Gorzka czekolada zawiera znaczną ilość antyoksydantów, sprawiając że jest bardzo zdrowa dla człowieka, tak jak na przykład zielona herbata, owoce, zielone warzywa.
Gorzka czekolada a zdrowie
Poza antyoksydantami gorzka czekolada zawiera fenole obecne w kakao. Te zaś mają działanie polegające na obniżaniu ciśnienia krwi.
Czekolada będzie więc bardzo korzystna dla osób, które chcą zadbać o krążenie, uchronić się przed chorobami serca, obniżyć ciśnienie. Niszcząc wolne rodniki gorzka czekolada ogranicza również ryzyko zawału serca.
Zobacz także: czekolada – właściwości antyrakowe
Czy inne rodzaje czekolady są równie zdrowe?
Jeżeli chodzi o zawartość antyoksydantów, to wraz z przetwarzaniem czekolady zmniejsza się. Co za tym idzie – mniej przetworzona czekolada ciemna będzie bardziej bogata w antyoksydanty i kakao.
Na co uważać?
Chociaż na rynku dostępnych jest wiele ciemnych, gorzkich czekolad – to zwróćmy uwagę na zawartość kakao i sposób przetwarzania. Czym mniej przetworzona czekolada i więcej kakao – tym lepiej.
Trzeba pamiętać, że o ile zdrowa – to gorzka czekolada jest dalej bardzo kalorycznym produktem i jej nadmiar będzie niekorzystny dla organizmu, dlatego trzeba korzystać z jej dobrodziejstw z umiarem.
Jeśli zainteresował Cię ten artykuł – spodoba Ci się również: