIcnes4zBMXUxbaiqZJF0H-4RABNObH64xZJ59UWaq2o7MXBQzI, dostęp: 18.02.2024
  3. Noguer, M. A., Cerezo, A. B., Navarro, E. D., & Garcia-Parrilla, M. C. (2012). Intake of alcohol-free red wine modulates antioxidant enzyme activities in a human intervention study. Pharmacological Research65(6), 609-614.
  4. Rabai M, Toth A, Kenyeres P, Mark L, Marton Z, Juricskay I, Toth K, Czopf L. In vitro hemorheological effects of red wine and alcohol-free red wine extract. Clin Hemorheol Microcirc. 2010;44(3):227-36. doi: 10.3233/CH-2010-1267. PMID: 20364068.
  5. Frémont L, Belguendouz L, Delpal S. Antioxidant activity of resveratrol and alcohol-free wine polyphenols related to LDL oxidation and polyunsaturated fatty acids. Life Sci. 1999;64(26):2511-21. doi: 10.1016/s0024-3205(99)00209-x. PMID: 10403511.
  • Data pierwotnej publikacji: 29.04.2012
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 18.02.2024