Probiotykoterapia w infekcjach górnych dróg oddechowych. Czy może być pomocna?
W okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną infekcje dróg oddechowych i ich nawracanie stają się zmorą dla wielu osób. Należą one do najczęstszych schorzeń, z jakimi pacjenci zgłaszają się do lekarza rodzinnego. Przeważają infekcje górnych dróg oddechowych (IGDO). Mogą być przyczyną aż 42-88,5% ostrych infekcji układu oddechowego [1].
Najczęściej diagnozowane schorzenie górnych dróg oddechowych (GDO) to zapalenie błony śluzowej nosa i zatok przynosowych. Dotyczy ono 6-15% populacji. Ryzyko tego schorzenia zwiększają: alergiczny nieżyt nosa, wady anatomiczne nosa, nabyte niedobory odporności oraz ekspozycja na dym tytoniowy [2].
Problem IGDO powszechnie występuje u dzieci. Szczególnie narażone na nawracanie infekcji, są te uczęszczające do żłobków czy przedszkoli. W grupie ryzyka są także dzieci krótko karmione bądź niekarmione piersią, posiadające rodzeństwo lub narażone na dym tytoniowy. Wpływ ma również nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego [3].
Główną przyczyną IGDO są wirusy, rzadziej bakterie. Podczas leczenia IGDO, ważne jest właściwe rozpoznanie czy przyczyną są wirusy lub bakterie. W przypadku infekcji bakteryjnych stosuje się racjonalną antybiotykoterapię. Za najważniejszą zasadę uznaje się stosowanie antybiotyków tylko w przypadkach zakażeń spowodowanych przez bakterie.
Odpowiednie rozpoznanie i uniknięcie stosowania antybiotyków w infekcjach wirusowych zmniejsza ryzyko oporności na antybiotyki. Jeżeli powodem infekcji są wirusy, leczenie powinno być objawowe. Stosuje się m.in. leki przeciwzapalne i przeciwbólowe [1,4].
Górne Drogi Oddechowe są ważnym odcinkiem mikrobioty układu oddechowego. Znajdują się tam bakterie sprzyjające zachowaniu zdrowego nabłonka oraz te, które mogą pozostać łagodne lub stać się patogenne. Jama nosowa z każdym wdechem jest drogą wejścia do układu oddechowego dla wielu patogenów [5,6].
Probiotyki a Infekcje Górnych Dróg Oddechowych
Prawidłowa mikroflora GDO kolonizuje przednie nozdrza i nosogardło. Zapewnia tym barierę ochronną przed patogenami. Moduluje również odpowiedź immunologiczną na czynniki zewnętrzne takie jak dym, kurz, alergeny, zmiany temperatury oraz mikroorganizmy. W przewlekłym zapaleniu zatok przynosowych obniża się różnorodność oraz liczba bakterii kwasu mlekowego w porównaniu z osobami zdrowymi [5,6].
IGDO często nawracają, a przyczyny mogą być różne. Na nawracanie IGDO mogą wpływać infekcje wirusowe, obfitość potencjalnie szkodliwych bakterii lub brak równowagi bakteryjnej. To może skutkować upośledzeniem integralności nabłonka i zwiększać ryzyko wystąpienia infekcji wirusowych.
Probiotykoterapia odpowiednimi szczepami bakterii przynosi korzyści terapeutyczne w wielu schorzeniach oraz reguluje odporność. Obiecujące efekty ma również w przypadku leczenia lub zapobiegania IGDO [6].
Efektywność probiotykoterapii w IGDO — przegląd badań klinicznych
W przeglądzie [6] opisano różne rodzaje terapii probiotykami. Polegały one na doustnym podaniu szczepów bakterii przewodu żołądkowo-jelitowego takich jak Lactobacilli spp. i Bifidobacterium spp. Badacze opierali się na założeniu, że mikrobiota żołądkowo-jelitowa może wpływać na górne drogi oddechowe poprzez modulację immunologiczną. Stosowano również aerozole lub płukanki z S. salivarius i S. mitis. Oceniano terapię bakteriami z rodzaju Corynebacterium i osiągnięto pozytywne wyniki [6].
W badaniu [7], sprawdzano wpływ probiotykoterapii szczepem Lactobacillus plantarum DR7 na IGDO. W badaniu uczestniczyło 109 osób dorosłych. Otrzymywały one szczep w ilości 10^9 jtk (jednostek tworzących kolonię) /dobę przez 12 tygodni. Wyniki były obiecujące. Podanie DR7 skróciło czas trwania objawów, liczbę występowania IGDO w porównaniu do grupy otrzymującej placebo. Zmniejszyło się również stężenie cytokin prozapalnych w osoczu a wzrosło stężenie przeciwzapalnych w porównaniu z grupą placebo. Poprawiła się również integralność bariery śluzówkowej i działanie komórek odpornościowych [7].
W przeglądzie [8], opisywano zastosowanie sprayu do nosa z bakteriami S. salivarius 24SMB i S. oralis 89a u dzieci z nawracającym zapaleniem ucha środkowego. 159 dzieciom podawano bakterie w sprayu po pierwszym epizodzie zapalenia ucha środkowego, a 108 dzieci było grupą kontrolną bez bakterioterapii. Schemat podawania składał się z dwóch wdechów do każdego otworu nosowego dwa razy dziennie przez tydzień raz w miesiącu. Cała kuracja trwała 3 miesiące. Zawiesina zawierała co najmniej 10^9 jtk/dawkę. Grupa poddana kuracji miała mniej epizodów zapalenia ucha środkowego niż grupa kontrolna [8,9].
IGDO dotykają również osoby starsze. W przeglądzie [10] przeanalizowano 8 badań klinicznych, w których uczestnicy mieli 60 lat i więcej. We wszystkich z nich stosowano jednoszczepowe probiotyki. Trzy szczepy probiotyczne były stosowane w jogurtach i fermentowanym mleku. Były to Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus OLL1073R-1, Lacticaseibacillus paracasei subsp. paracasei CNCM I-1518 i Lacticaseibacillus paracasei Shirota. Inne trzy stosowane były jako suplementy diety. Były nimi Loigolactobacillus coryniformis K8 CECT5711, Bacillus subtilis CU1 i Lacticaseibacillus rhamnosus GG. Wykazano pozytywny wpływ suplementacji na zmniejszenie częstości występowania i czasu trwania IGDO u osób starszych [10].
Jak wdrożyć probiotykoterapię?
Probiotyki do planów żywieniowych można wprowadzać z różnych źródeł. Oprócz podawania probiotyków w formie suplementów diety, innym sposobem jest spożywanie ich w żywności fermentowanej.
Należy pamiętać, że fermentowana żywność (np. jogurty, kiszonki) to produkty zawierające szczepy bakterii o nieudokumentowanym korzystnym działaniu na zdrowie. Nie może być przez to nazywana probiotykami. Produkty probiotyczne muszą spełniać kryteria jakościowe, dotyczące bezpieczeństwa i skuteczności ich stosowania, których fermentowana żywność nie musi spełniać [11].
Probiotyczne produkty mleczne są głównym źródłem wprowadzania probiotyków do diety. Istnieją także niemleczne probiotyczne produkty spożywcze. Są nimi fermentowane owoce i warzywa, zboża, mięso i przetwory mięsne oraz soja np. tempeh.
Najpowszechniejsze bakterie probiotyczne w przemyśle spożywczym to Lactobacillus spp. i Bifidobacterium spp. Szczepy takie jak Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium lactis można stosować w produktach pochodzenia roślinnego. Niestety żywotność i stabilność bakterii w niemlecznych produktach może być obniżona. Winne mogą być szkodliwe warunki środowiska, przetwarzanie i przechowywanie. Mimo tego nadal są one dobrym źródłem bakterii probiotycznych w diecie [12].
Podczas wyboru probiotyków i produktów probiotycznych należy zwrócić uwagę na kilka aspektów:
- Na wielkość dawki bakterii probiotycznych w produkcie. Powinno znajdować się co najmniej 10^6 jtk/g lub ml żywych komórek w produkcie a dobowa dawka powinna wynosić 10^8–10^9 żywych komórek,
- Muszą spełniać odpowiednie standardy produkcji oraz kontroli jakości. Probiotyki są bardzo wrażliwe na wilgoć i temperaturę,
- Blistry, w które pakowane są suplementy muszą chronić przed wilgocią,
- Probiotyk musi działać korzystnie na zdrowie gospodarza. Powinno zostać to udokumentowane badaniami klinicznymi. Tej informacji należy szukać w opracowaniach naukowych i dydaktycznych. Producenci z powodu wymogów prawnych UE nie mogą umieszczać takich informacji na opakowaniach [11,12].
Należy pamiętać, że nie powinno się rozpuszczać w płynach preparatów probiotycznych zamkniętych w kapsułkach dojelitowych. Jeżeli preparaty są przeznaczone do tworzenia zawiesiny z płynem nie należy ich rozpuszczać w gorącym płynie [11].
Interakcje probiotyków z suplementami i lekami
Warto także znać możliwe interakcje probiotyków z innymi lekami czy suplementami. Podawanie antybiotyków i probiotyków powinno odbywać się w odstępie co najmniej 2 godzin, aby uniknąć interakcji.
Nie należy również łączyć szczepu Saccharomyces boulardii z lekami przeciwgrzybiczymi lub suplementami o działaniu przeciwgrzybiczym. Może on wchodzić w interakcje z lekami zmniejszając swoją skuteczność. Probiotykoterapię należy stosować ostrożnie u pacjentów przyjmujących leki immunosupresyjne i chemioterapeutyki. U tych osób probiotyki mogą powodować infekcję lub kolonizację patogenów [13].
Preparaty jedno- czy wieloszczepowe?
Jednoszczepowych probiotyków mają potwierdzoną skuteczność wieloma badaniami. Mimo tego, preparaty wieloszczepowe mogą być korzystniejsze. W jelicie bytuje ponad 400 gatunków bakterii i użycie wielu szczepów, w przypadku zmian różnorodności mikrobioty, może przynieść lepszy efekt.
Zaletą mieszanin wieloszczepowych jest zgrane działanie różnych szczepów bakterii w preparacie. Każdy z nich może mieć inne mechanizmy działania, co zwiększa ich efekt terapeutyczny. Niestety wadą mieszanin wieloszczepowych może być zmniejszona skuteczność z powodu wzajemnego hamowania wewnątrz szczepów w probiotyku [14].
Dieta a probiotykoterapia
Nie tylko odpowiedni dobór probiotyku ma wpływ na skuteczność probiotykoterapii. Wpływać mogą mieć również prebiotyki spożywane wraz z dietą czy przyjmowane w suplementach. Są to nietrawione składniki żywności, pobudzające wzrost lub aktywność bakterii w jelicie grubym. Korzystnie wpływają tym na zdrowie i są pożywką dla probiotyków. Ich zadaniem jest także stymulowanie wzrostu bakterii fermentacji mlekowej i hamowanie działalności szkodliwej mikrobioty jelitowej.
Prebiotyki to składniki, które naturalnie znajdują się w roślinach. Możemy je znaleźć w czosnku, cykorii, karczochach, szparagach, cebuli, pszenicy i bananach. Istnieją także prebiotyki sztuczne, takie jak laktuloza, galaktooligosacharydy, fruktooligosacharydy, malotoligosacharydy, cyklodekstryny i laktosacharoza. Te dodaje się do mlecznych napojów fermentowanych podczas ich produkcji. [15].
Komponując dietę, wspierającą zdrowie dróg oddechowych, można zastosować suplementy lub substancje pochodzenia naturalnego. Wśród nich:
- Cynk — suplementacja w tabletkach do ssania lub syropem w dawce ≥ 75 mg dziennie istotnie skraca czas trwania infekcji oraz konieczność stosowania antybiotyku,
- Witamina C — suplementacja w dawce >0,2 g/dobę nie zmniejsz zapadalności na IGDO, ale znacznie skraca czas jej trwania. Szczególnie korzyści z suplementacji mogą odnieść osoby narażone na duże obciążenie fizyczne i niską temperaturę,
- Witamina D — jej regularna suplementacja obniża zachorowalność na IGDO, szczególnie u osób z jej niedoborem,
- Czosnek — jego stosowanie obniża zachorowalność na IGDO, liczbę epizodów choroby oraz skraca czas występowania objawów,
- Miód — u dzieci, preparaty z miodem łagodzą kaszel nocny spowodowany IGDO i poprawiają jakość snu (zalecana dawka to 10 g miodu na 30 min przed snem),
- Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) — jej preparaty redukują ryzyko zachorowania na IGDO oraz skracają czas występowania objawów. W trakcie infekcji zaleca się stosowanie preparatów jeżówki przez około 10 dni [16,17].
Przyszłe kierunki badań i podsumowanie
Obecne badania pokazują, że probiotykoterapia jest skuteczna w leczeniu nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Potrzeba natomiast dalszych badań obejmujących preparaty jedno- oraz wieloszczepowe. Na dziś dzień wiadomo, że probiotykoterapia może być ważnym elementem leczenia i profilaktyki IGDO. Należy również pamiętać, że zbilansowana dieta i zdrowy styl życia powinny stanowić solidną podstawę w leczeniu chorób. Odpowiednie odżywianie to kluczowy element wspierania odporności na każdym etapie życia.
Bibliografia:
- Rzepka A., Mania A., (2020), Analiza obrazu klinicznego infekcji dróg oddechowych u pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej, Pediatr Med Rodz, 16 (4), p. 382–388
- Wachnicka-Bąk A. i wsp., (2014), Zapalenie błony śluzowej nosa i zatok przynosowych – jedno z najczęstszych zakażeń górnych dróg oddechowych, Pediatr Med Rodz, 10 (1), p. 25–31
- Fal A. M. i wsp., (2021), Diagnostyka i leczenie wybranych infekcji oraz stanów zapalnych dróg oddechowych. Wytyczne dla lekarzy POZ. Lekarz POZ, 7, 323–351.
- Paź A., Arcimowicz M. (2018). Antybiotykoterapia ostrych zakażeń górnych dróg oddechowych i ucha środkowego u dorosłych, Polski Przegląd Otorynolaryngologiczny, 7(1), 1-7.
- Malinowska M., Tokarz-Deptuła B., Deptuła W. (2017). Mikrobiom człowieka. Postępy Mikrobiologii, 56(1), 33–42.
- Nesbitt H., Burke C., Haghi M. (2021). Manipulation of the Upper Respiratory Microbiota to Reduce Incidence and Severity of Upper Respiratory Viral Infections: A Literature Review. Front. Microbiol. 12:713703.
- Chong H.-X. i wsp. (2019). Lactobacillus plantarum DR7 improved upper respiratory tract infections via enhancing immune and inflammatory parameters: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Journal of Dairy Science, 102(6), 4783–4797.
- Bellussi L. M. i wsp., (2019), An overview on upper respiratory tract infections and bacteriotherapy as innovative therapeutic strategy, European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 23(1), 27–38.
- La Mantia I., Varricchio A.,Ciprandi G. (2017). Bacteriotherapy with Streptococcus salivarius 24SMB and Streptococcus oralis 89a nasal spray for preventing recurrent acute otitis media in children: a real-life clinical experience. International journal of general medicine, 10, 171–175. https://doi.org/10.2147/IJGM.S137614
- Strauss M. i wsp. (2021). Probiotics for the Prevention of Acute Respiratory-Tract Infections in Older People: Systematic Review. Healthcare (Basel), 9(6), 690.
- Łoniewski I. (2021). Probiotyki — jakość to skuteczność, Forum Medycyny Rodzinnej 2021, tom 15, nr 3, 97–102
- Min M. i wsp. (2019). Non-dairy probiotic food products: An emerging group of functional foods. Critical reviews in food science and nutrition, 59(16), 2626–2641. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1462760
- Mikawlrawng K., Kumar S., Bhatnagar K. (2016). Drug interactions, safety and efficacy of probiotics. Asian J. Med. Health, 1, 1-8.
- McFarland L. V. (2021). Efficacy of Single-Strain Probiotics Versus Multi-Strain Mixtures: Systematic Review of Strain and Disease Specificity. Digestive Diseases and Sciences, 66(3), 694–704.
- Mojka K. (2014). Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Probl Hig Epidemiol 95(3): 541-549
- Bociek A. (2019). Suplementy i substancje pochodzenia naturalnego wspomagające zapobieganie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, Problemy Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu, tom 10, s. 43
- Liczner G., Wicińsk M., Malinowski B. (2023). Objawowe leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Lek w Polsce, 13, 40–44.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Probiotykoterapia w infekcjach górnych dróg oddechowych. Czy może być pomocna?
Ukończyłam studia I stopnia z Dietetyki klinicznej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz obecnie jestem studentką studiów magisterskich z Dietetyki klinicznej, również na WUMie. Oprócz ogólnie pojętej dietetyki klinicznej interesuję się także dietetyką sportową, szczególnie w sportach siłowych. Od ponad 8 lat trenuję siłowo, co oprócz dietetyki stało się moją kolejną pasją.