E223 – Pirosiarczyn sodu

Pirosiarczyn sodu (E223) jest to bardzo powszechnie stosowany konserwant przeciwdziałający rozwojowi bakterii i pleśni. Pobrany z żywności jest metabolizowany w wątrobie, a następnie wydalany z moczem.

e223Właściwości E223 i norma

Przy spożyciu dużych ilości bądź długotrwałej ekspozycji z wielu źródeł może powodować różne objawy skórne od wysypki, pokrzywki, po atopowe zapalenie skóry, objawy kataru alergicznego a nawet przyczyniać się do wystąpienia napadów kaszlu u astmatyków.  Dodatek tego konserwantu niekiedy obniża zawartość niektórych witamin w produktach do których jest stosowany. Dla ograniczenia ryzyka zdrowotnego konsumentów wyznaczono dopuszczalną dzienną dawkę tego związku wynoszącą 0,7 mg/kg masy ciała/dobę.

Zastosowanie pirosiarczynu sodu

E223 stosowany jest zarówno do produktów świeżych (winogrona, borówki, czosnek, niektóre warzywa mrożone, świeże i mrożone skorupiaki)  jak i przetworzonych (pieczywo, herbatniki produkty ciastkarskie, pulpy owocowe, owoce suszone i kandyzowane, suszone warzywa i grzyby, marmolady i dżemy a także piwa, wina miody pitne i wiele innych).

Pirosiarczyn sodu jest dostępny w handlu, kupowany często przez amatorów wyrobu domowych alkoholi. Związek ten wykorzystywany jest również przemyśle budowlanym, fotograficznym, garbarskim jako środek wybielający i czyszczący.

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Naczelna Dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia