Pokrzywa Właściwości i Zastosowanie
Ziele pokrzywy zwykle kojarzy się z nieprzyjemnym wrażeniem pieczenia po kontakcie z nim. Ziele pokrzywy posiada jednak znacznie cenniejsze właściwości – w postaci naparu pitego regularnie przejawia działanie zmniejszające objawy alergii czy zapalenia stawów.
Jak przyrządzać pokrzywę?
Możliwe jest podanie jej na kilka sposobów – jako świeże ziele dodawane do surówki, przyrządzane na parze lub smażone. O ile zamierza się zebrać pokrzywę samemu należy założyć rękawiczki, aby się nie poparzyć. Najprostszym sposobem na wykorzystanie ziela pokrzywy jest wykonanie z niej naparu – chyba, że mamy czas i chęci do oczyszczania jej z parzydełek. O właściwościach tej dziko rosnącej rośliny powstało wiele publikacji oraz książek w których można znaleźć przepisy na potrawkę z pokrzywy na parze, a także na pożywną zupę.
Zastosowanie lecznicze pokrzywy
Dawniej ziele pokrzywy stosowane było jako panaceum na trądzik, biegunkę oraz zakażenia dróg moczowych. Obecnie jest powszechnie stosowana w terapii alergii, kataru siennego a także chorób skórnych, tocznia i artretyzmu. Pokrzywa wykazuje również działanie moczopędne. Liście i łodygi są powszechnie wykorzystywane do naparów czasami również używa się korzeni do zaparzania herbatek ziołowych.
Pokrzywa właściwości – wartości odżywcze
Pokrzywa jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E jak również B1, B2, B3 i B5. Składniki mineralne zawarte w tym ziele to przede wszystkim wapń, żelazo, foliany, potas, magnez, fosfor, selen oraz cynk.
Właściwości herbaty z pokrzyw
Badania dowodzą skuteczności herbatki z pokrzyw na dolegliwości takie jak kaszel, przeziębienie, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, nadciśnienie a także reumatyczne bóle stawów. Herbatka z pokrzywy wykazuje działanie przeciwzapalne dla osób o skłonnościach do alergii skórnych. Naukowcy z Uniwersytetu w Maryland zalecają picie 3 – 4 szklanek naparu z ziela pokrzywy dziennie w terapii zapalenia stawów, kataru siennego i początkach przerostu prostaty. Należy jednak pamiętać, że przed użyciem preparatów ziołowych należy skonsultować się z lekarzem, aby uchronić się przed zajściem interakcji z preparatami farmakologicznymi.
Sporządzanie herbatki z pokrzywy
Napar można wykonać ze świeżo zerwanego ziela pokrzywy lub z suszu. Należy wsypać 3 do 4 łyżeczek suszu do szklanki i zalać je do 2/3 objętości naczynia wrzątkiem i odstawić do zaparzenia na 3 do 5 minut. Ponieważ pokrzywa wykazuje silne właściwości moczopędne należy pić dodatkową porcję wody przy stosowaniu naparu z tego ziela. Nie zaleca się spożywania naparu przez kobiety w ciąży ze względu na możliwe ryzyko poronienia. Alergie na ziele pokrzywy są dość rzadkie. Podając herbatkę z pokrzyw dzieciom należy zachować ostrożność ponieważ nie ustalono bezpiecznej dawki którą można podawać dzieciom.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » Pokrzywa Właściwości i Zastosowanie
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl