Płatki drożdżowe. Wartości odżywcze i zastosowanie kulinarne

Avatar photo
płatki drożdżowe

Czy kiedykolwiek słyszałeś o płatkach drożdżowych? Czy są tym samym co drożdże piekarskie lub piwne? Czy jesteśmy w stanie zjeść ich 100 g, tak aby zawarte w nich witaminy z grupy B przekroczyły dzienne zapotrzebowanie 4-krotnie? Jak wzbogacić o nie swój posiłek? Ich wartości odżywcze i smak mogą Cię zaskoczyć!

Czym są płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe, mimo tego, że są szczepem tych samych grzybów, co drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae) to są to zupełnie inne produkty. Nie należy ich ze sobą mylić. Drożdże piekarskie są aktywną formą drożdży. Używane są do wypieku ciast, a ich funkcją jest nadanie puszystości i lekkości wypiekowi. Natomiast płatki drożdżowe poddaje się dezaktywacji wysoką temperaturą. W ten sposób tracą możliwość namnażania się, nie powodując przy tym fermentacji alkoholowej. Końcowy produkt poddaje się suszeniu, który następnie zostaje rozdrobniony na płatki lub proszek [1].

Wartości odżywcze

Płatki drożdżowe nieaktywne mają bardzo dużo wartości odżywczych. W 100 gramach tego produktu znajdziemy 45,2 g białka. Ilość błonnika pokarmowego również jest imponująca, bo wynosi 21,6 g/ 100 g. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik dla osoby dorosłej to 25 g [2]. Są bogatym źródłem witamin z grupy B: B1 (6 mg/100 g), B2 (5,44 mg/100 g), niacyny (73,6 mg/100 g), B6 (5,76 mg/100 g).

Zawierają również wiele składników mineralnych, które przedstawiłam w tabeli, razem z przeliczeniem na realną do zjedzenia porcję. 

Nazwa składnikaZawartość w 100 g.Zawartość w 20 g
Fosfor2080 mg416 mg 
Potas2040 mg 408 mg
Sód560 mg 112 mg
Wapń420 mg 84 mg 
Żelazo7,2 mg 1,44 mg
Magnez160 mg 32 mg
Selen3 mikrogramy 0,6 mikrograma
Miedź0,48 mg 0,094 mg

Jeżeli zjemy 100 g płatków drożdżowych, to dzienne zapotrzebowanie na wyżej wymienione witaminy z grupy B będzie zaspokojone w ponad 400%. Tylko czy fizycznie jesteśmy w stanie tyle zjeść? Z pewnością nie, dlatego są one stosowane w kuchni jako dodatek do dań, a nie główny składnik posiłku.

Zastosowanie w kuchni

Płatkami drożdżowymi możemy posypać kanapkę lub zapiekankę. Mogą być też dodatkiem do sosów, koktajli, zup, past, sałatek i pizzy. Ich serowo-orzechowy smak może urozmaicić wiele dań. Warto też zwrócić uwagę na to, że nie zawierają cukrów i substancji konserwujących. 

Płatki drożdżowe mogą być uważane za zamiennik mięsa. Dzięki temu są popularne wśród wegan lub wegetarian. Naukowcy stwierdzili, że ten sposób odżywiania, gdy nie przestrzega się pewnych reguł, niesie za sobą ryzyko niedoborów m.in. żelaza i witaminy B12. . Niestety płatki drożdżowe naturalnie nie zawierają w swoim składzie witaminy B12. Producenci dodają ją w czasie produkcji. Może warto więc dodawać płatki drożdżowe do swoich dań, jako urozmaicenie diety o pożądane wartości odżywcze [6]

Zdrowy tryb życia i różnorodność posiłków z dodatkiem płatków drożdżowych wykazuje działanie poprawiające kondycję włosów i skóry. Mogą być również pomocne w leczeniu trądziku. Pełnią funkcję wzmacniania odporności, ale również dzięki dużej ilości błonnika mogą obniżać poziom cholesterolu w organizmie. Duża zawartość witaminy B1 wspomaga układ sercowo- naczyniowy, układ pokarmowy i endokrynny [4].

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do spożywania płatków drożdżowych są alergie. Zacznijmy od niewielkich ilości i sprawdzajmy reakcje naszego organizmu. Nigdy nie możemy być pewni, czy nie jesteśmy uczuleni na dany składnik [7]. 

Płatki drożdżowe nieaktywne możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Najczęściej opakowania mają 100 g lub 200 g. Natomiast ceny zaczynają się od 10-15 zł

Jeżeli mamy wątpliwości, czy poradzimy sobie z ich przyrządzeniem, to niżej przedstawiam przepisy na proste dania z wykorzystaniem płatków drożdżowych. 

Przepisy z płatkami drożdżowymi

„KANAPKA- BOMBA WITAMINOWA”

Składniki:

  • kromka chleba żytniego na zakwasie z dodatkiem ulubionego smarowidła
  • świeże liście rzodkiewki
  • pomidor pokrojony w plastry
  • rzodkiewka pokrojona w plastry
  • jajko na twardo
  • 1 łyżka płatków drożdżowych

Wykonanie:

Składniki ułożyć na kromce chleba i posypać płatkami drożdżowymi.

Prawda, że proste?

Zobacz również

„SOS DO MAKARONU”

Składniki:

  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu, oregano

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i krótko podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać passatę, świeżo pokrojone oregano i doprawić solą, pieprzem. Krótko zagotować. Na gotowy sos, który może być dodatkiem do makaronu posypać płatki drożdżowe.

A może płatki drożdżowe zagęszczą Twoja ulubioną zupę? Spróbuj zastąpić nimi typową mąkę ze śmietaną. To świetny pomysł! 

Podsumowanie

Płatki drożdżowe to pełen wartości odżywczych produkt. Zawiera bardzo duże ilości witamin z grupy B, A i minerały. Ich ilości w przeliczeniu na 100 g produktu są imponujące. Są bogatym źródłem białka. Umiejscowienie ich w diecie, przyczynia się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci, zachowania zdrowego układu pokarmowego i sercowo- naczyniowego. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i stymulują do pracy układ odpornościowy.

Przygotowanie dań z płatków drożdżowych jest proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Mogą być ciekawym urozmaiceniem naszej diety, ale również zaskoczeniem w daniach dla naszych gości. Szczególnie zainteresowani tym dodatkiem powinni być weganie i wegetarianie. Dzięki płatkom drożdżowym uzupełnią swoją dietę o witaminy i mikroskładniki, których często brakuję w ich diecie. 

Bibliografia:

  1. M.Szałankiewicz Płatki drożdżowe: wartości odżywcze, właściwości, gdzie dodać (vitapedia.pl) 2023
  2. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
  3. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
  4. M. Masna 2017, Płatki drożdżowe: właściwości odżywcze i zastosowanie (poradnikzdrowie.pl)
  5. Marek Babicz, Kinga Kropiwiec-Domańska “Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii”:Najczęstrze niedobory żywieniowe w diecie wegetarian i sposoby ich zapobiegania. 2021 str.44-50 
  6. M Nittner-Marszalska i wsp.: Odpowiedź testu skórnego na enolazę enzymatyczną drożdży piekarskich (Saccharomyces cerevisiae) w diagnostyce alergii oddechowej. Med Sci Monit, 2001, 7(1), 121-4.