5/5 (1)

Czym zajmuje się dietetyka?

Dietetyka jest nauką mieszczącą się w kręgu nauk medycznych, technologii żywności, psychologii, biochemii, mikrobiologii, farmakologii i bromatologii. Zajmuje się zasadami żywienia człowieka zdrowego i chorego, edukacją żywieniową, oceną stanu odżywienia, prewencją chorób dietozależnych, kontrolą jakości produktów żywieniowych i warunków ich przechowywania,  psychologią żywienia i zaburzeń odżywiania, biochemicznymi podstawami żywienia, oraz technologią gastronomiczną.

Specjalizacje dietetyczne

Jak widać jest to dość rozbudowana nauka i ciągle się rozwijająca. Dietetyka dzieli się na dwie główne specjalizacje: kliniczną i sportową.

Dietetyka kliniczna

W zakresie dietetyki klinicznej znajdują się wszystkie gałęzie związane z nauką o żywieniu człowieka w różnych jednostkach chorobowych, oraz żywieniu i edukacji żywieniowej człowieka zdrowego, kobiet w ciąży, żywieniu dzieci i młodzieży.

Dietetyka sportowa

Z kolei dietetyka sportowa, jak sama nazwa wskazuje zajmuje się głównie zagadnieniami dotyczącymi żywienia sportowców różnych dyscyplin, które de facto tworzą odrębne „mini” specjalizacje.

Dietetyka: studia

Kształcenie na kierunku dietetyka, odbywa się głównie na uczelniach medycznych i przyrodniczych na kierunkach: dietetyka, technologia żywności i żywienia człowieka, zdrowie publiczne na specjalizacji – dietetyka.

W Polsce dietetyka w ostatnich latach stała się jednym z „modniejszych” kierunków studiów, wybieranych przez maturzystów. Kształcenie na tym kierunku w naszym kraju jest dwustopniowe, są to studia I stopnia- zakończone tytułem licencjata i studia II stopnia- zakończone stopniem magistra. Kierunek ten można realizować w trybie stacjonarnym- studia dzienne i zaocznym, zarówno na uczelniach państwowych, jak i na prywatnych.

Gdzie najlepiej studiować dietetykę?

Najpopularniejsze uczelnie w Polsce, gdzie można studiować dietetykę przedstawione znajdziesz poniżej. Zagłosuj lub zobacz wyniki klikając w poniższy żółty baner, aby dowiedzieć się jakie uczelnie polecają użytkownicy dietetycy.org.pl.

Kliknij w wybraną placówkę, aby przeczytać lub dodać opinię na jej temat w komentarzu i odnaleźć stronę.

Pełna lista uczelni znajduje się tutaj

Warszawa

Białystok

Bydgoszcz

Gdańsk

Katowice

Kielce

Kraków

Lublin

Łódź

Olsztyn

Poznań

Rzeszów

Szczecin

Toruń

Wrocław

Do czego przygotowują studia na kierunku dietetyka?

Studia licencjackie

Wedle ogólnych wytycznych po ukończeniu studiów licencjackich, absolwent powinien mieć wiedzę z zakresu planowania i przygotowywania jadłospisów w różnych jednostkach chorobowych oraz dla ludzi zdrowych, którzy chcą zadbać o racjonalne odżywianie, oceny stanu odżywiania i sposobu żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowozależnym, prowadzenie edukacji żywieniowej, organizacji żywienia zbiorowego, indywidualnego i leczniczego dostosowanego do stanu zdrowia pacjentów i ich wieku, kontroli jakości produktów żywnościowych oraz warunków w jakich są one przechowywane zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń  i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).

Studia magisterskie

Z kolei absolwenci studiów magisterskich dodatkowo powinni mieć zaawansowaną wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, a także profilaktyki chorób żywieniowozależnych. Kończąc studia, są specjalistami w zakresie profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowozależnych, planowania i wdrażania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego opartego na podstawach naukowych. Planowanie i wdrażanie powinno być dostosowane do zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności. Magister dietetyki potrafi przygotować potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet, rozpoznawać oraz zapobiegać niedożywieniu, również niedożywieniu szpitalnemu. Potrafi ocenić stan odżywienia pacjenta, jego sposób żywienia oraz zapotrzebowanie na makro- i mikroskładniki odżywcze u pacjentów, prowadzi również edukację żywieniową i dokumentację żywienia pacjentów.

Ponadto absolwent studiów magisterskich powinien być przygotowany do prowadzenia badań w dziedzinie żywienia i żywności, a także kontroli jakości żywności, warunków w jakich jest przechowywana oraz produkcji potraw. Magister dietetyki powinien znać również podstawy marketingu, prawa i ekonomii w ochronie zdrowia oraz prawa żywnościowego. W porównaniu do absolwentów studiów I- stopnia, są przygotowani do pracy w ośrodkach badawczo- rozwojowych i instytucjach naukowo- badawczych, a także jednostkach, które zajmują się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka.

Oczywiście absolwenci chcąc ciągle poszerzać swoja wiedzę i ukierunkować się, powinni uczestniczyć w konferencjach i szkoleniach prowadzonych przez wykwalifikowanych dietetyków, korzystać z możliwości studiowania na studiach podyplomowych.

Zarobki po dietetyce

Zarobki dietetyków są zróżnicowane i oscylują najczęściej w granicach 1500-2000 zł netto. Pełny raport znajdziesz tutaj – Raport: Ile zarabia dietetyk.

Co można robić po studiach oraz perspektywy zawodowe

Studia na tym kierunku dają nam naprawdę duży wachlarz możliwości zawodowych (przeczytaj artykuł: 62 pomysły na pracę po dietetyce), zakres posiadanych umiejętności zdobytych podczas studiów, a także ciągłe dokształcanie się, by być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami ze świata dietetyki, stają się jednak niezbędnym elementem, by nie mieć problemu ze znalezieniem pracy w tym zawodzie. Najnowsze oferty pracy dla dietetyków znaleźć można tutaj.

Dietetyk po studiach medycznych na kierunku dietetyka, może starać się o zatrudnienie w państwowych i niepublicznych placówkach opieki zdrowotnej t.j klinikach, szpitalach oraz poradniach diabetologicznych czy chorób metabolicznych, a także w zakładach opieki paliatywnej. Można również starać się o posadę dietetyka w poradni dietetycznej, albo założyć własną działalność gospodarczą i prowadzić własny gabinet dietetyczny. W ramach własnej działalności gospodarczej w imię szeroko rozumianego poradnictwa dietetycznego, można prowadzić warsztaty dietetyczne dla różnych grup np. dla dzieci, rodziców, kobiet w ciąży, seniorów. Kończąc specjalizację z zakresu dietetyki sportowej, można zatrudnić się w placówkach szkolenia sportowców jako dietetyk zawodników danej dyscypliny sportowej. Dodatkowym atutem przy specjalizacji dietetyka sportowa jest ukończenie kursu na trenera personalnego, wówczas można układać jadłospisy i plany treningowe.

W ostatnim czasie coraz modniejsze stają się cateringi dietetyczne, gdzie oczywiście układanie jadłospisów przeznaczone jest dla dietetyka, powstaje też coraz więcej restauracji, zatrudniających dietetyka do tworzenia jadłospisów dla klientów restauracji np. potrawy dla osób na diecie bezglutenowej, potrawy dla wegan. Wówczas można mieć pewność, że zamówione danie będzie zbilansowane pod względem wartości odżywczej.

Jak więc wiać jeśli chodzi o pracę w zawodzie dietetyka jest naprawdę wiele możliwości.

Bibliografia:

  1. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, wyd. Instytutu Żywności i Żywienia 2010, s. 11-12
  2. http://www.otouczelnie.pl/artykul/637/Dietetyka odczyt dnia 25.04.2018

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Katarzyna Patyk

Prowadzi poradnię "Proporcja" w Chełmku i Bieruniu. Absolwentka kierunku dietetyka Collegium Medicum na Uniwersytecie Jagiellońskim. Żywność, żywienie, zdrowe odżywianie, stały się jej hobby. Cały czas poszukuje nowinek naukowych ze świata dietetyki, rozwija swoje umiejętności, bo jak pisze - w dietetyce tak jak w innych dziedzinach wszystko ciągle idzie do przodu.

Loading...