Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i…
Pirosiarczyn sodu (E223) jest to bardzo powszechnie stosowany konserwant przeciwdziałający rozwojowi bakterii i pleśni. Pobrany z żywności jest metabolizowany w wątrobie, a następnie wydalany z moczem.
Właściwości E223 i norma
Przy spożyciu dużych ilości bądź długotrwałej ekspozycji z wielu źródeł może powodować różne objawy skórne od wysypki, pokrzywki, po atopowe zapalenie skóry, objawy kataru alergicznego a nawet przyczyniać się do wystąpienia napadów kaszlu u astmatyków. Dodatek tego konserwantu niekiedy obniża zawartość niektórych witamin w produktach do których jest stosowany. Dla ograniczenia ryzyka zdrowotnego konsumentów wyznaczono dopuszczalną dzienną dawkę tego związku wynoszącą 0,7 mg/kg masy ciała/dobę.
Zastosowanie pirosiarczynu sodu
E223 stosowany jest zarówno do produktów świeżych (winogrona, borówki, czosnek, niektóre warzywa mrożone, świeże i mrożone skorupiaki) jak i przetworzonych (pieczywo, herbatniki produkty ciastkarskie, pulpy owocowe, owoce suszone i kandyzowane, suszone warzywa i grzyby, marmolady i dżemy a także piwa, wina miody pitne i wiele innych).
Pirosiarczyn sodu jest dostępny w handlu, kupowany często przez amatorów wyrobu domowych alkoholi. Związek ten wykorzystywany jest również przemyśle budowlanym, fotograficznym, garbarskim jako środek wybielający i czyszczący.
Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.
Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.
redakcja@dietetycy.org.pl
Kiedy logujesz się po raz pierwszy przez sieć społecznościową zbieramy potrzebne do komentowania informacje, dostępne publicznie na powiązanej sieci (Facebook, Google) w oparciu o Twoje ustawienia prywatności. Jednocześnie otrzymujemy Twój e-mail, który wykorzystamy do stworzenia Twojego konta do którego zostaniesz zalogowany na dietetycy.org.pl.
Nie zgadzam sięZgadzam się
ZALOGUJ SIĘ ZA POMOCĄ
Zezwalam na utworzenie konta
Kiedy logujesz się po raz pierwszy przez sieć społecznościową zbieramy potrzebne do komentowania informacje, dostępne publicznie na powiązanej sieci (Facebook, Google) w oparciu o Twoje ustawienia prywatności. Jednocześnie otrzymujemy Twój e-mail, który wykorzystamy do stworzenia Twojego konta do którego zostaniesz zalogowany na dietetycy.org.pl.