Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć – dr n. med. Justyna Jessa

Avatar photo

Na rynku pojawiła się ciekawa pozycja, która systematyzuje aktualną wiedzę naukową na temat diet w zaburzeniach ze spektrum autyzmu. Wokół tego tematu narosło wiele mitów i niejasności. W gąszczu informacji internetowych rodzice dzieci w spektrum autyzmu czują się zagubieni, nie wiedząc, jaką interwencję warto zastosować, a jaka może być wręcz niebezpieczna lub po prostu nieskuteczna. Ponadto oferuje się im szereg badań diagnostycznych, niemających zastosowania w medycynie akademickiej, a także przekonuje do zakupu różnego rodzaju suplementów, mających rzekomo poprawiać funkcjonowanie dziecka z ASD.  

Tytuł: Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć
Autor: dr n. med. Justyna Jessa
Wydawnictwo: Septem
Ilość stron: 176
Rok wydania: 2021

Autorka przeprowadza czytelnika przez wiele zagadnień związanych z tym tematem, m.in. odpowiada na pytania:

  • czy z punktu widzenia nauki, dieta może mieć zastosowanie u dzieci z ASD?
  • jaką interwencję wybrać?
  • co zrobić, aby dieta była bezpieczna?
  • jaka diagnostyka jest zasadna, a jaka zbędna lub wręcz niesprawdzona naukowo?
  • skąd się biorą dolegliwości gastryczne tak częste u dzieci z ASD?
  • co się dzieje w ich jelitach?
  • co zrobić, gdy dziecko ma dużą wybiórczość pokarmową?

W książce nie ma mowy o leczeniu autyzmu, gdyż autyzm nie jest chorobą, więc nie może być tak traktowany. U dużego odsetka osób w spektrum autyzmu (nawet do 80%) występują natomiast dolegliwości jelitowe o nieznanej przyczynie. Oznacza to, że taka osoba nie choruje na choroby jelit, jak celiakia, czy nieswoiste zapalenia jelit, a mimo tego cierpi na szereg dolegliwości, jak biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia. Autorka wyjaśnia hipotezy, którym próbuje się wyjaśniać to zjawisko.

I tutaj pojawia się potencjał interwencji dietetycznej, która może pomóc uśmierzać te dolegliwości, w ten sposób przyczyniając się do poprawy funkcjonowania dziecka, w tym np. poprawy koncentracji, czy zmniejszenia zachowań trudnych.  

Ale uwaga – nie ma jednej diety dobrej dla każdego dziecka. Popularna dieta bez glutenu i kazeiny może nie przynieść korzyści u każdej osoby. Ponadto wdrażanie diety bez wcześniej diagnostyki może zaburzać proces diagnostyczny.

Autorka omawia wszystkie te zagadnienia, podpierając się literaturą naukową. Wskazuje na potencjalne korzyści z zastosowania diety, jednocześnie przestrzegając, aby nie stosować diet ze względu na modę, czy opinie innych osób, które podjęły się modyfikacji dietetycznych na własną rękę.

W książce jest rozdział napisany przez terapeutki, prowadzące trening jedzenia z dziećmi z dużą wybiórczością pokarmową. Pokazują one przykładowe metody pracy nad rozszerzaniem spektrum akceptowanej żywności. To ważny rozdział dla rodziców, których dzieci mają dużą wybiórczość pokarmową i nie spożywają wielu pokarmów, przez co ich dieta jest mocno wybiórcza i prowadzi do deficytów pokarmowych.

Książka, pomimo że przytacza dane naukowe, jest napisana przystępnym językiem. Dodatkowo jest opatrzona przepisami wraz ze zdjęciami.

Zobacz również
niacyna

Publikacja uzyskała patronat głównych fundacji, zajmujących się pomocą osobom w spektrum autyzmu, m.in. Fundacji Synapsis, a także pozytywną recenzję naukową, napisaną przez neurologa i pediatrę.

Pomimo tytułu, sugerującego, że książka kierowana jest tylko do rodziców dzieci z ASD, wiele wiedzy znajdą w niej również dietetycy i inni specjaliści, którzy w swojej praktyce zawodowej spotykają się z osobami w spektrum autyzmu.

Autorka, dr n. med. Justyna Jessa jest dietetykiem klinicznym. W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie obroniła doktorat, badając bezpieczeństwo stosowania diet eliminacyjnych u dzieci z autyzmem.