Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 u kobiet ciężarnych a ryzyko przedwczesnych porodów

Avatar photo
spożycie omega 3 w ciąży

Kobiety w ciąży, które w pierwszym i drugim trymestrze ciąży miały niski poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 były znacznie bardziej narażone na przedwczesne porody w porównaniu z kobietami ciężarnymi, które miały wyższy poziom tych kwasów tłuszczowych, jak wynika z nowych badań zespołu badawczego z Harvard TH Chan School of Public Health (USA) we współpracy z Statens Serum Institut w Kopenhadze (Dania). Badanie sugeruje, że niskie stężenia niektórych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego (EPA + DHA) – może stanowić silny czynnik ryzyka przedwczesnego porodu. Wyniki zostały opublikowane w „EBioMedicine”.

Zalecenia w ciąży

Podczas, gdy wiele ciężarnych kobiet słyszy ostrzeżenia dotyczące unikania spożycia ryb z powodu zawartości w nich rtęci, poniższe wyniki potwierdzają znaczenie zapewnienia odpowiedniego spożycia długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w okresie ciąży.

Konsumenci powinni zapoznać się z wytycznymi wydanymi w zeszłym roku przez U.S. Food and Drug Administration oraz Environmental Protection Agency, aby dokonywać świadomych wyborów dotyczących najlepszych gatunków ryb do spożywania podczas ciąży.               

Omega 3 a przedwczesne porody

Przedwczesne porody są główną przyczyną śmierci noworodków, wiążą się z zaburzeniami funkcji poznawczych i problemami kardiometabolicznymi w późniejszym życiu tych dzieci. Już dawno wysunięto hipotezę, że wysokie spożycie EPA + DHA, które występują w rybach zimnolubnych, takich jak makrela atlantycka, sardela, łosoś i tuńczyk, a także w chudych gatunkach, takich jak dorsz i plamiak, może zmniejszyć ryzyko występowania przedwczesnych porodów. Chociaż niektóre badania potwierdziły tę hipotezę, wyniki innych były często niespójne.

Badanie

W ramach poniższego badania naukowcy przeanalizowali dane z „Danish National Birth Cohort”, ogólnokrajowego badania, w którym wzięło udział 96 000 dzieci w Danii. Analizowano próbki krwi 376 kobiet, które przedwcześnie urodziły (przed 34 tygodniem ciąży) w latach 1996-2003 oraz 348 kobiet, które urodziły dzieci o czasie. Wszystkie kobiety oddały próbki krwi podczas pierwszego i drugiego trymestru ciąży.

Analiza próbek krwi wykazała, że ​​kobiety, które miały najniższe poziomy EPA + DHA w surowicy – EPA + DHA wynoszącym 1,6% lub mniej w osoczu – miały 10-krotnie większe ryzyko wczesnego porodu przedwczesnego w porównaniu z kobietami, których poziom EPA + DHA wynosił 1,8% lub więcej.

Zobacz również
dietetyczne potwory

Odkrycia sugerują, że u kobiet w ciąży z niskim poziomem EPA + DHA spożywanie większej ilości ryb lub suplementacja olejem rybnym może potencjalnie zmniejszyć ryzyko porodu przedwczesnego.

Autorzy ostrzegają jednak, że szerokie uogólnienia dotyczące wyników badania mogą być ograniczone ze względu na fakt, że przeprowadzono je w Danii, gdzie współczynnik urodzeń przedwczesnych jest dość niski oraz twierdzą, że wyniki powinny być powtórzone w innych populacjach.

Źródło: S.F. Olsen, T.I. Halldorsson, A.L. Thorne-Lyman, M. Strøm, S. Gørtz, C. Granstrøm, P.H. Nielsen, J. Wohlfahrt, J.A. Lykke, J. Langhoff-Roos, A.S. Cohen, J.D. Furtado, E.L. Giovannucci, W. Zhou. Plasma Concentrations of Long Chain N-3 Fatty Acids in Early and Mid-Pregnancy and Risk of Early Preterm Birth. EBioMedicine, 2018;