Dietetyka i nauki o żywieniu dają duże pole do rozwoju. Dietetyk to zawód przyszłości. O tym, że nie jest to zdanie na wyrost świadczą Wasze odpowiedzi na pytanie konkursowe z zeszłego tygodnia „gdzie może pracować dietetyk?”.
Najciekawsze odpowiedzi zgodnie z zapowiedzią prezentujemy poniżej. Świadczą o tym, że świat po dietetyce nie zamyka się w czterech ścianach gabinetu. Na absolwentów kierunku czeka cała gama możliwości. Oto niektóre z nich. Jeśli czegoś jeszcze brakuje – zachęcamy do dzielenia się pomysłami w komentarzach :)
Obecne oferty pracy w dietetyce znajdziecie tutaj: https://dietetycy.org.pl/praca-dla-dietetyka/
62 (Wasze!) pomysły na pracę po dietetyce
Poradnie dietetyczne i nie tylko
1. Dietetyk we własnym gabinecie
2. Praca w poradni dietetycznej (czyli standard)
3. Tajemniczy klient w poradniach dietetycznych
4. Gabinet nutrigenomiki
Catering i gastronomia
5. W firmie cateringowej (układanie jadłospisów dla chorych i odchudzających się)
6. Dział żywieniowy cateringu obsługującego sektor „offshore” (platformy wiertnicze, statki itp.)
7. Kreator menu w restauracjach ze zdrowym żywieniem
Dziennikarstwo
8. Wydawnictwa naukowe i czasopisma (jako specjalista od żywienia)
9. Własny program telewizyjny, radiowy poświęcony tematyce zdrowego odżywiania i psychologii odżywiania.
10. Blogi i portale internetowe. Umieszczanie oryginalnych artykułów na temat dietetyki (jeśli chcesz zabłysnąć w tym światku – koniecznie zobacz jak dołączyć do grona autorów dietetycy.org.pl i publikować artykuły)
11. Redaktor portalu lub pisma o tematyce kulinarnej, zdrowotnej lub sportowej
Instytucje publiczne, komercyjne i społeczne
12. Domy opieki społecznej
13. NASA – organizacja i planowanie żywienia astronautów w warunkach kosmosu z uwzględnieniem zapotrzebowania kalorycznego i odżywczego, przechowywania i przygotowania posiłków w warunkach wypraw kosmicznych
14. W strukturach WHO – stanowiska doradcze związane z problemami niedożywienia i głodu w krajach Trzeciego świata
15. W instytucjach zajmujących się problematyką żywienia (Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Akademia Gerber)
16. W bazach wojskowych misji pokojowych – planowanie posiłków dla żołnierzy
17. Więzienia
18. Stowarzyszenia zajmujące się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia
19. Korporacje – praca w biurach jako dietetyk dla pracowników, coaching i wsparcie
20. Agencja hostess i modelek
21. Sklepy, supermarkety, dyskonty – tworzenie działów ze zdrową żywnością, propozycje ekspozycji, propozycje potraw
Instytucje medyczne
22. Kuchnie szpitalne (szczególnie przy przygotowaniu, układaniu potraw dla pacjentów wymagających specjalnej diety)
23. Hospicja (zespół żywieniowy)
24. Sanatoria
25. Poradnia psychologiczna (psychodietetyka)
26. Ośrodki walki z zaburzeniami odżywiania
27. Przychodnie ginekologiczne – jako doradca żywienia kobiet w ciąży i w okresie laktacji
28. Klinika leczenia niepłodności
29. Szkoły rodzenia
30. Kliniki chirurgii plastycznej
31. W poradni zdrowia (np. chorób metabolicznych)
32. W ośrodku zajmującym się wykrywaniem i leczeniem alergii (jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników w przypadku wykluczenia z diety np. nabiału)
33. Praca w oddziale i poradni leczenia uzależnień (w tym problemy związane z otyłością, kompulsywnego objadania się)
34. Praca w oddziałach onkologicznych i tworzenie grup wsparcia dla chorych i ich rodzin, edukując jak zdrowe odżywianie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie chorego.
Produkcja żywności
35. Technologia produkcji żywności – zakłady produkujące jedzenie
36. Doradca ds żywienia w placówkach zajmujących się lecznictwem żywieniowym, produkujących np preparaty początkowe do żywienia niemowląt i następne dla dzieci, czy produkty o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym
37. Przedstawiciel handlowy w firmach związanych z żywnością, żywieniem zbiorowym, preparatami odchudzającymi, odżywczymi i suplementami
38. Firmy zajmujące się badaniami i produkcją suplementów diety
Dzieci i edukacja
39. Osobisty dietetyk niemowlaka – prowadzenie planu rozszerzania diety niemowlaka, zapoznawanie dziecka i mamy z nowymi smakami i potrawami. Przygotowanie z mamą dań i dopasowanie smaków do preferencji dziecka.
40. Placówki opiekuńczo-wychowawcze dla dzieci
41. Przedszkola dla dzieci z dietą wegetariańską i innymi specjalnymi wymaganiami żywieniowymi
42. W szkołach (coraz więcej dzieci ma nadwagę)
43. Organizowanie imprez dla dzieci z uwzględnieniem zdrowego jedzenia i rozpowszechniania wśród dzieci zdrowych nawyków żywieniowych. (np.urodziny, kinderbal, z programem zabaw, gier i atrakcji nastawionych na zdrowy styl życia)
44. Organizacja zdrowych wakacji: czasu wolnego dla dzieci i młodzieży
Nauka
45. W laboratorium. Badania naukowe, dotyczące wpływu jedzenia na różne aspekty życia
46. Uczelnie wyższe i instytuty zajmujące się badaniami nad żywieniem populacji
Sport i uroda
47. Kluby sportowe (zwykłe i juniorskie)
48. Centrum Zdrowia i Urody, Wellness i SPA
49. W klubie fitness
50. Ośrodki przygotowujące sportowców do udziału w zawodach sportowych – poradnictwo, układanie diety, ewentualny dobór suplementacji
Szkolenia i promocja zdrowego żywienia
51. Własna szkoła zdrowego gotowania (dla dzieci, dla dorosłych)
52. Wykładowca, szkoleniowiec z zakresu zdrowego żywienia
53. Indywidualny konsultant (diet coach). Osobisty, dyspozycyjny doradca ludzi show-biznesu, polityki
54. Dietetyczny telefon zaufania. Pogotowie żywieniowe poprzez infolinię
55. Trener personalny, promotor zdrowego żywienia
56. Konsultacje podczas tworzenia gier, aplikacji o zdrowym odżywianiu
57. Doradca planowania budżetu żywieniowego rodziny, podający gotową listę produktów najtańszych i odpowiadających pod względem jakości rodzinie(biuro doradcze)
Przedsiębiorczość
58. Sklep ze zdrową żywnością
59. Doradca, sprzedawca w sklepach z żywnością ekologiczną, suplementami i odżywkami, preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego
60. Gabinet medycyny naturalnej
61. Własne przedsiębiorstwo planujące osobiste metamorfozy
62. Otwarcie sieci sklepików szkolnych ze zdrową żywnością